Αναμένεται ζέστη τις επόμενες μέρες με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 37 με 39 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία στη χώρα μας, την ώρα που στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες ήδη χτυπούν «κόκκινο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη ο καύσωνας στην Ιβηρική Χερσόνησο, δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας, καθώς όπως εξηγεί ο μηχανισμός δημιουργίας του μελτεμιού εμποδίζει τις πολύ θερμές αέριες μάζες να φτάσουν με την ίδια ισχύ στην περιοχή μας.
Όπως υπογραμμίζει σε ανάρτησή του, αναμένεται ζέστη τις επόμενες μέρες με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 37 με 39 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
«ΖΕΣΤΗ ΝΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΟΧΙ
Με την Ιβηρική Χερσόνησο για άλλη μία φορά φέτος να βρίσκεται στο επίκεντρο των θερμών κυμάτων που εξαπλώνονται βορειότερα από την πλευρά της Αφρικής, αυξάνεται η ανησυχία πολλών αν αυτός ο καύσωνας επηρεάσει και τη χώρα μας και αν ναι τι διάρκεια θα μπορούσε αυτός να έχει. Όπως όλα δείχνουν η τύχη για άλλη μια φορά φαίνεται να είναι με το μέρος μας μιας και τα πλανητικά κύματα ψηλά στην ατμόσφαιρα επιμένουν να διαμορφώνουν μια γενικά βόρεια βορειοανατολική ροή των αερίων μαζών περιορίζοντας αρκετά πιο δυτικά αυτά τα ισχυρά θερμά κύματα.
Για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε την όλη ατμοσφαιρική κυκλοφορία επισυνάπτουμε τον χάρτη των αερίων μαζών όπου με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα αποτυπώνονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες που όμως όπως μπορείτε να δείτε δεν μπορούν να μετατοπιστούν τόσο ανατολικά ώστε να αυξήσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στη χώρα μας. Αυτό οφείλεται στην επικράτηση βορειοανατολικής ροής (μπλε βέλη) τόσο χαμηλά αλλά και υψηλότερα στην ατμόσφαιρα μηχανισμός γνωστός στην Μετεωρολογία ως μηχανισμός δημιουργίας του μελτεμιού ή πιο ορθά των ετησίων όπου στην ουσία εμποδίζουν τις πολύ θερμές αέριες μάζες με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα να φτάσουν με την ίδια ισχύ στην περιοχή μας.
Γι’ αυτό και αν αφήσετε το βίντεο να κυλήσει, θα παρατηρήσετε ότι το βαθύ πορτοκαλί χρώμα φτάνει οριακά μέχρι τα πιο δυτικά τμήματα της χώρας μας και στη συνέχεια τα χρώματα ανοίγουν (γίνονται πιο δροσερές οι αέριες μάζες) για να ξανακλείσουν προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Κύπρο.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ
Όπως σημειώνουμε και στον χάρτη μας την περισσότερη ζέστη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κοντά στους 37 με 39 βαθμούς την αναμένουμε στα δυτικά ηπειρωτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, δεύτερη σε κατάταξη θερμοκρασιών θα μπορούσε να τοποθετηθεί η κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα με θερμοκρασίες σε εσωτερικές περιοχές κοντά στους 35 με 37 βαθμούς ενώ πολύ καλύτερη θα είναι η κατάσταση στα ανατολικά προσήνεμα αλλά και σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 34 με 35 βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω θερμοκρασιακή εικόνα που μόλις περιγράφηκε συνιστά το γνήσιο ελληνικό Καλοκαίρι βάζοντας στον κορυφή της επικινδυνότητας την έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιάς κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα για τις επόμενες αρκετές ημέρες».