Ολοκληρώθηκε ο 4ος Κύκλος των Ενημερωτικών Δράσεων
της Περιφέρειας Κρήτης για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και
της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών και εφήβων
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης, (Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας), για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της διαδικτυακής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών και εφήβων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ψυχολόγο της Διεύθυνσης Δρ. Γεώργιο Νάκο.
Ο 4ος κύκλος ενημερωτικών δράσεων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λασιθίου από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2024 σε σχολικές μονάδες, δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους στον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα.
Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Γωγώ Μηλάκη: «Το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο του «Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2023-2025», υλοποιεί με μεγάλη ανταπόκριση τα τελευταία δυο χρόνια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών/-τριών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά στα ζητήματα της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, των κινδύνων που ελλοχεύουν, αλλά και των πρακτικών αντιμετώπισής τους.
Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε έμπρακτα μέσα από τις δράσεις αυτές στην ασφαλή, θετική και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, να ενισχύσουμε την εμπλοκή των γονέων και των εκπαιδευτικών στην ψηφιακή ζωή των νέων ανθρώπων και την επίγνωσή τους σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια, αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι στο πλαίσιο του 4ου Κύκλου καταφέραμε να ενημερώσουμε 1.400 μαθητές/-τριες και 600 γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες και πρόκειται να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο μεγάλο όγκο αιτημάτων που λαμβάνουμε κάθε μέρα από σχολικές μονάδες και φορείς από όλη την Κρήτη».
Ο Γεώργιος Νάκος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Ιωάννη Ανδρουλάκη, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας, Εμμανουήλ Φραγκούλη και τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Λασιθίου, Αθανάσιο Κατσαγκόλη σχετικά με τις δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη συνεργασία της Διεύθυνσης με το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας των Φύλων και διατυπώθηκαν προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας αυτής.
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Α. Κατσαγκόλης, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης, το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Κρήτης και την Αντιπεριφερειάρχη Ισότητας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δράσης, η οποία είχε θετικότατη ανταπόκριση από το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Επίσης τόνισε ότι: «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τόσο ευαίσθητα θέματα που αφορούν στα παιδιά μας και το μέλλον τους».
Ενημερωτική δράση, πραγματοποιήθηκε, επίσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών ΜΚΟ «Ίριδα», το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε και για τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης στην Π.Ε. Λασιθίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρόκειται για πολυεπίπεδες δράσεις που βασίζονται στο μοντέλο έγκαιρης κοινωνικής παρέμβασης (πρόληψης, αγωγής, ευαισθητοποίησης) στο άτομο, στην οικογένεια και στην κοινότητα. Οι θεματολογίες των ενημερωτικών δράσεων αναπτύχθηκαν βασιζόμενες σε πραγματικές υποθέσεις που έχει χειριστεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
-φαινόμενα διαδικτυακού εξαναγκασμού και εκφοβισμού
-φαινόμενα διαδικτυακής παραπλάνησης μέσα από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διαδικτυακών παιχνιδιών
-ψεύτικοι διαδικτυακοί λογαριασμοί
-φαινόμενα προκλήσεων μέσω διαδικτύου
-φαινόμενα εκδικητικής πορνογραφίας και στοχοποίησης θυμάτων στον πραγματικό κόσμο -εκφοβισμός μέσω διαδικτύου
-διαδικτυακά παιχνίδια και χρόνος παραμονής σε αυτά
-διαδικτυακές απάτες
Στον Α’ Κύκλο Ενημερωτικών Δράσεων, από 13 έως 16 Νοεμβρίου 2023, ενημερώθηκαν 700 μαθητές/-τριες Γυμνασίου και Λυκείου και 500 γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Στον Β’ Κύκλο, από 22 έως 27 Απριλίου, ενημερώθηκαν 1.000 μαθητές/-τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και 500 γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Στο Γ’ Κύκλο, από 13 έως 19 Μαΐου 2024, ενημερώθηκαν 1.500 μαθητές/-τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και 800 γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Στον Δ’ Κύκλο, από 30 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2024, ενημερώθηκαν 1.400 μαθητές/-τριες Γυμνασίου και 600 γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες.
Ο πέμπτος και τελευταίος για το 2024 κύκλος ενημερωτικών δράσεων θα πραγματοποιηθεί από 4/11/2024 έως 9/11/2024 στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου (Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Αρχανών-Αστερουσίων, Ιεράπετρας και Σητείας).