Lockdown : Οδηγός επιβίωσης στη νέα πραγματικότητα
Lockdown : Οδηγός επιβίωσης στη νέα πραγματικότητα
Ενώ η χώρα εισέρχεται στο τρίτο κύμα με την Αττική, την Πάτρα και άλλες γεωγραφικές περιοχές να εντάσσονται σε συνθήκες lockdown, ο καθένας από εμάς αναζητεί τρόπους να αντέξει τη νέα αυτή ψυχολογική δοκιμασία, με τις αντοχές έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας να εξαντλούνται σταδιακά. Ο Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, καθηγητής Ψυχιατρικής – διευθυντής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, τονίζει ότι υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητά μας προκειμένου να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στην αυξανόμενη ψυχική πίεση που συνεχίζουμε όλοι μας να δεχόμαστε.
Ας δείξουμε και πάλι έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όσους μας έχουν ανάγκη προσφέροντας συναισθηματική και υλική βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Είναι σίγουρο πως θα αισθανθούν και αυτοί και εμείς καλύτερα.
Η συνέχιση της εργασίας με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (π.χ. τηλεργασία) είναι σημαντική, καθώς βοηθάει παρέχοντάς μας οικονομική ασφάλεια, αλλά έτσι συνεχίζουμε να είμαστε και δημιουργικοί.
Η παραμονή στο σπίτι μάς δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για ουσιαστική επικοινωνία με τον/τη σύντροφό μας και τα παιδιά μας. Η συζήτηση για διάφορα θέματα και η ανταλλαγή απόψεων, οι αναμνήσεις αλλά και οι από κοινού δραστηριότητες, π.χ. επιτραπέζια, παρακολούθηση ταινίας ή σειράς στην τηλεόραση, μουσική κ.λπ. είναι ιδιαίτερα βοηθητικές.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά και παραμένουν στο σπίτι. Αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενηλίκους, καθώς η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας μπορεί να μας ανακουφίσει από τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ενημέρωση, ανάλογη κάθε φορά με την ηλικία τους, προκειμένου να μειωθεί το άγχος και η ανησυχία για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση όπως είναι η πανδημία από τον COVID-19. Ας τους μεταδώσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι σύντομα όλα αυτά θα τελειώσουν και θα επιστρέψουν και αυτά στην προηγούμενη καθημερινότητά τους στο σχολείο, στις άλλες δραστηριότητές τους και στις παρέες τους.
Η ενημέρωσή μας για την πανδημία του COVID-19 είναι πολύ σημαντική καθώς η γνώση είναι δύναμη.
Ενας τεράστιος όμως αριθμός λανθασμένων και ψευδών πληροφοριών που αφορούν την πανδημία κυκλοφορούν, κυρίως, αλλά όχι μόνο, στο Διαδίκτυο. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε «επιδημία της παραπληροφόρησης». Η άκριτη αποδοχή φημών και θεωριών συνωμοσίας θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή όλων μας. Πρέπει, συνεπώς, να ενημερωνόμαστε με μέτρο και μόνον από αξιόπιστες πηγές (ΠΟΥ, ΕΟΔΥ, υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας).
Ας έχουμε υπόψη μας ότι οι θεωρίες συνωμοσίας «μεταμορφώνονται» κάθε φορά σε κάτι καινούργιο όταν διαψεύδονται από την πραγματικότητα, προκειμένου να είναι πάντα επίκαιρες και ελκυστικές. Την αρχική άρνηση της ύπαρξης του ιού, ακολούθησε η αμφισβήτηση της σοβαρότητας της πανδημίας, την οποία με τη σειρά της διαδέχθηκε η μη επιστημονικά τεκμηριωμένη επικινδυνότητα της μάσκας. Τώρα που τα εμβόλια ενάντια στον COVID-19 αποδεικνύονται αποτελεσματικά και ασφαλή, ήδη έχει ξεκινήσει το νέο αντιεμβολιαστικό κίνημα.
Η ανάγκη για κοινωνικές συναναστροφές με φίλους και συγγενείς παραμένει μια βασική ανάγκη για όλους μας. Οσο και αν κανένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ή ακόμα και το τηλέφωνο για κοινωνικές συναναστροφές από απόσταση.
Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας για όλα αυτά που μας συμβαίνουν στους δικούς μας ανθρώπους, αλλά σε καμία περίπτωση η συζήτησή μας δεν περιορίζεται στην πανδημία.
Η άσκηση και το περπάτημα φαίνεται να βοηθούν όχι μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά ενισχύουν την ευεξία μας καθιστώντας μας ψυχικά πιο ανθεκτικούς στην αντιμετώπιση ψυχοπιεστικών παραγόντων.
Το διάβασμα, η μουσική, ο χορός και τα χόμπι μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το στρες.
Είναι σημαντικό να έχουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα που να αφορά τον ύπνο-εγρήγορση, τα γεύματα και τις δραστηριότητές μας.
Οταν αισθανόμαστε πως το άγχος μας κλιμακώνεται μπορούμε να εφαρμόσουμε μια τεχνική χαλάρωσης: εισπνέουμε αργά από τη μύτη και στη συνέχεια εκπνέουμε αργά από το στόμα. Παρατηρούμε πώς νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε. Αντί να αντιδράσουμε σε αυτές τις σκέψεις ή τα συναισθήματα, σπάμε τον φαύλο κύκλο παρατηρώντας τα και στη συνέχεια διώχνοντάς τα.
Το αλκοόλ και οι ουσίες δεν αποτελούν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης της ψυχολογικής πίεσης. Η όποια ανακούφιση αισθανόμαστε ότι μας προσφέρουν είναι πρόσκαιρη και σύντομα οδηγούν στα μεγαλύτερα προβλήματα της κατάχρησης και της εξάρτησης. Πολύ συχνά αυξάνουν την επιθετικότητα και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
Η «υιοθέτηση» ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να μας βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση ας αναλογιστούμε πριν το κάνουμε τη διαθεσιμότητά μας για τη φροντίδα του και μετά τη λήξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης 10360 προκειμένου να αναζητήσουμε εξειδικευμένη βοήθεια όταν δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε την ψυχολογική πίεση που αισθανόμαστε.
Τα σχόλια είναι κλειστά.