Η πρώτη αυτοψία για την κατάσταση του οικοσυστήματος στη νήσο Χρυσή, νότια της Ιεράπετρας, γνωστή και ως Γαϊδουρονήσι, πραγματοποιήθηκε παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω της θαλασσοταραχής.
Η Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης στην οποία μετέχουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης / Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και η Δασική Υπηρεσία, βρέθηκε στο νησί, με επικεφαλής τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης, Μαρία Κοζυράκη. Να σημειωθεί ότι δεν μετείχε εκπρόσωπος του Δήμου Ιεράπετρας.
Τα μέλη της Επιτροπής περπάτησαν τα 2/3 του νησιού και όπως αναφέρει η κα. Κοζυράκη, «σχηματίσαμε μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης».
Οι κατεδαφίσεις παραπηγμάτων και σκηνών έχουν ολοκληρωθεί και τα υλικά έχουν συγκεντρωθεί για να απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες εκτός νησιού. Την ημέρα που θα προσεγγίσει, γι’ αυτό το σκοπό η πλωτή πλατφόρμα, υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου θα σαρώσουν όλη την έκταση του κεδρόδασους για να συλλέξουν μεμονωμένα μπάζα, σκουπίδια και να καθαρίσουν τις τελευταίες θέσεις.
«Δεν έχω δει τη Χρυσή πιο «καθαρή», αν και έχει ακόμα αρκετό δρόμο και δουλειά για να αποκτήσει την ταυτότητα που της πρέπει. Ειδικά στο δάσος των θαλασσόκεδρων πίσω από την παραλία «Βουγιού Μάτι», από όπου απομακρύνθηκαν 12 αυθαίρετες κατασκευές, το τοπίο είναι κυριολεκτικά αγνώριστο», επισημαίνει η κα. Κοζυράκη και προσθέτει:
«Η κατάσταση όμως του οικότοπου του άρκευθου/κέδρου είναι αρκετά ανησυχητική. Δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση. Μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να επελαύνει κανονικά και το ποσοστό να υπερβαίνει το 50%. Στο νότιο, νοτιοδυτικό τμήμα, η νέκρωση των άρκευθων είναι ολοκληρωτική και ήδη χωροκατακτητικά είδη έχουν αναλάβει να τον εξαφανίσουν. Ο σχίνος ακόμα ανθίσταται.
Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κάνει και την οδυνηρή διαπίστωση της ύπαρξης δικτύου δρόμων (μονοπατιών) πολλών χιλιομέτρων, οι οποίοι διατρέχουν όλη την έκταση και έχουν προκαλέσει εμφανή και ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων. «Ακόμα και σήμερα – τονίζει – υπάρχουν ίχνη από ρόδες σε αυτά τα μονοπάτια. Οι ξύλινοι διάδρομοι του προγράμματος Med. JuniCoast έχουν καταστραφεί και πρόκειται να απομακρυνθούν, καθώς από του χρόνου θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για τη μετακίνηση πάνω στο νησί, με σκοπό να ανακάμψουν οι αμμοθίνες».https://www.ertnews.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.