Λαϊκή Συσπείρωση Ρεθύμνου:Στο Εκτελεστικό απόσπασμα οι καθαρίστριες σχολικών κτιρίων

ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκφράζει την ειλικρινή της συμπαράσταση στις σχολικές καθαρίστριες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις κυβέρνησης και δημοτικής πλειοψηφίας σε βάρος της καθαριότητας και της υγείας των παιδιών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστριών.

Σε μια περίοδο που σαρώνει η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δ με έμφαση στη νεολαία και οι ανησυχίες εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς μεγαλώνουν, η κυβέρνηση ο δεν παίρνει «μαθήματα» από τα τεράστια περυσινά κενά στην καθαριότητα των σχολείων. Δεν εξασφαλίζει την πρόσληψη επαρκούς αριθμού ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ σχολικών καθαριστριών, που θα καλύπτουν όλα τα σχολεία και κατά τις ώρες λειτουργίας τους. Αντίθετα επιμένοντας στην υποχρηματοδότηση, επιτρέπει στους δήμους να αντικαθιστούν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης με ημιαπασχόληση για να φαίνεται δήθεν μεγαλύτερος ο αριθμός των καθαριστριών.

Η δημοτική πλειοψηφία, που υποκριτικά επικαλείται την δήθεν «συνταγματικά κατοχυρωμένη» μεταφορά πόρων μαζί με τις αρμοδιότητες, όχι μόνο δεν διεκδικεί την αυτονόητη, πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας με ευθύνη του κράτους αλλά σπεύδει να εφαρμόσει με τον χειρότερο τρόπο τα περιθώρια της κυβερνητικής εγκυκλίου. Είναι από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική, που με την προκήρυξή της ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΟΛΕΣ τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα και την καθαριότητα των σχολείων και τη ζωή και τα δικαιώματα δεκάδων εργαζομένων.

Το προηγούμενο σχολικό έτος 2020-2021, που παρά τους αρχικούς πανηγυρισμούς της δημοτικής αρχής χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που αναγνωρίστηκε τελικά και από την πλειοψηφία, εργάστηκαν για την καθαριότητα των σχολείων του δήμου 50 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες την ημέρα) και 25 μερικής (3 ώρες).

Φέτος με βάση την προκήρυξη τους θέλουν να προσλάβουν 62 εργαζόμενες με 4ωρη απασχόληση και 32 με 3ωρη. Ο συνολικός ημερήσιος χρόνος επομένως μειώνεται δραστικά από τις 400 στις μόλις 344 ώρες!!!
Είναι προφανές ότι τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Τα σπασμένα θα πληρώσει για άλλη μια φορά η υγιεινή και η καθαριότητα των σχολείων και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Στα περισσότερα αν όχι όλα τα σχολεία θα είναι αδύνατο να συνεχιστεί η καθαριότητα και απολύμανση κατά τις ώρες λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή τους λειτουργία και μάλιστα εν μέσω μιας υπερμεταδοτικής πανδημίας.
Θα πολλαπλασιαστούν οι πιέσεις για εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων καθαριστριών. Ήδη τις προειδοποιούν ότι «φέτος θα δουλεύετε περισσότερο και θα παίρνετε λιγότερα».

Την ώρα που η κυβέρνηση και το κράτος εγγυούνται και πληρώνουν τα κέρδη της Fraport, των χαρατσιών των διοδίων, της Aegean. Την ώρα που στρώνουν το τραπέζι του ταμείου ανάκαμψης των «πράσινων» και «ψηφιακών» κερδών, για τις ανάγκες του λαού, την παιδεία, την υγεία, την δασοπροστασία και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών επιμένουν στην σκληρή και άγρια λιτότητα.
Είναι η ίδια διαχρονική πολιτική που προτίμησε να δώσει 2 εκατ. για τον μεγάλο περίπατο και μόλις 1,7 για την δασοπροστασία. Έκαψε τα δάση και καμαρώνει τις γλάστρες!!!
Η καθαριότητα των σχολείων είναι κρίσιμο ζήτημα που δεν αφορά μόνο τις σχολικές καθαρίστριες και την σχολική κοινότητα. Μας αφορά όλους είτε έχουμε είτε δεν έχουμε παιδιά. Είναι κρίσιμο ζήτημα προστασίας της υγείας μας πολύ περισσότερο σε συνθήκες επανόδου των μεταδοτικών λοιμώξεων και ένα παραπάνω στις συνθήκες της πανδημίας.

Η δημοτική αρχή πρέπει να πάψει να καθοδηγείται από την συστηματική απαξίωση των λαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τη λογική της βεντέτας απέναντι στο σωματείο των σχολικών καθαριστριών, που πέρυσι έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα.
Να διεκδικήσει με ευθύνη του κράτους να προσληφθεί όλο το αναγκαίο, για την ασφαλή λειτουργία όλων των σχολείων, προσωπικό καθαριότητας.

Να καταργηθούν όλες οι συμβάσεις μερικής και ελαστικής απασχόλησης και να αντικατασταθούν από συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με δικαιώματα.

Να μονιμοποιηθούν όλες οι σχολικές καθαρίστριες χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να σταματήσει το γαϊτανάκι της αιχμαλωσίας και της αναστάτωσης που βιώνουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή δημιουργώντας κάθε φορά και νέα προβλήματα.

Σε τελευταία ανάλυση να μιμηθεί τις λίγες δημοτικές αρχές που ενώ διεκδικούν την ανάληψη των κρατικών ευθυνών, από τα ίδια έσοδα εξασφαλίζουν τα παραπάνω εκτιμώντας πως η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας είναι το πρωταρχικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.