Υπό το πρίσμα της αργής υποχώρησης της επιδημίας του κοροναϊού, η κυβέρνηση σήμερα στις 11 το πρωί θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την εορταστική αγορά και τη μερική άρση του lockdown.
Εδώ και πέντε εβδομάδες, όπου η χώρα βρίσκεται σε lockdown, ο κοροναϊός συνεχίζει την επέλασή του στην Ελλάδα με το σύστημα Υγείας να πιέζεται καθημερινά, χωρίς να υπάρχουν σημαντικά σημάδια βελτίωσης.
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως κινείται με βάση τα δεδομένα από τους λοιμωξιολόγους και όχι με ημερομηνίες για την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως διεμήνυσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως ενδεχομένως πολλοί να το είχαν φανταστεί».
«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας στον Alpha 98,9.
Ο κοροναϊός, το lockdown και οι φόβοι των ειδικών
Οι λοιμωξιολόγοι φοβούμενοι φαινόμενα καταναλωτικής υστερίας όπου θα εκτόξευαν κατακόρυφα των αριθμό των νέων ασθενών και των διασωληνωμένων απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο άμεσης επιστροφή στην αγοραστική κοινότητα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα ΜEGA» η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη τάχθηκε κατά του ανοίγματος του λιανεμπορίου.
Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των κομμωτηρίων χαρακτηρίζοντάς τα ελεγχόμενους χώρους αφού ο κόσμος προσέρχεται με ραντεβού και μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.
Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμα και αν μιλάμε για μικρά γειτονικά μαγαζιά. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στην επόμενη εβδομάδα μετά το άνοιγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε ‘γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά’» ανάφερε η γιατρός.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση καθώς η πανδημία μπορεί να ξαναφουντώσει.
«Με δεδομένη τη διασπορά στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση. (Η πανδημία) μπορεί να ξαναφουντώσει. Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα. Δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές» υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Γώγος.
Μερικό lockdown και λύση click away
Ως προειδοποίηση λειτούργησαν οι πρόσφατες εικόνες από την αγορά του Λονδίνου όπου χιλιάδες κόσμου περίμεναν επί ώρες σε συνθήκες απόλυτου συνωστισμού για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια.
Για αυτό και συμφώνησαν να δοθεί έγκαιρα και υπό ασφαλείς προϋποθέσεις χρόνος για τις αγορές στους πολίτες ώστε να μην καταγραφούν στην Ελλάδα σκηνές παρόμοιες με εκείνες από την αγορά του Λονδίνου.
Άλλωστε χθες βέβαιος εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας πως «δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», ξορκίζοντας φαινόμενα συνωστισμού έξω από εμπορικά καταστήματα.
«Δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrods» περιέγραψε ο κ. Πέτσας, μόνο που η λύση που εισηγούνται προς την κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι φτάνει τελικά μέχρι την εξώπορτα των καταστημάτων, δηλαδή το click away.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «υπάρχει πρόβλεψη και για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop. Είμαστε μια κυβέρνηση για όλους, όχι μόνο για τους μεγάλους. Θα τα ανακοινώσουμε όλα συγκροτημένα. Καταλήξαμε σε αυτό που μπορεί να γίνει. Συζητήσαμε πολλές ώρες με τους λοιμωξιολόγους».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις εικόνες χάους που παρατηρήθηκαν έξω από τα Harrods στο Λονδίνο, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφευχθεί στη χώρα μας.
Έτσι, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση του click away καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων μετά και τις σχετικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων.
Πλην εξαιρέσεων που αφορούν κυρίως σε καταστήματα παροχής υπηρεσιών – όπως τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία – στην σημερινή ενημέρωση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το άνοιγμα της λιανικής, η οποία έχει βρεθεί στα όρια της, όσον αφορά την εξυπηρέτηση online παραγγελιών, είτε γιατί η ίδια αδυνατεί να τις υποστηρίξει, είτε γιατί αδυνατεί να λάβει το τελικό service από τις εταιρείες διανομής.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν χθες σε μια συντηρητική λύση, δηλαδή:
Να επαναλειτουργήσουν πρώτα κομμωτήρια και κουρεία -πιθανόν στις 14 Δεκεμβρίου, κατόπιν ραντεβού και με ωράριο που θα ξεκινά από τις 7 το πρωί, όπως δηλαδή συνέβη στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, τηρώντας την αναλογία τετραγωνικών ανά πελάτη
Να ανοίξουν τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία – πιθανόν στις 14 Δεκεμβρίου, τηρώντας την αναλογία τετραγωνικών ανά πελάτη
Να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με το σύστημα click away, δηλαδή με παραλαβή του εμπορεύματος στην είσοδο του καταστήματος από τον πελάτη, κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας.
Τι ισχύει με το «click away»
Η μέθοδος του «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών χωρίς να μεσολαβεί courier, αναφέρει στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό έγγραφό του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Το «click away» προβλέπει τα εξής τρία βήματα:
1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.
2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.
Τι παραμένει σε… lockdown
Πάντως το σίγουρο είναι πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστά:
Τα σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, ενώ συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση
Καταστήματα εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, θέατρα, κινηματογράφοι
Τα δικαστήρια
Οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ) και
Τα χιονοδρομικά κέντρα.
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.