ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ: «ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Μετ΄εμποδίων η παροχή εργοθεραπείας στην Ελλάδα
Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία – εκτός συνταγογράφησης οι ενήλικες ασθενείς
Με ανοιχτές εκδηλώσεις προς τους πολίτες, σε Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας, η οποία κάθε χρόνο εορτάζεται στις 27 Οκτωβρίου, και αποτελεί αφορμή για δράσεις που σκοπό έχουν την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και του κοινού.
Το φετινό σύνθημα: «Εργοθεραπεία για όλους», ήταν και ο τίτλος επιστημονικής διημερίδας που διοργάνωσε το 1ο Περιφερειακό Τμήμα του Π.Σ.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης στις 26 & 27 Οκτωβρίου, η οποία στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία καθώς η συμμετοχή του κοινού, της επιστημονικής κοινότητας και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου ήταν σημαντική και ουσιώδης.
Την δύσκολη πραγματικότητα μέσα στην οποία οι Έλληνες εργοθεραπευτές καλούνται να εκτελέσουν το σημαντικό τους έργο, θέλησε να αναδείξει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών κα Κυριακή Κεραμιώτου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της στη διημερίδα. Όπως είπε: «αν και η παγκόσμια αναγνώριση της εργοθεραπείας, ως σημαντικής επιστήμης, μετρά τουλάχιστον πέντε δεκαετίες, στην Ελλάδα ο κλάδος ακόμη παλεύει για τα αυτονόητα που αφορούν στην παροχή των υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις και στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.»
Η κα Κεραμιώτου αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα όπως:
*η ισχνή παρουσία εργοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εν αντιθέσει με όσα συμβαίνουν στις αναπτυγμένες χώρες
*οι δύσκολες έως και τραγικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν οι εργοθεραπευτές στις Δημόσιες Δομές (ψυχιατρεία, προνοιακές δομές κ.α) οι οποίοι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά χωρίς τις απαιτούμενες εργασιακές προϋποθέσεις
*η ακατανόητη ελληνική πραγματικότητα, με την οποία χιλιάδες ενήλικες ασθενείς που χρειάζονται εργοθεραπεία αναγκάζονται να την πληρώνουν από την τσέπη τους καθώς, αν και από το 2018 έχει νομοθετηθεί η συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ της εργοθεραπείας σε ενήλικες, ωστόσο το δικαίωμα αυτό παραμένει στα χαρτιά, καθώς δεν έχει μπει στο σύστημα συνταγογράφησης.
*η απουσία θεσμοθέτησης όρων λειτουργίας των ιδιωτικών Κέντρων Εργοθεραπείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα για τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών.
*τα ανησυχητικά φαινόμενα αντιποίησης επαγγέλματος όπου διάφοροι επιτήδειοι παρουσιάζονται ως εργοθεραπευτές αλλά δεν έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Φαινόμενα που ακόμη και όταν καταγγελθούν στην δικαιοσύνη ο χρόνος εξέτασης τους είναι απογοητευτικά μακρύς.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι παρευρισκόμενοι βουλευτές και συγκεκριμένα η κα Αικ.Σπυριδάκη, βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Εμμ. Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ και ο κ. Λ. Αυγενάκης, πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου, κατά τις τοποθετήσεις τους τόνισαν τη σημασία της εργοθεραπείας και παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και παρανοήσεις στον τομέα αυτό.
Πιο συγκεκριμένα η κα Σπυριδάκη, στηλίτευσε την υπάρχουσα αντίληψη που στην πράξη θέλει την εργοθεραπεία να αποτελεί πολυτέλεια, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια επιστήμη που βοηθά στην διαβίωση ασθενών με αξιοπρέπεια και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι όλοι οι έλληνες πολίτες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία. Ωστόσο, όπως είπε, «το για όλους δεν το αντιλαμβανόμαστε όλοι το ίδιο».
Στη δέσμευση ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τον αποκλεισμό ενήλικων ασθενών από την συνταγογράφηση εργοθεραπειών προχώρησε ο κ. Συντυχάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η εργοθεραπεία αποτελεί κλάδο αμιγώς ιατρικό και δεν είναι δυνατό να ιδρύονται πανεπιστημιακά τμήματα εργοθεραπείας που δεν είναι ενταγμένα σε συναφείς Σχολές.
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας, ο πρόεδρος του 1ου Περιφερειακού Τμήματος και Γ.Γ. του Π.Σ.Ε. κος Παν. Μπούρος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην πρόσφατη θεσμοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας Εργοθεραπευτών, μετά από πολύχρονες και επίμονες προσπάθειες, ο οποίος στόχο έχει την προάσπιση των αρχών και των αξιών που πρέπει να διέπουν την επαγγελματική πρακτική των εργοθεραπευτών στην Ελλάδα. Ο Π.Σ.Ε. και τα Περιφερειακά του Τμήματα θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης όχι μόνο για τα μέλη τους αλλά και τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα να τους παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ηθικής και επαγγελματικής αξίας.
Κύριο μέλημα του ΠΣΕ είναι ο Κώδικας να αποτελέσει οδηγό και σημείο αναφοράς.
Μετά το Ηράκλειο Κρήτης τη σκυτάλη θα πάρει η Πάτρα όπου το 3ο Περιφερειακό Τμήμα του Π.Σ.Ε. διοργανώνει, στις 3 Νοεμβρίου, την Ημερίδα με τίτλο: «Προκλήσεις στην Σχολική Ζωή – Εργοθεραπευτικές Προοπτικές» και στη συνέχεια το 2ο Περιφερειακό Τμήμα του Π.Σ.Ε., στις 23 & 24 Νοεμβρίου διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, διημερίδα με τίτλο: «Εργοθεραπεία: Νέα δεδομένα και προοπτικές». Η συμμετοχή όλων είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε: https://www.pse.org.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.