Η ακρίβεια καθιστά το ελαιόλαδο «υγρό χρυσό» – Ποιοι παράγοντες οφείλονται στις… απλησίαστες τιμές που έχει φτάσει, τι συμβαίνει με τη νόθευση
Η ακρίβεια στο ελαιόλαδο χτυπάει… κόκκινο, με το κόστος του λεγόμενου «υγρού χρυσού», πλέον, για ένα μέσο νοικοκυριό να είναι δυσβάσταχτο. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σούπερ μάρκετ πέρασαν αντικλεπτικά σε μπουκάλια ελαιόλαδου ώστε να αποτρέψουν κλοπές.
Το ράλι των τιμών διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, η μειωμένη παραγωγή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει επηρεάσει τις τιμές και στην Ελλάδα.
Η ακαρπία χτύπησε την καλλιέργεια της ελιάς
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι παραγωγοί πωλούσαν ακριβά λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στους Ισπανούς παραγωγούς -που έχουν το σημαντικότερο μερίδιο της αγοράς στην Ευρώπη- από τους καύσωνες. Μεγάλο ρόλο στον καθαρισμό των τιμών, λένε, παίζει και η Ιταλία.
«Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
Αντίστοιχα, όμως, και οι Έλληνες παραγωγοί, συνάντησαν προβλήματα λόγω της ακαρπίας που χτύπησε την καλλιέργεια της ελιάς τα τελευταία έτη.
Ταυτόχρονα με την αυξημένη ζήτηση και τη μειωμένη παραγωγή, ελαττώθηκε και η ζήτηση των καταναλωτών, λόγω των δεδομένων αυξήσεων στις τιμές που έχει επέλθει την τελευταία τριετία, καταλήγοντας πλέον στη σημερινή κατάσταση των τιμών στο ελαιόλαδο.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα των παραγωγών εντοπίζεται στα αυξημένα εργατικά κόστη, καθώς, διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη στα χέρια που επιθυμούν να δουλέψουν στο -ομολογουμένως- δύσκολο μάζεμα των ελιών.
Με αυτά τα δεδομένα και με βάση τις φετινές τιμές το ελαιόλαδο στο ράφι, εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως το ερχόμενο διάστημα η τιμή θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το λίτρο.
Η ακαρπία βασικό πρόβλημα των παραγωγών
Η νόθευση χτυπά το ελαιόλαδο
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι περιπτώσεις νόθευσης του ελαιόλαδου και πώλησης μέσω διαδικτύου ή/και σε λαϊκές-υπαίθριες αγορές.
Η ΕΛ.ΑΣ σε πολλές των περιπτώσεων επεμβαίνει και συλλαμβάνει τους δράστες, που στις περισσότερες των περιπτώσεων φέρουν τενεκέδες 5 κιλών λαδιού, που, όμως, δεν είναι ελαιόλαδο, και δη παρθένο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κατά την παράνομη πώλησή του.
Συλλαμβάνονται οι πωλητές νοθευμένου λαδιού
Παραδείγματος χάριν μια 70χρονη στην Έδεσσα συνελήφθη, καθώς διαπιστώθηκε να ασκεί υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση 31 πλαστικά δοχεία χωρητικότητας 5 λίτρων το καθένα που περιείχαν έλαιο αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως. Η ίδια ισχυριζόταν ότι είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το πωλούσε με 20 ευρώ το ένα.
Στη Θεσσαλονίκη, ακόμη, η ΕΛΑΣ έπιασε ζευγάρι με 400 λίτρα λάδι αμφιβόλου γνησιότητας και προέλευσης.
Από αυτούς κατασχέθηκαν πλαστικά και μεταλλικά δοχεία, που περιείχαν συνολικά 400 λίτρα λαδιού, αμφιβόλου γνησιότητας και προέλευσης, για τα οποία δεν κατείχαν τα απαραίτητα παραστατικά και τιμολόγια αγοράς.
Δείγματα από τον ΕΦΕΤ – Πώς πρασινίζουν το σπορέλαιο
Αρκετές των περιπτώσεων συνεργείο του ΕΦΕΤ λαμβάνει δείγματα από τα κατασχεθέντα, τα οποία θα αποστείλει στη Χημική Υπηρεσία για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Οι δράστες φέρονται να κάνουν μεγάλης έκτασης προσμίξεις. Τοποθετούν επίσης χρωστικές ουσίες όπως η χλωροφύλλη επειδή το χρώμα του ελαιολάδου και του σπορέλαιου, που χρησιμοποιούν για νόθευση, διαφέρουν, έτσι, ώστε, να πρασινίσει το τελικό προϊόν.
Οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι υπάρχει οργανωμένα κυκλώματα νοθείας ελαιόλαδου και επιχειρούν ελέγχους ώστε να εντοπίζονται οι δράστες.