Ολοκληρώθηκαν οι οροεπιδημιολογικές μελέτες από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και πλέον αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυτό αποκάλυψε στον περιφερειακό τηλεοπτικό CRETA, ο Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Χρήστος Λιονής, ο οποίος συμμετέχει στην εν λόγω μελέτη.
«Έχει μεγάλη αξία να δούμε το ποσοστό των μολυνθέντων. Γιατί ανοσία μετράμε με τα αντισώματα. Κι ίσως μετά από τρεις μήνες, αυτή η μεταβολή που θα μας δείξει ξεκάθαρα τάσεις, θα μας δώσει και μια εικόνα πραγματικά της απάντησης που είχε αυτή η έκθεση, όχι σε πρόσωπα που επελέγησαν τυχαία, ή με συμπτώματα, αλλά κυρίως στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος», εξήγησε ο κ. Λιονής και πρόσθεσε πως μέσω των μελετών αυτών, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της βάσης δεδομένων, για παρακολούθηση της πανδημίας στο γενικό πληθυσμό του νησιού.
Ο Καθηγητής τόνισε πως πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τους αριθμούς των κρουσμάτων, οι οποίοι από μόνοι τους, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ασυμπτωματικούς και στους ολιγοσυμπτωματικούς, που δεν αντιλαμβάνονται ότι νοσούν.
«Πρόσφατη ανασκόπηση μελετών στην Ευρώπη, αναδεικνύει δύο συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιούν. Πιο συχνά – στην Ευρώπη, κι όχι στην Κίνα – παρατηρείται διαταραχή στην όσφρηση και τη γεύση. Δηλαδή ανοσμία και αγευσία. Αυτά τα δύο συμπτώματα, μαζί με την κεφαλαλγία, πιθανόν ν’ αποτελούν το 40-42% των περιπτώσεων. Επομένως θα πρέπει να οδηγούν τα πρόσωπα στις υπηρεσίες υγείας.»https://creta24.gr/