Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στις αρνητικές πρακτικές της αλβανικής κυβέρνησης στο περιουσιακό που οδηγούν στον κίνδυνο να απομακρυνθεί οριστικά η Ελληνική Εθνική Μειονότητα από τις πατρογονικές της εστίες και ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της σε ό,τι αφορά το περιουσιακό που άλλωστε αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Στις 25 Μαρτίου 2020 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας υπό την αίρεση της εκπλήρωσης εκ μέρους της υπό ένταξη χώρας κάποιων σημαντικών προϋποθέσεων. Μεταξύ των συγκεκριμένων προϋποθέσεων συμπεριλαμβάνεται και η επίτευξη προόδου στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων.
Οι νόμοι, όμως, που έχει ψηφίσει η αλβανική κυβέρνηση ήδη από το 2015 (π.χ. Ν.55/15, Ν.133/15, Ν.111/18 και Ν.20/20) και το αλβανικό σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που παρουσιάστηκε πρόσφατα δημιουργούν ερωτηματικά για την πρόθεσή της να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων. Με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και την προσέλκυση επενδυτών δεν θίγεται απλά το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία αλλά προκαλούνται σοβαρές νομικές ανασφάλειες στους πολίτες της Αλβανίας καθώς παρέχουν υπερεξουσίες σε υπηρεσίες του αλβανικού δημοσίου οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστούν ακόμη και τη Δικαιοσύνη με κίνδυνο να χαθούν πολλές ιδιωτικές περιουσίες. Μεταξύ των περιουσιών αυτών βρίσκονται και αρκετές των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που με τις συγκεκριμένες ενέργειες οδηγούνται στην οριστική απομάκρυνση από τις πατρογονικές τους εστίες.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Πως προτίθεται να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της όσον αφορά το περιουσιακό;
Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία των Αλβανών πολιτών και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες;»
…