Lockdown : Ποια στοιχεία θα κρίνουν το άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων – Τι βρίσκεται πρώτο στη λίστα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown αφήνουν κυβέρνηση και ειδικοί

Οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτωτική τάση.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει και το ίδιο με τους διασωληνωμένους. Η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ προχωρά με αργούς ρυθμούς όπου βρίσκονται 322 διασωληνωμένοι, με τους 207 εξ αυτών να ανήκουν στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών και άλλους 106 να ανήκουν στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε για προσεκτική διαδικασία ανοίγματος που λαμβάνει υπόψη της τι συμβαίνει επιδημιολογικά με εβδομαδιαία αποτίμηση των δεδομένων.

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει νέο lockdwon αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Βορίδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αφήνοντας «παράθυρο» για νέο lockdown, το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα.

«Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και ένα βήμα, επίσης δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα ότι τα βήματα είναι προς τα μπροστά, μπορεί να υπάρξουν και στάσεις, και βήματα προς όπισθεν. Έχουμε ένα παράθυρο που εκμεταλλευόμαστε, αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν τον έχουμε αφήσει πίσω μας, είναι δίπλα μας είναι και μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να διστάσουμε εφόσον παραστεί ανάγκη, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα λάβουμε τις αποφάσεις με την ταχύτητα του φθινοπώρου, αλλά με την ταχύτητα της ανοίξεως. Η ταχύτητα σε αυτές τις αποφάσεις είναι συμφέρουσα» διευκρίνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε πάνω από 300 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, για πρώτη φορά είδαμε κάτω από 20 νεκρούς, έχουμε ανθρώπους που νοσηλεύονται, έχουμε περίοδο έξαρσης λοιμώξεων, έχουμε μια μετάλλαξη με προειδοποίηση από τον ΠΟΥ. Ενδεχομένως να πρέπει να κάνουμε μια στάση να σταθεροποιηθούμε, να βελτιωθεί κι άλλο η κατάσταση για να προχωρήσουμε με πολύ σίγουρο τρόπο» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδο πλήρους ύφεσης της πανδημίας όπως στις 28 Απριλίου, κατά συνέπεια τα αναγκαία βήματα πρέπει να γίνονται πολύ προσεκτικά και με σχεδιασμό και με την έκκληση να τηρούνται απολύτως τα μέτρα» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Σταδιακή άρση του lockdown
Έχοντας αποφύγει τον «σκόπελο» των γιορτών, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και με φόντο τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κέντρων αισθητικής, διαιτολογίας, προσωπικής φροντίδας και των ΚΤΕΟ.

Επόμενα βήματα είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία, η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό αλλά και η εστίαση, που έχει δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα από το πολύμηνο λουκέτο.

Όλα τα τελευταία δεδομένα αναμένεται να τεθούν στο «τραπέζι» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή και αναμένεται να γίνει διεξοδική συζήτηση για το τι θα μπορούσε να ανοίξει την προσεχή εβδομάδα.

Πρώτα στην λίστα βρίσκεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αφορά Γυμνάσια και Λύκεια – καθώς τα Δημοτικά και νηπιαγωγεία έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα. Στο πλαίσιο αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι να επιστρέψουν στην δια ζώσης εκπαίδευση όλοι οι μαθητές στις αρχές Φεβρουαρίου. Μάλιστα φαίνεται πως οι όποιες σκέψεις υπήρχαν για την επιστροφή στα θρανία μόνο των μαθητών της Γ’ Λυκείου εγκαταλείφθηκαν.

Στην λίστα βρίσκονται και τα χιονοδρομικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες συζητήσεις θα γίνουν αυτήν την Παρασκευή, με την αισιοδοξία πάντως να είναι διάχυτη πως ίσως ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου ή το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιανουαρίου.

Με δεδομένες τις πρόσφατες αναφορές του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα εξετάζεται να ανοίξουν άμεσα, εάν η επιδημιολογική εικόνα του κοροναϊού το επιτρέψει, ο ίδιος μιλώντας στο Open, σημείωσε ότι την Παρασκευή, που συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι και παίρνουν τις αποφάσεις για την όποια άρση των μέτρων, πρώτα θα συζητηθεί η μέχρι τότε εικόνα από το άνοιγμα της αγοράς.

«Για να αποφύγουμε αναζωπύρωση της πανδημίας του κοροναϊού, πρέπει τα βήματά μας να είναι προσεκτικά. Θα συνεδριάσουμε για να δούμε την πραγματική εικόνα του πόσο το άνοιγμα της αγοράς θα επηρεάζει την πανδημία και μετά θα συζητήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Τελευταία θα ανοίξει η εστίαση
Βήμα – βήμα αναμένεται να γίνει η άρση των μέτρων, ωστόσο όλα θα αποφασιστούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, με το άνοιγμα της εστίασης να παραμένει άγνωστο.

Συγκεκριμένα, η εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστική για το άνοιγμα της εστίασης με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τον Φεβρουάριο τα εστιατόρια και τα καφέ και να δοθεί προτεραιότητα σε όσα μαγαζιά διαθέτουν εξωτερικούς χώρους

Οι επιχειρηματίες που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για πολλά «λουκέτα», αλλά και οι πελάτες περιμένουν να πιούν έναν καφέ έξω, πάντα με την τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων.

Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, καθώς υπάρχει ήδη επιδότηση για θερμαντικά σώματα, η οποία ισχύει αναδρομικά για όσους ήδη διαθέτουν δίνοντας την δυνατότητα στους επιχειρηματίες να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν στον χώρο τους πελάτες.

Τα τραπέζια θα αναπτυχθούν σε απόσταση, ενώ αποκλείεται για την ώρα το σενάριο να υπάρξουν τραπέζια για δυο άτομα μόνο, μετά την αντίδραση των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.