Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 14η Επιστημονική Διημερίδα του ΙΤΕ στην Αρχαία Ολυμπία

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
η 14η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ του ΙΤΕ
11-13 Οκτωβρίου, Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία
Αρχαία Ολυμπία

Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 14η Επιστημονική Διημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στις 11-13 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η τοποθεσία της φετινής διοργάνωσης, που συμπίπτει με ολυμπιακό έτος και έχει τον τίτλο «Η Έρευνα είναι πολιτισμός», επιλέχθηκε για να τονίσει την άμεση σχέση της έρευνας με τον πολιτισμό και το πώς συμβάλλουν συνεργατικά στην πρόοδο και εξέλιξή μας.

Η Επιστημονική Διημερίδα είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης), καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Xαιρετίζουμε τη διοργάνωση της 14ης Επιστημονικής Διημερίδας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, τονίζοντας πως ύστερα από 40 χρόνια λαμπρής λειτουργίας και μέγιστης προσφοράς, όχι μόνο προς την Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά και εν γένει προς τον Ελληνισμό, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας έχει καταφέρει να δομήσει μια σύγχρονη αμφικτυονία.

Μια σύγχρονη κιβωτό έρευνας και καινοτομίας, το φως της οποίας εκπέμπεται σε όλο τον κόσμο και ακτινοβολεί με τρόπο που προσομοιάζει στην ιερή Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία φωτίζει την ανθρωπότητα κάθε 4 χρόνια, μεταφέροντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τις πανανθρώπινες και αιώνιες αξίες του ολυμπισμού.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, συμπλήρωσε 40 χρόνια διαρκούς προσφοράς στην επιστήμη και την έρευνα. Μια πορεία που μας κάνει όλους υπερήφανους, καθώς σε αυτές τις δεκαετίες, όλοι οι Καθηγητές, οι Ερευνητές, το Διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, έχουν αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία της επιστήμης, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν βαθιά πνευματικούς, υπαρξιακούς θα έλεγα δεσμούς με το χώρο της επιστημονικής έρευνας».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά, υποδεχόμαστε στην Περιφέρειά μας τη 14η Επιστημονική Διημερίδα του ΙΤΕ, και είμαστε περήφανοι που ένα από τα ιδρυτικά του Ινστιτούτα, το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) στην Πάτρα, προσφέρει στην ανάπτυξη και προβολή της Περιφέρειας διεθνώς από το 1984.

Η Δυτική Ελλάδα είναι ένας τόπος ισχυρής έρευνας και καινοτομικής ανάπτυξης και η Περιφέρεια, από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ενίσχυσε 7.116 επιχειρήσεις για την υλοποίηση ερευνητικών και επενδυτικών έργων. Και από το ΕΣΠΑ 2021-2027, προγραμματίζεται να διατεθούν πόροι άνω των 70 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της καινοτομίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας».

Η Διημερίδα, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι/ες από 220 Ερευνητές/ριες και Εργαζόμενοι του ΙΤΕ που μετακινήθηκαν από όλα τα Ινστιτούτα και τις Δομές του ΙΤΕ από οχτώ πόλεις της Ελλάδας, διενεργείται ανά 2ετία, και έχει ως στόχο την ενημέρωση των μελών του ΙΤΕ για τις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες των Ινστιτούτων και την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας.

Το επιστημονικό πρόγραμμα της Παρασκευής παρακολούθησε και χαιρέτησε ο Αντιπρύτανης Ψηφιακού Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Υποδομών του Παν/μίου Πατρών καθηγητής κος Γεώργιος Παναγιωτόπουλος. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επιστημονικές παρουσιάσεις, καθώς και τρία ιδιαίτερα χρήσιμα Σεμινάρια/Workshops, με τα εξής θέματα: α) Εμπορική αξιοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος, που οργανώθηκε από τα Δίκτυα Πράξη και ΕΤΕΠ-Κ με τη συμμετοχή τεχνοβλαστών του ΙΤΕ β) Η αξία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης ως Δομής του ΙΤΕ στον Τομέα των Ακαδημαϊκών Εκδόσεων στην Ελλάδα, γ) «Στερεότυπα, Διακρίσεις και Αποκλεισμός με βάση το φύλο, στην καθημερινότητά μας», από την οργάνωση “Gender Alliance Initiative” μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Ισότητας Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) ΙΤΕ.

Στη Διημερίδα, υπήρχε εκθεσιακός χώρος με εκθέματα από τα Ινστιτούτα Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, Πληροφορικής, Υπολογιστικών Μαθηματικών και Επιστημών Χημικής Μηχανικής και δεκάδων αναρτημένων εργασιών από όλα τα Ινστιτούτα του Ιδρύματος. Τις εργασίες, που παρουσιάστηκαν από νέους ερευνητές, μέχρι πέντε χρόνια από το διδακτορικό τους, έκρινε επιτροπή αξιολογητών και δόθηκαν βραβεία, τα οποία φέτος χρηματοδότησε ο Σύλλογος Ερευνητών/ριών-ΕΛΕ (ΣΥΛΕΡ) ΙΤΕ.

Το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση, στο Αμφιθέατρο «Δημήτριος Βικέλλας» της ΔΟΑ, με Προσκεκλημένο Ομιλητή τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος συνέδεσε την τεχνολογία με τον πολιτισμό και τον Ολυμπισμό μέσω της ομιλίας του με τίτλο: «Η συμβολή της τεχνολογίας στην εξέλιξη του Ολυμπιακού κινήματος».

Στην εορταστική εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο κος Ευστράτιος Σιμόπουλος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος, η κα Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης ως Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης, και ο κ. Κώστας Γεωργιάδης, Κοσμήτορας της ΔΟΑ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Πρύτανης του Ελληνικού Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΑΠ) καθ. Εμμανουήλ Κουτούζης, και ο καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, Προεδρος ΔΣ του ΣΕΒ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, παρουσίασε τα επιτεύγματα του ΙΤΕ και την εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια, όντας πλέον το μεγαλύτερο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας με δέκα Ινστιτούτα και 3 Ειδικές Δομές σε οχτώ πόλεις της Ελλάδας.

Η βραδιά έκλεισε με την απονομή Βραβείων του ΙΤΕ, σε Διακεκριμένα Μέλη του Ιδρύματος που πήραν τον τίτλο στα τελευταία δύο έτη, το Βραβείο Έρευνας και τα βραβεία Εργαζομένων του Ιδρύματος.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πλατινένιο χορηγό ΕΚΤΕΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΚΤΕΡ ΑΕ), τους Χρυσούς Χορηγούς: ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε (MotorOil HELLAS Α.Ε.), ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΕ (MINOAN LINES), ΑΦΟΙ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. (MINIMA TRAVEL/AIRSHOP), ΑΦΟΙ Α. ΣΕΛΙΔΗ Α.Ε. (ANTISEL), Π. ΓΑΛΑΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. (LAB SUPPLIES SCIENTIFIC), ΜΑΛΒΑ Α.Ε., ΔΡΑΚΑΚΗΣ Α.Ε. ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, καθώς και τους Αργυρούς και Χάλκινους Χορηγούς μας, προμηθευτές και συνεργάτες του ΙΤΕ, για τη συνεισφορά τους στη διεξαγωγή της διοργάνωσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.