ΔΕΝ ΗΤΑΝ «ΤΕΩΣ», ΗΤΑΝ ΕΚΠΤΩΤΟΣ
Το γράφω τώρα που αρχίζει το πανηγύρι και οι δακρύβρεχτες μεταδόσεις, αναμεταδόσεις, κοινοτοπίες και ιστορικές αναμοχλεύσεις.
Εξάλλου μέρες πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του Κωνσταντίνου έχει αρχίσει η φλυαρία και η κιτρινίλα, γύρω από τον ίδιο και την «βασιλική» οικογένεια που έχει έρθει σύσσωμη να του συμπαρασταθεί και που τώρα σύσσωμη θα είναι στη «βασιλική κηδεία του τέως» και επειδή ξεχειλίζουν οι υψηλές προσφωνήσεις στα μικρόφωνα και τα πληκτρολόγια, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πραγματάκια…
Εδώ ένας χρήσιμος οδηγός για αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές κατά την ώρα των τελετών:
– Όπου διαβάζετε ή ακούτε «τέως βασιλιάς» εσείς θα βάζετε «έκπτωτος» βασιλιάς.
– Όπου ακούτε «τέως βασιλική οικογένεια» ή ακόμα χειρότερα σκέτο «βασιλική οικογένεια» εσείς θα βάζετε «έκπτωτη βασιλική οικογένεια».
«Τέως» σημαίνει αυτός που ήταν πριν τον σημερινό (τον νυν) στη συγκεκριμένη θέση. Μόνο που σήμερα δεν είναι κανείς ευτυχώς στη θέση που άφησε ο εκλιπών.
Στο Δημοψήφισμα του 1974 ο λαός αποφάνθηκε ρητά και ξεκάθαρα και ξαπέστειλε όχι μόνο το πρόσωπο αλλά και τον ίδιο τον θεσμό.
Όμως δεν μιλώ τόσο για τους τύπους, όσο για την ουσία. Και φυσικά δεν ξεχνώ πως ο ίδιος είχε πετύχει δικαστικά από το ΣτΕ να ονομάζεται “Κωνσταντίνος, τέως Βασιλεύς των Ελλήνων” (απόφαση Α4575/1996).
Την ουσία όμως και την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί, όχι οι δικαστές. Για τον λαό ήταν έκπτωτος και αυτός και η Βασιλεία στο σύνολό της.
Κατά τα λοιπά, καλό του ταξίδι.
Τα σχόλια είναι κλειστά.