«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
«Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών». Συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς Ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «μια εκ των παρεμβάσεων είναι η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου», υπογραμμίζοντας ότι «θέλω να επαναλάβω ότι ασχέτως των παρεμβάσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει καταναλωτές και επιχειρήσεις απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας».
Είπε δε ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό παίρνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και βλέποντας τις επιδοτήσεις.
«Ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε το τελευταίο μήνα ήταν γιατί οι αγορές μέτρησαν ότι η ΕΕ θα παρέμβει στην τιμή του φυσικού αερίου», συνέχισε. «Είναι τελείως διαφορετικό να έχουμε τιμές 200-300 ευρώ η μεγαβατώρα, από 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι αγορές πείστηκαν ότι είμαστε σοβαροί, είδαν ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για την κυβερνητική στήριξη στους πολίτες, όσον αφορά στο μέτωπο της ενέργειας, είπε: «Το όφελος οι πολίτες το έβλεπαν ήδη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο λιγότερο επώδυνη για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αυτή η άσκηση».
«Κάνουμε παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε το κόστος που καταβάλει κάθε νοικοκυριό να είναι ανεκτό», είπε και πρόσθεσε: «Εκτός από τις οριζόντιες πολιτικές, έχουμε και στοχευμένες», προκειμένου να ενισχυθούν τα αδύναμα στρώματα.
«Έχουμε πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες»
«Εδώ δεν έχουμε καλά-καλά εφαρμόσει τα μέτρα που έχουμε εξαγγέλλει τα οποία είναι σημαντικά και μονίμως με ρωτάτε για νέα μέτρα. Ας υλοποιήσουμε πρώτα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν υπάρχει σκέψη για παρέμβαση στις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης.
«Αυτό το μήνα υλοποιείται ήδη το αυξημένο φοιτητικό επίδομα, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια συνεχίζονται, έχουμε το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι ενισχυμένο, οπότε ας μην προτρέχουμε θέλω να τονίσω ότι η πορεία της αγοράς ενέργειας εξαιρετικά ευμετάβλητη», είπε και συμπλήρωσε:
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου, εξ ου και υπάρχει η ανάγκη της απειλής της επιβολής πλαφόν. Έχουμε αποδείξει πως έχουμε τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε το 2022 από τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα, 1,7%. Είδατε τι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πως τιμωρήθηκε η κυβέρνηση μιας χώρας που ανήκει στο G7. Η χώρα μας στο παρελθόν έχει πληρώσει λαϊκισμούς και πλειοδοσίες. Κάθε ευρώ είναι μετρημένο, θα αξιολογούμε την κατάσταση εάν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το μάθετε όταν θα είμαστε έτοιμοι».
Τουρκία: Αντικείμενο προβληματισμού οι κυρώσεις
«Υπάρχει μία κατανόηση και μία ενόχληση από το γεγονός ότι μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι μέρος του ΝΑΤΟ ωφελείται από την εμπορική της σχέση με τη Ρωσία», είπε αναφερθείς στην Τουρκία, για να προσθέσει ότι οι κυρώσεις είναι αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού.
«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», είπε και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».
Συνέχισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι αυτή που οξύνει τους τόνους ή αμφισβητεί το στάτους κβο στην περιοχή – δεν είναι η Ελλάδα που δεν σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας», για να συμπληρώσει ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη στάση της. «Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον», υπογράμμισε για να θυμίσει ότι προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης- «ας παραμείνουμε στη θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».
Επισήμανε κατόπιν ότι δεν σχολιάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και έχει την αξίωση από την Τουρκία να κάνει το ίδιο. «Όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους», τόνισε.
Επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα
«Χαίρομαι που θα έχω τη δυνατότητα να συναντήσω τον καγκελάριο Σολτς στην Αθήνα», είπε ερωτηθείς σχετικά, λέγοντας ότι «θα τεθούν τα ζητήματα ενέργειας και οι διμερείς σχέσεις». «Είναι ευκαιρία να τονίσουμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και η δύσκολη σχέση που είχαμε με τη Γερμανία ανήκει στο παρελθόν», πρόσθεσε, λέγοντας επίσης ότι η στάση της Γερμανίας -όπως και των υπόλοιπων Ευρωπαίων- είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα.
«Καταδικάζω τις ρωσικές επιθέσεις»
«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών της Ουκρανίας, που κατευθύνονται κατά αμάχων και στοχεύουν να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό», είπε μεταξύ άλλων.https://www.kathimerini.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.