Υπομονή για ακόμη δύο εβδομάδες θα πρέπει να κάνουν όσοι περίμεναν το σάλπισμα για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα να ηχήσει κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Η γενικευμένη χαλάρωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τα ξέφρενα κορονοπάρτι που διοργανώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές της χώρας (και σε συνάρτηση με το… amber alert για την Ελληνική Αστυνομία και τους ελέγχους της) δεν αφήνουν περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης τις ημέρες αυτές.
Οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και καθώς πλησιάζουμε στο επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να θυσιάσει την επανεκκίνηση της οικονομίας στο όνομα του πρότζεκτ «Πάσχα στο χωριό».
Η ενδεχόμενη γενικευμένη έξοδος, φοβούνται οι ειδικοί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκρηξη κρουσμάτων στην επαρχία με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τοπικών νοσοκομείων και ανεπανόρθωτο πισωγύρισμα, στο παρά πέντε της οριστικής επιστροφής στην ομαλότητα που ούτως ή άλλως έχει τοποθετηθεί χρονικά στις 14 Μαϊου.
Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τηλεοπτικό μήνυμα σήμερα ή αύριο Πέμπτη, εκτιμάται πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για εορτασμό του Πάσχα, αλλά και να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επιστροφής στην κανονικότητα.
Το πιθανότερο είναι πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πλήρως με κατάργηση της υποχρέωσης για αποστολή μηνύματος, αμέσως μετά το Πάσχα δηλαδή, στις 3 Μαίου.
Όσον αφορά την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία εντούτοις καθώς βαρύνουσα σημασία θα έχει η αυριανή εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσει το πρωί , το πιθανότερο θεωρείται πάντως πως το άνοιγμα θα γίνει μεταξύ 6- 10 Μαίου.
Με βάση το παραπάνω, λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου, υπολογίζεται πως θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων , με το Υπουργείο Παιδείας να επιμένει ως προς την κατεύθυνση επιστροφής όλων των μαθητών στις σχολικές τάξεις.
Σε κάθε περίπτωση ως προς το ζήτημα των σχολείων θα ληφθούν υπ΄όψιν οι εκτιμήσεις των ειδικών καθώς τα τελευταία κρούσματα που έχουν καταγραφεί έχουν προκαλέσει ανησυχία.
Ημερομηνία-«κλειδί» πάντως θεωρείται η 14η Μαίου όπου και μετά την επανεκκίνηση όλων των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων υπολογίζεται πως η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα είτε έχοντας εμβολιαστεί για τον κορωνοιό είτε με αρνητικό PCR τέστ.
Ορόσημο τα μέσα Μαΐου για επιστροφή στην κανονικότητα
Μιλώντας χθες σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις», ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε» το πρώτο στίγμα του οδικού χάρτη για την επόμενη μέρα, δείχνοντας στα μέσα Μαΐου.
«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος» είπε χαρακτηριστικά.
«Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», σημείωσε.
«Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ
Στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπως όλα δείχνουν, το «Χριστός Ανέστη» θα δονήσει τη χώρα. Οι πιστοί φέτος θα ακούσουν το «Δεύτε Λάβετε Φως» στα προαύλια των εκκλησιών.
Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα
Οι ιεράρχες μετά τη συνεδρίασή τους πρότειναν:
Ανάσταση στις 21:00
οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας να μετατεθούν μισή ώρα νωρίτερα
από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18.30
τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17.30
τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00
Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει από το εσωτερικό του ναού προς τα έξω χωρίς να μετακινηθούν ούτε αυτοί που θα βρίσκονται μέσα στον ναό ούτε αυτοί που θα βρίσκονται έξω από τον ναό. Θα γίνει μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Περιμετρικά των ναών όχι στους δρόμους γύρω.
Οι ναοί πέρυσι έμειναν άδειοι. Φέτος ένας μικρός αριθμός πιστών θα παρακολουθήσει από κοντά τα Θεία Πάθη. Η Εκκλησία προτείνει να είναι ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά, μέχρι 100 άτομα σε καθεδρικούς και μητροπολιτικούς ναούς και ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά στο προαύλιο. Οι ιερείς και οι ψάλτες θα κάνουν τεστ ενώ θα υπάρχουν εθελοντές που θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων.
Πάσχα στην πόλη αλλά με πιο χαλαρά μέτρα
Το Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται. Το είπε και ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνομιλία που είχε, χθες, με τον Πρωθυπουργό.
Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι συζητούν να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα στις πόλεις:
η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει στις 23:00 το βράδυ από τις 21:00 που ισχύει τώρα
οι διαδημοτικές μετακινήσεις να επιτραπούν και τις καθημερινές
στο Πασχαλινό τραπέζι να βρίσκονται το πολύ 9 με 10 άτομα, όπως τα Χριστούγεννα. Κατά προτίμηση έχοντας κάνει self- test
Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 23 Απριλίου.