Στην τελική ευθεία μπαίνει η σύνταξη του νέου σχεδίου για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια
Χωρίς να αλλάζει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, που θα παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, με βάση τον οποίο θα ενισχυθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έκρηξη.
Η καλή εικόνα στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων λόγω και των υψηλών πτήσεων που σημειώνουν οι τουριστικές εισπράξεις χτίζουν το δημοσιονομικό χώρο για το νέο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο θα ξεδιπλώσει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα ενδεχομένως να αγγίξουν 2,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν το 2022 και το 2023 ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και προαναγγελία φορολογικών ελαφρύνσεων για μετά το 2023.
Πρόγευση των μέτρων στήριξης
Μια πρόγευση των μέτρων στήριξης που σχεδιάζονται με επίκεντρο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (στο Mega) ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023.
«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Έτσι, σχεδόν 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αύξηση στο εισόδημά τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, τόσο από το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Στα πρόσθετα μέτρα του 2022 που θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ εξετάζεται να είναι τα εξής:
Επιταγή ακρίβειας. Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος φαίνεται να έχει κλειδώσει οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα των 200 ευρώ ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων αφού εκτιμάται ότι θα χορηγηθεί σε μεγαλύτερη περίμετρο νοικοκυριών από όσα έλαβαν την πρώτη επιταγή ακρίβειας το περασμένο Πάσχα. Στόχος είναι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας. Το εύρος των δικαιούχων θα αποφασιστεί έως το τέλος του μήνα μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του συνολικού πακέτου των παροχών που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και της βεντάλιας των δικαιούχων.
Χορήγηση Fuel Pass 3 εάν οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά. Άλλωστε η ακρίβεια και το ενεργειακό τσουνάμι που έρχεται από τον χειμώνα χρειάζεται ανάχωμα και η επιδότηση καυσίμων περιλαμβάνεται σε αυτή τη στρατηγική.
Οι ενεργειακές επιδοτήσεις
Σε κάθε περίπτωση οι ενεργειακές επιδοτήσεις θα είναι αυτές που θα κρίνουν ποια από τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα προστεθούν στο καλάθι της ΔΕΘ.
Στο υπουργείο Οικονομικών ,παρά τις αβεβαιότητες εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της πολύ καλής εικόνας που καταγράφεται στο μέτωπο του τουρισμού, στην φορολογική συνέπεια που δείχνουν πολίτες και επιχειρήσεις στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους κόντρα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την ακρίβεια αλλά και την πορεία των επενδύσεων που εξελίσσεται ικανοποιητικά.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την ταχύτητα της οικονομίας στο β’ τρίμηνο μετά το 7,1% της ανάκαμψης που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο. Εαν διατηρηθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης άνω του 5% και το β΄τρίμηνο τότε θα αναθεωρηθεί ο στόχος για υψηλότερη ανάπτυξη το 2022 που για την ώρα παραμένει στο 3,1%.
Πηγή: ot.grhttps://www.ot.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.