Προϋπολογισμός χαμηλών προσδοκιών, χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις για τα λαϊκά στρώματα τις περιοχής και χωρίς κοινωνικό πρόσημο, σε μία περίοδο έντονης υγειονομικής κρίσης με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία, είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Πλατανιά για το 2021, όπως επισήμανε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, μετά από 19 συνεδριάσεις διά περιφοράς, γεγονός που «μαρτυρά» πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται, εν μέσω πανδημίας, τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά η Δημοτική Αρχή, η οποία επί σειρά ετών, με διάφορες έωλες δικαιολογίες, δεν προχώρησε στο αναγκαίο βήμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή (παρακολούθηση «ζωντανά» των συνεδριάσεων μέσω του Διαδικτύου).
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» καταψήφισε τον προϋπολογισμό, με τον επικεφαλής Δημήτρη Ανθούση να θέτει μία σειρά από ζητήματα και προβλήματα, για τα οποία δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική μέριμνα από τη Δημοτική Αρχή όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως επισημάνθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 σταθεροποιεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, κινείται στα απολύτως απαραίτητα και είναι πλασματικός , γεγονός που θα επιβεβαιωθεί εντός της επόμενης χρονιάς από τις δεκάδες τροποποιήσεις και αναμορφώσεις του.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό – «συμπλήρωμα» τού γενικού κρατικού προϋπολογισμού, που βρίσκεται εντός των μνημονιακών – μεταμνημονιακών κανόνων. Έναν προϋπολογισμό που αποδέχεται τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους συγκριτικά με το 2010 καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι της ΣΑΤΑ έχουν μειωθεί κατά 60% την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε 2,2 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ το 2010. Έναν προϋπολογισμό που έχει θεσπίσει ως ιερό «ευαγγέλιο» την έννοια της ανταποδοτικότητας (3,7 εκατ. έσοδα από ανταποδοτικά τελετή των κατοίκων του Δήμου), που αποδέχεται να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους οικονομικούς πόρους και που δεν αντιμετωπίζει την υποστελέχωση των υπηρεσιών.
Τα βασικά ερωτήματα που έθεσε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» ήταν τα εξής:
• Ανάπτυξη και προϋπολογισμός από ποιον, για ποιον και προς όφελος ποίων;
• Από ποιους παίρνει και σε ποιους δίνει;
• Με τι σχέδιο; «Ό,τι ερθει, όπως έρθει, αρκεί να προβληθεί σωστά από τον ταλαντούχο σε θέματα επικοινωνίας κ. Δήμαρχο», όπως παρατήρησε ο κ. Ανθούσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών των τριών προηγούμενων ετών, επισημαίνοντας ότι διαψεύστηκαν στην πράξη:
2018: προϋπολογισμός: 24 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 17 εκατ. ευρώ.
2019: προϋπολογισμός 42 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: 20 εκατ. ευρώ.
2020: προϋπολογισμός 62 εκατ. ευρώ, εκτέλεση: μετά βίας θα κλείσει πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» και τον επικεφαλής Δημήτρη Ανθούση στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία της έντονης οικονομικής κρίσης, δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες υποστηρικτικές κοινωνικές δομές στον Δήμο.
Ο κ. Ανθούσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό το σοβαρό έλλειμμα, ανέφερε ότι το έργο του Κέντρου Κοινότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι σημαντικό αλλά δεν αρκεί, υπογράμμισε ότι απαιτείται η περαιτέρω ανάπτυξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου με συγκεκριμένα κριτήρια και η δημιουργία ΚΑΠΗ, ενώ πρόσθεσε ότι όραμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» είναι η κατασκευή και λειτουργία ενός Δημοτικού Γηροκομείου στον Δήμο Πλατανιά.
Η κοινωνική ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής φάνηκε στην εισήγησή της και στην απόφασή της για τα δημοτικά τέλη και στην εισήγηση για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Πλατανιά θα έχει επιπλέον έσοδα από τα 230.000 πρόσθετα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα και, προσθετικά, από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Δυστυχώς, οι ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» δεν έχουν εισακουστεί μέχρι και σήμερα, είπε ο κ. Ανθούσης, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η αλληλεγγύη, όχι η φιλανθρωπία.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» ανέδειξε τις ασφυκτικές ανάγκες της κοινωνίας για μέτρα στήριξης και ανακούφισης και ζήτησε, για άλλη μία φορά, να υπάρξουν μειώσεις τελών σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εποχιακοί υπάλληλοι, εστίαση, άνεργοι).
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διαχρονική απουσία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σχολικής στέγης, καθώς, παρά τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και τις συντηρήσεις των υφιστάμενων σχολικών κτηρίων, υπάρχουν ανάγκες και ευκαιρίες που δεν αξιοποιούνται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η στέγαση 260 μαθητών στο Γυμνάσιο Πλατανιά, το αναξιοποίητο οικόπεδο στο Μόδι, η ανάγκη για ελέγχους στατικής επάρκειας των σχολικών κτηρίων καθώς και το γεγονός ότι παραμένουν, ως αίθουσες διδασκαλίας, οι προκάτ αίθουσες σε μια σειρά από σχολικές μονάδες.
Αναφορικά με τα Τοπικά Συμβούλια, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» επισήμανε ότι ο Δήμαρχος έχει γίνει αποδέκτης έγγραφων παραπόνων για τον τρόπο λειτουργίας τους και πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να τα απαξιώνει, αν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξη κάθε χωριού.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» αναφέρθηκε ακόμη σε σειρά ζητημάτων, στα οποία η Δημοτική Αρχή παίρνει «βαθμό κάτω από τη βάση», μεταξύ των οποίων:
• Η πολιτική προστασία και πιο συγκεκριμένα η πρόληψη για την πυροπροστασία και την αντιπλημμυρική προστασία με στόχο την πρόληψη για την αποφυγή καταστροφών.
• Η πορεία αποκατάστασης των καταστροφών του 2019, με την απορρόφηση των κονδυλίων να κινείται σε ρυθμούς χαρακτηριστικά αργούς.
• Η προώθηση του χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού.
• Η κατάσταση των δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
• Η προστασία του περιβάλλοντος.
• Η διαχείριση του νερού και ο τρόπος λειτουργίας της ΔΕΥΑΒΑ.
• Η κακή κατάσταση του δημοτικού και του αγροτικού οδικού δικτύου, στο οποίο γίνονται κατά κανόνα πρόχειρες παρεμβάσεις και ο προβληματικός φωτισμός (πάνω από 800 χαλασμένα φωτιστικά).
• Η αντιμετώπιση των θεμάτων της καθαριότητας μέσω ιδιώτη εργολάβου (450.000 ευρώ ανά έτος) και όχι με τη σύσταση μίας στελεχωμένης Υπηρεσίας στον Δήμο.
• Η εμμονή στη ναυαγοσωστική κάλυψη μέσω εργολαβιών, ύψους 300.000 ευρώ.
• Η μη αξιοποίηση, μέχρι σήμερα, του Αεροδρομίου Μάλεμε και μιας σειράς δημοσίων κτηρίων που ρημάζουν (Μουσείο Αλιείας Κολυμπαρίου κ.ά.).
Για τα θέματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» κατέθεσε πρόταση για την άμεση σύσταση Γραφείου Αθλητισμού και ζήτησε τη στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και των αθλητικών σωματείων από τον προϋπολογισμό, ενιαία και ισότιμα, σύμφωνα με τη δράση τους και όχι κατά το δοκούν. Στον προϋπολογισμό του 2021 έχουν εγγραφεί 21 χιλιάδες ευρώ για τους αθλητικούς συλλόγους και μόλις 3 χιλιάδες ευρώ για τους πολιτιστικούς συλλόγους, ποσά που προφανώς δεν φτάνουν για την ουσιαστική στήριξή τους.
Η αναποτελεσματική διαχείριση της Δημοτικής Αρχής έχει συμβάλλει στην υποβάθμιση και ερήμωση της ενδοχώρας του Δήμου, τόνισε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» και πρόσθεσε ότι ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης βάζει διαρκώς χαμηλά τον πήχη για να μπορεί να περάσει από πάνω και να διαχειριστεί το αποτέλεσμα αυτό με καθαρά επικοινωνιακούς όρους, καθώς φροντίζει, παράλληλα, να παρουσιάζει ως έργα της Δημοτικής Αρχής εκείνα που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» τόνισε ότι «από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας μαζί με τους φορείς της περιοχής, τους αγροτικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούςσυλλόγους και συνολικά τη νέα γενιά, θα συνεχίσουμε, να φέρνουμε στο επίκεντρο όλα όσα μας ταλανίζουν και μας απασχολούν, μικρά και μεγάλα προβλήματα της περιοχής, και φυσικά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στο να διεκδικούμε ανάσες ανακούφισης, γιατί μόνο εάν πιεστεί η Δημοτική Αρχή από την οργάνωση και την κινητικότητα του κόσμου της περιοχής μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις προς όφελος των πολλών. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό – βαρίδι του 2021 και συνεχίζουμε μια συντεταγμένη διεύρυνση του χώρου μας με πλατιά συμπόρευση δυνάμεων της κοινωνίας μας για να μπει μπροστά ένας Δήμος Πλατανιά στο μπόι των ονείρων μας και στο μπόι των ανθρώπων του».