Μέτρα: Τι ισχύει σε εστίαση, νυχτερινά κέντρα και ξενοδοχεία
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ισχύοντα μέτρα για ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, μάσκες και μουσική σε εστίαση και τουρισμό.
Τα μαγαζιά τελικά κλείνουν στις 01:30 ή όταν φύγει ο τελευταίος πελάτης; Πού επιτρέπεται τώρα η μουσική; Τι θα γίνει με τους χώρους μόνο για εμβολιασμένους και τους μεικτούς; Στα ξενοδοχεία μπορώ να πάω να κάτσω να φάω; Τελικά, μπορώ να καθίσω μέσα στο μαγαζί ή όχι; Και γίνεται να είμαι όρθιος;
Αλαλούμ έχουν προκαλέσει οι συνεχείς αλλαγές και οι εξαγγελίες για τα ισχύοντα μέτρα σε εστίαση και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα – σε συνδυασμό με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς – να έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες «βροχή» ακυρώσεων τουριστικών πακέτων προς τη χώρα μας.
Ακόμα και αρκετοί Έλληνες δεν γνώριζαν την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, ότι με το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 28 Ιουνίου τα μαγαζιά πλέον δεν χρειάζεται να κλείνουν από τις 01:30. Παράλληλα, οι συνεχείς φήμες που κυκλοφορούν στα social media για το τι μέλλει γενέσθαι δημιουργούν ένα ακόμα πιο θολό τοπίο – απόδειξη ότι είναι ανάγκη να χαραχτεί μια ενιαία πολιτική για την εστίαση και τον τουρισμό χωρίς… πισωγυρίσματα, στα πρότυπα της Βρετανίας.
Ιδιαίτερο «πονοκέφαλο» φαίνεται πως δημιουργούν οι νέες συνθήκες στα νυχτερινά κέντρα, μόνο με καθιστούς πελάτες, στον απόηχο της αύξησης των κρουσμάτων και των εικόνων συνωστισμού σε καλοκαιρινά κορονοπάρτι. Ήδη, το κέντρο όπου τραγουδούσε ο Νίκος Βέρτης – και υποδεχόταν τον κόσμο ανεξαρτήτως αν είχε εμβολιαστεί ή όχι – έβαλε προσωρινό «λουκέτο» μέχρι την έναρξη του νέου πλαίσιου λειτουργίας του από την επόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στην εστίαση από τις 15 Ιουλίου έχουν δημιουργήσει αναταραχή σε ιδιοκτήτες και απλούς πολίτες, η πλειονότητα των οποίων θεωρεί ότι πάμε σε διασκέδαση «δύο ταχυτήτων», με τους εμβολιασμένους να απολαμβάνουν ελευθερίες και τους ανεμβολίαστους να… τιμωρούνται.
Παρόλο που υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις για το σχέδιο αυτό, δεν αποκλείεται τουλάχιστον τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να λειτουργήσουν μόνο για τους εμβολιασμένους σε όλους τους χώρους τους.
Τι ισχύει αυτή τη στιγμή σε εστίαση
Σε εστιατόρια, καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, δεξιώσεις ισχύουν αυτά τα μέτρα:
Τραπέζια μόνο σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο και σε αεριζόμενες στοές
Μόνο καθιστοί πελάτες
Τα γνωστά μέτρα για απολύμανση καταλόγων, αντισηπτικά στα τραπέζια, αποστάσεις, μάσκες για το προσωπικό και τους πελάτες όταν είναι σε αναμονή
Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
Δεξιώσεις μέχρι 300 άτομα
Τι ισχύει για τα κέντρα διασκέδασης και χώρους δεξιώσεων
Για τα κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων κλειστών χώρων δεξιώσεων, μουσικών σκηνών και μπουάτ προβλέπεται:
Λειτουργία μόνο ανοικτών (υπαίθριων) κέντρων διασκέδασης, περιλαμβανομένων και αυτών με ανοιγόμενη οροφή
Πληρότητα 25%
Από 8 Ιουλίου μόνο καθιστοί πελάτες
Τα γνωστά μέτρα για απολύμανση καταλόγων, αντισηπτικά στα τραπέζια, αποστάσεις, μάσκες για το προσωπικό και τους πελάτες όταν είναι σε αναμονή
Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
Επιτρέπεται να λειτουργούν τα εστιατόρια σε ξενοδοχεία, ακόμα και σε κλειστούς χώρους
Ένα μικρό μπέρδεμα έχει δημιουργηθεί και με τα ξενοδοχεία, όπου οι τουρίστες περνούν αρκετό από τον χρόνο τους.
Στους εξωτερικούς χώρους των ξενοδοχείων, λοιπόν, προβλέπονται λίγο-πολύ τα μέτρα που ισχύουν και για την εστίαση, υπάρχει δηλαδή ελευθερία και για τη χρήση μάσκας, τη μουσική κτλ.
Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες/ταξιδιώτες και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
Επιπλέον, ορίζονται τα εξής:
Τα σχόλια είναι κλειστά.