Μανώλης Συντυχάκης:Για τον κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου, λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας.

Η έναρξη της τουριστικής σεζόν και στην Κρήτη, που έχει ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο των πανελλαδικών αφίξεων με πάνω από 1500 ξενοδοχεία, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, στους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες, λόγω της έλλειψης μέτρων ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού.
Η ανησυχία αυτή επιτείνεται, αφού τα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού όλο και αυξάνονται, όπως και τα συνολικά κρούσματα. Επιπλέον, επισημαίνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού από τουρίστες, αφού θα υπόκεινται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο, ενώ θα φτάνουν στο νησί χωρίς την εφαρμογή των απαραίτητων συστηματικών και καθολικών μέτρων σε αεροπλάνα και πλοία.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, ώστε να είναι δυνατό να παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και να διεξάγονται μαζικά τεστ στους εργαζόμενους και τους τουρίστες στις βασικές πύλες εισόδου του τουρισμού στην Κρήτη. Στα αεροδρόμια επιστρατεύονται αστυνομικοί και πυροσβέστες για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε μέσα και μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, όπως και έλλειψη χώρων με ειδικές προδιαγραφές για τη διενέργεια των τεστ και συνολικά της υγειονομικής περίθαλψης πιθανών κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, είναι απαράδεκτες οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και η ανυπαρξία ειδικού σχεδίου μεταφοράς των κρουσμάτων από το αεροδρόμιο με ευθύνη του ΕΟΔΥ στα ξενοδοχεία καραντίνας, στα οποία υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν μέσα σε εστία μόλυνσης, από τη στιγμή που δεν είναι εξειδικευμένο προσωπικό και που οι υπηρεσίες τους έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, τα «ευέλικτα» υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία σε εργαζόμενους, αλλά και ιδιοκτήτες μικρών μονάδων και ενοικιαζομένων δωματίων. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου, λόγω της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία και τη ζωή του λαού και υπομονεύει την ανάγκη να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές για να αντιμετωπίζονται οι τρέχουσες, αλλά και οι έκτακτες περιπτώσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την ουσιαστική προστασία της υγείας των κατοίκων της Κρήτης, των εργαζόμενων στα αεροδρόμια, τα τουριστικά λεωφορεία, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και λοιπά εποχικά επαγγέλματα, των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό και των τουριστών που επισκέπτονται φέτος τη χώρα και το νησί μας;

Ο Βουλευτής
Συντυχάκης Μανώλης

Τα σχόλια είναι κλειστά.