Μ.Κεφαλογιάννης:«Μέτρα για την καταπολέμηση του ιού της Καστανής Ρυτίδωσης και αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν πληγεί

Ημερομηνία:

«Μέτρα για την καταπολέμηση του ιού της Καστανής Ρυτίδωσης και αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν πληγεί», ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαική Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την εμφάνιση του ιού ToBRFV που έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειας τομάτας και πιπεριάς τόσο υπαίθριες όσο και θερμοκηπίου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την ερώτησή του ζητά να πληροφορηθεί τα μέτρα καταπολέμησης και αποτροπής διάδοσης του ιού που σχεδιάζει η Επιτροπή καθώς και τις δυνατότητες αποζημίωσης των παραγωγών που οι καλλιέργειές τους έχουν πληγεί μέσω των ευρωπαϊκών κοινοτικών ταμείων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«O ιός της Καστανής Ρυτίδωσης ToBRFV έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε άλλες χώρες.

Η εμφάνιση και η εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους τους παραγωγούς τομάτας και πιπεριάς, στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μου αφού αισθάνονται ότι απειλούνται και κινδυνεύουν από έναν εξαιρετικά επιθετικό ιό, τον ιό ToBRFV.

Ο ιός έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες θερμοκηπίου αλλά και στις υπαίθριες καλλιέργειες και μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένους σπόρους, φυτά, καρπούς ή ακόμη και μέσω απλής επαφής με ένα μολυσμένο φυτό. Μπορεί επίσης να επιβιώσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ παραμένει μολυσματικός.

Ο ιός εκδηλώνεται μέσω της εμφάνισης κίτρινων ή καφέ κηλίδων στα φύλλα, της παραμόρφωσης των καρπών, καθιστώντας τους μη εμπορικούς.

Δεδομένης της καταστροφής που έχει ήδη προκαλέσει ο ιός σε καλλιέργειες σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ποια μέτρα θα λάβει για την καταπολέμηση της και αποτροπή διάδοσης του ιού;
Ποιές οι δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών από ευρωπαϊκά κονδύλια, βάσει του Κανονισμού 652/2014;

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χανιά:Σύλληψη ατόμου με πάνω από 280 γραμμάρια...

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών...

Σκηνές τρόμου στο Ηράκλειο: Γυμνός άνδρας με...

Όταν τον ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι είχε αίματα...

Χανιά:Σύλληψη ατόμου με πάνω από 280 γραμμάρια...

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών...

Σκηνές τρόμου στο Ηράκλειο: Γυμνός άνδρας με...

Όταν τον ακινητοποίησαν οι αστυνομικοί διαπιστώθηκε ότι είχε αίματα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Σύλληψη ατόμου με πάνω από 280 γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών...

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Ξεσηκωμός σε όλη τη χώρα – Κατεβάζουν ρολά τα πάντα

Απεργία: Στις 28 Φεβρουαρίου ως φόρος τιμής στη μνήμη...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 18:00 θα συνεδριάσει στο...