Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης από την ΕΤΕΠ της λεγόμενης μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, ενός έργου που μέχρι το 2020 θα καλύψει το 30% των αναγκών σε ρεύμα του νησιού αποφορτίζοντας ένα μέρος των προβλημάτων ενεργειακής ασφάλειας που αντιμετωπίζει το νησί.
Εκτός όμως από το ηλεκτρικό κομμάτι, όπως αποκαλύφθηκε από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης, το έργο θα περιλαμβάνει παράλληλα και καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέσει και τηλεπικοινωνιακά την Κρήτη με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αντίστοιχο καλώδιο οπτικών ινών θα υπάρξει και στη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης που αναμένεται να ολοκληρωθεί από το 2022 και μετά.
Το καλώδιο οπτικών ινών αποτελεί και το πρώτο νέο μεγάλο έργο που θα αναπτυχθεί και θα αξιοποιηθεί από τη νέα θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom, την εταιρεία που δημιουργήθηκε με στόχο να εκμεταλλευτεί το το χερσαίο και υποθαλάσσιο δίκτυο οπτικών ινών που ήδη διαθέτει ή προτείνεται να αναπτύξει η εταιρεία.
Σημειώνεται ότι ήδη ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.500 χλμ., το οποίο επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς με δεδομένο ότι τα νέα έργα διασυνδέσεων και γραμμών μεταφοράς του διαχειριστή περιλαμβάνουν και οπτικές ίνες.
Η δραστηριοποίηση του ΑΔΜΗΕ στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα δεν είναι μια καινούργια δραστηριότητα, φαίνεται όμως ότι πλέον μπαίνει σε διαφορετική ρότα, με τη δημιουργία της νέας θυγατρικής.
Εκείνο που δεν φαίνεται να αλλάζει είναι η μέθοδος αξιοποίησης, η οποία γίνεται μέσω της ενοικίασης του δικτύου σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Μέχρι το 2017 ο ΑΔΜΗΕ είχε μακροχρόνια σύμβαση ενοικίασης με τη Wind, ενώ και τα νέα δίκτυα που κατασκευάζονται προορίζονται για χρήση από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θα ενδιαφερθούν να αξιοποιήσουν τις γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων.
Πηγή: capital.gr