Μεσαρά: Υψηλή νιτρορύπανση από λιπάσματα στο νερό
Η μοναδική λύση στο πρόβλημα, αποτελεί ο εμπλουτισμός του Φράγματος της Φανερωμένης από τον Πλατύ ποταμό, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης
Μεσαρά: Υψηλή νιτρορύπανση από λιπάσματα στο νερό
Την ίδια στιγμή που οι κατσίγαροι και τα λύματα αποτελούν ένα συνεχές πρόβλημα για το δήμο Μινώα Πεδιάδας, η περιοχή της αγροτικής περιοχής της Μεσαράς όχι μόνο δε βρίσκεται σε καλύτερη θέση, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις κόκκινες περιοχές στη χώρα μας όπου εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις νιτρορύπανσης, φαινόμενο που οφείλεται στην υπερβολική χρήση λιπασμάτων σε νιτρικά ιόντα.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσηςνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ-ΤV είπε: «Έχει χαρακτηριστεί ένας υδροφορέας με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα σε μας στην Κρήτη που είναι ο υδροφορέας των Μοιρών. Τα νιτρικά ιόντα υπερβαίνουν τα όρια της ποσιμότητας. Δηλαδή, κάποιες φορές έχουμε μετρήσει πάνω από 50mg/L σε νιτρικά ιόντα. Εμείς πρέπει να πάρουμε μέτρα όταν υπερβαίνουν τα 37 mg/L. Στο Τυμπάκι έχουμε επίσης έναν υδροφορέα που αφορά τα θερμοκήπια. Η νιτρορύπανση οφείλεται είτε στην κακή χρήση των λιπασμάτων είτε σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Σε αυτήν την περιοχή, η νιτρορύπανση οφείλεται στο λίπασμα».
Η μοναδική λύση στο πρόβλημα, αποτελεί ο εμπλουτισμός του Φράγματος της Φανερωμένης από τον Πλατύ ποταμό, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.
«Εάν γίνει ο εμπλουτισμό του Φράγματος της Φράγματος της Φανερωμένης από τον Πλατύ Ποταμό, τότε το χειμώνα θα περισσεύουν τεράστιοι όγκοι υδάτων. Με αυτούς του όγκους νερού, μπορούμε να κάνουμε εμπλουτισμό του υδροφορέα και έτσι να γίνει απονιτροποίηση. Θα μεταφέρουμε στον υδροφορέα της λεκάνης Μεσαράς νερό που είναι απαλλαγμένο από νιτρικά. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το έχουμε πει και στους εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εάν δεν γίνει μεταφορά νερού από τον Πλατύ Ποταμό, τότε θα έχουμε πρόβλημα όχι μόνο στην άρδευση, αλλά και στην ύδρευση» είπε ο κ. Νικολιδάκης.
Όπως σημειώνει ο Γρηγόρης Νικολιδάκης, εφόσον υλοποιηθεί ο οραματικός αυτός στόχος, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η κατασκευή διυλιστηρίου νερού προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ποσότητες και για τις υδρευτικές ανάγκες.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα 60 mg/L αγγίζουν συγκεντρώσεις σε γεώτρηση στην περιοχή των Μοιρών, όταν η οριακή τιμή έχει καθοριστεί στα 50 mg/ ανά λίτρο, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Έχουμε δει μετρήσεις που αγγίζουν τα 60 mg/L. Είναι μια περιοχή που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητη στην νιτρορύπανση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν πρακτικές που θα είναι συμφέρουσες προς το περιβάλλον αλλά και προς τους αγρότες ώστε να μη γίνεται υπερλίπανση. Και η λίπανση να γίνεται με σωστό τρόπο και να μη χάνεται το λίπασμα στα υπόγεια νερά» είπε ο κ. Κριτσωτάκης.
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί με επιβολή προστίμου ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωδικαστήριο στις αρχές του 2020 διότι καθυστέρησε να εφαρμόσει κοινοτική οδηγία για τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης.neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.