Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 Δήμου Ρεθύμνου

Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 Δήμου Ρεθύμνου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της 19/2/2021 του Υπουργείου Οικονομίας η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε καλείται να υποβάλει εντός του Απριλίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 με τη μορφή του Προγράμματος Σταθερότητας. Θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε ότι τον Αύγουστο του 2018 έληξαν τυπικά τα μνημόνια, όμως έμμεσα είναι σε ακόμα σε ισχύ αφού καμουφλαρίστηκαν με το εν ενεργεία πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας. Τον Απρίλη του 2019 υποβλήθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς η χώρα εντάχθηκε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος καλεί τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια να υποβάλλουν συμπληρωμένους τους πίνακες μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για τα έτη 2022-2025 στο Υπουργείο Εσωτερικών , επισημαίνοντας ότι αφορά την «συνεισφορά» των Δήμων και Περιφερειών στην διαδικασία του σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

Μελετώντας τον πίνακα που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώνουμε τα εξής:

1) Ότι θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση του Δήμου μας τουλάχιστον μέχρι το 2025 ,ενώ η φορολόγηση των δημοτών μας θα αυξάνεται συνεχώς. Τα μόνα έσοδα που θα αυξηθούν θα είναι τα «ίδια», αυτά που προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη και φόρους που προστίθενται στους φόρους που πληρώνουν οι δημότες στο κράτος.

2) Ότι θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο οι κάθε είδους κοινωνικές παροχές.

3) Ότι το όποιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που μέρους του είναι οι ανάγκες σε αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία ,σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία θα μείνει στα αζήτητα .

4) Ότι τα Δημοτικά Συμβούλια θα συνδράμουν στην πολιτική καθήλωσης μισθών και προσωπικού. Δεν προβλέπεται την επόμενη 4ετία ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό. Θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο εργασιακός μεσαίωνας των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Αυτό είναι το σενάριο της επόμενης ημέρας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα βαθιά αντιδραστικό πλαίσιο που έρχεται προς ψήφιση πριν ακόμα πάει στην Βουλή.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι ΚΑΠ μειώθηκαν κατά 70% και κατ’ επέκταση 70% μειώθηκε η επιχορήγηση σε σχολικές επιτροπές κλπ.

Είναι φανερό από τα στοιχεία που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποια είναι η πολιτική της κατεύθυνση, η οποία συμφωνεί με αυτή της κεντρικής κυβέρνησης, για το ποιος πρέπει να σηκώσει τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης, κρίση η οποία ξεκίνησε πριν από την πανδημία και επιταχύνθηκε με αυτή. Από τη μία πλευρά ενσωματώνει στον στρατηγικό σχεδιασμό της την κεντρική πολιτική επιλογή για μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον Δήμο (Τακτική και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ), επιχορήγηση η οποία προέρχεται από την κεντρική φορολογία που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπαγγελματίες.

Ειδικότερα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 το προβλεπόμενο ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης στα συνολικά έσοδα του Δήμου είναι:

1)Το έτος 2019 43,59%

2)Το έτος 2020 45,15%

3)Το έτος 2021 42,78%

4)Το έτος 2022 41,46%

5)Το έτος 2023 43,59%

6)Το έτος 2024 36,81%

7)Το έτος 2025 36,47%

Από την άλλη αποδέχεται, η δημοτική αρχή, ότι αποτελεί το μακρύ χέρι του κράτους, βάζοντάς το ακόμη βαθύτερα στις τσέπες των δημοτών για να μπορεί ο δήμος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, απουσιάζει ο σχεδιασμός, ακόμη και σε «αυτοδιοικητικό» επίπεδο για την κάλυψη των διευρυμένων σύγχρονων αναγκών των δημοτών του δήμου μας (στην εκπαίδευση, πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό, αναψυχή κ.α.) .Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, τόσο μέσα όσο και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, στο πλευρό των εργαζομένων, ανέργων, μικροεπαγγελματιών, που έχουν πληγεί από την κρίση. Στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

1)Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό,

2) Την λήψη μέτρων για την ελάφρυνση των οικονομικών βαρών (τουλάχιστον σε επίπεδο Δήμου) ανέργων, νοικοκυριών και μικροεπαγγελματιών,

3) Την άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας των δημοτών με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
4)Την αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές δομές στήριξης και φροντίδας των παιδιών, της οικογένειας, των ηλικιωμένων, την λειτουργία των υπηρεσιών χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους.

Απαιτείται από όλους μας να θέσουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση. Δεν πρέπει να σταματήσει με κανένα τρόπο η συνεχής πίεση προς τη κυβέρνηση για απόδοση όλων όσων δικαιούνται οι ΟΤΑ.

Είναι προφανές ότι για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε και δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που δεν είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και των δημοτών.

Βουρβαχάκης Σταύρος

Οικονομολόγος- Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου

Επικεφαλής «ΡΕΘΥΜΝΟ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Τα σχόλια είναι κλειστά.