Μπορεί φέτος να υπάρξει η πρωτοτυπία για την Κρήτη η ζήτηση των αμνοεριφίων στην περίοδο του Πάσχα να ξεπερνάει την προσφορά, με συνέπεια να αυξηθούν και οι τιμές για τον καταναλωτή, χωρίς από την άλλη να έχει ανάλογες αυξήσεις η τιμή του παραγωγού.
Το ορατό αυτό ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για πολύ σοβαρά προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του ζωικού πληθυσμού των κτηνοτρόφων της Κρήτης, αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.
«Στην αγορά της Κρήτης θα έχουμε προβλήματα λόγω της χαμηλής παραγωγής του αιγοπρόβειου κρέατος», τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι η μείωση της παραγωγή φέτος σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να ξεπεράσει το 35% με 40%!
«Η κατάσταση φέτος θα είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι στην αγορά του αιγοπρόβειου κρέατος στο νησί μας. Λόγω κόστους ζωοτροφών, ο κάθε κτηνοτρόφος αναγκάζεται να μειώνει το ζωικό του κεφάλαιο, οδηγώντας στη σφαγή τα ζώα του, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στο κόστος της εκτροφής», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή…
Εκτός όμως από το δυσβάσταχτο κόστος εκτροφής, στη μείωση της παραγωγής έχουν συντελέσει φέτος και οι θεομηνίες που έχουν πλήξει τα κοπάδια. Όπως υπενθυμίζει ο Γρύλλος Παπαδάκης, «οι κτηνοτρόφοι έχουν πάθει τεράστιες καταστροφές. Είχαμε και τη θεομηνία με τα νερά που έκανε φέτος. Είχαμε από τη “Μήδεια” μεγάλες απώλειες. Βροχές, χιόνια και παγετός έπληξαν σημαντική τα αιγοπρόβατα της Κρήτης. Και ταυτόχρονα είδαμε για άλλη μια φορά την άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους για τα ζώα τα οποία έχασαν»…
Έτσι, φέτος, από την άλλη, υπάρχει και μια μεγάλη ανησυχία ως προς την περίοδο του Πάσχα σε ό,τι αφορά τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων. Έτσι, όλο αυτό το κλίμα οδήγησε τους κτηνοτρόφους στη μείωση της παραγωγής τους, σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης.
«Ένας-ένας έχει χάσει πλέον την υπομονή του. Σου λέει, “πώς να κάτσω να παράξω 500 και 600 αρνιά, όταν ξέρω ότι θα τα πουλήσω με χαμηλή τιμή το Πάσχα, αλλά δε θα πουληθούν και όπως πρέπει στην αγορά”»… Μάλιστα, ο ίδιος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο «φέτος να μην καλυφθεί σε επίπεδο Κρήτης η ζήτηση που θα υπάρξει από την ντόπια παραγωγή. Και ταυτόχρονα, φοβούμαστε ότι θα καλυφθεί η αγορά από εισαγόμενα “ελληνοποιημένα” αρνιά»!
Η έλλειψη ανεβάζει τις τιμές
Στο μεταξύ, αυτές οι συνθήκες οδηγούν από την άλλη και στην αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου κρέατος στην αγορά.
«Όταν δεν υπάρχει παραγωγή, πάντα αυξάνεται η τιμή. Αλλά από την άλλη, το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να έχει βάλει μία κατώτατη τιμή για τον παραγωγό. Και να πει “ξέρετε κάτι; Τουλάχιστον Πάσχα και Χριστούγεννα δε θα “σφάζετε” στον παραγωγό κάτω από 5 και 6 ευρώ το κιλό”.
Τώρα η κάθε κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτο τον κάθε μεγαλέμπορο και καθορίζει την τιμή όπως τον συμφέρει αυτόν. Ενώ την ίδια ώρα το κρέας φεύγει από τον παραγωγό 3,80 με 4 ευρώ το κιλό και το τρώει ο καταναλωτής με 8, 9 ή και 10 ευρώ το κιλό. Φανταστείτε πόσο “καπέλο” πληρώνει ο καταναλωτής για να αγοράσει το αιγοπρόβειο κρέας»…
Τα σχόλια είναι κλειστά.