Ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μετά την σημερινή ψήφιση της τροπολογίας που περιλαμβάνει τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στα γηροκομεία και το ΕΚΑΒ.
Στο μικροσκόπιο οι εκπαιδευτικοί
Η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ προκαλεί σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την τροπολογία και εγκαλούν την κυβέρνηση ότι αγνοεί την εισήγηση της επιτροπής Βιοηθικής.
Μάλιστα αυτό που πυροδοτεί ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι με αλλαγές της τελευταίας στιγμής εξουσιοδοτείται ο υπουργός Υγείας να επεκτείνει και για άλλους κλάδους και κατηγορίες του πληθυσμού την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Πάντως τα μηνύματα που έστειλαν σήμερα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δείχνουν στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας και για άλλους κλάδους πέραν των υγειονομικών, του ΕΚΑΒ και των γηροκομείων.
Το σημερινό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους εκπαιδευτικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία αλλά και οι δηλώσεις του Παναγιώτη Πικραμμένου «δείχνουν» ότι επίκειται επέκταση της υποχρεωτικότητας. Μάλιστα ο κ. Πικραμμένος ανέφερε εκπαιδευτικούς, ναυτικούς, παιδιά, φοιτητές και φαντάρους.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι υπάρχουν στο τραπέζι των ειδικών σκέψεις για διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δημιουργούν κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης που εκφράστηκε και σήμερα στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία.
Αντισυνταγματικά αυταρχικά και αντιεπιστημονικά χαρακτηριστικά
Η κριτική που εξαρχής δέχτηκε η κυβερνητική τροπολογία ήταν πως ουσιαστικά υπονομεύει το πρόγραμμα του εμβολιασμού με τον τρόπο που προωθείται η υποχρεωτικότητα και χωρίς να έχει εξαντληθεί η ενημέρωση για τον οικειοθελή εμβολιασμό των εργαζομένων.
Μάλιστα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Ξανθός εκτός όλων των άλλων υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη Βουλή ότι η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αναιρεί το δικαίωμα στην εργασία εξαιτίας των προβλέψεων για τις αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές κλπ.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την τροπολογία «πολιτικά επικίνδυνη, αναποτελεσματική, διχαστική και συνταγματικά προβληματική».
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι η τροπολογία έχει σαφώς αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά και τιμωρητική διάθεση κατά των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ εκτίμησε ότι θα αποδειχτεί και ατελέσφορη για τον στόχο της ενίσχυσης των εμβολιασμών.
Μετά την ψήφιση της τροπολογίας Αντρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επανήλθαν λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή με τον χειρότερο τρόπο, τις έντονες αντιρρήσεις μας σχετικά με την τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς» και εκτίμησαν ότι:
Κόβει μισθούς και ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις
«Αποκαλύπτεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε αντίθεση με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και χωρίς την εμπλοκή του Κοινοβουλίου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων».
Και το ΚΚΕ, αν και τάσσεται υπέρ του καθολικού αλλά όχι υποχρεωτικού εμβολιασμού, καταψήφισε την τροπολογία, με τον βουλευτή του κόμματος και αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Λαμπρούλη να χαρακτηρίζει την τροπολογία «συνονθύλευμα αντιεπιστημονικών διατάξεων, αυταρχικών προβλέψεων, δώρων στους επιχειρηματίες και ψεμάτων για να κουκουλώσει την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού».
Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που κάνει είναι να «κουνάει το δάκτυλο» στο λαό καλώντας «τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την πολιτική της, αντιθέτως θα τους περικόπτει το μισθό ή ανοίγει τον δρόμο για την απόλυσή τους».
Κλείνει το μάτι
Η κυβέρνηση πάντως επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ για την καταψήφιση της τροπολογίας και τον κατηγορεί ότι «κλείνει το μάτι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, χαρακτήρισε «λάθος» τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία, λέγοντας πως αυτή του την θέση θα την βρεί μπροστά του, όπως βρήκε και την στάση που είχε το 2015 με τα μνημόνια.
Ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «ή είσαι μέσα στη Βουλή και τοποθετείσαι με σαφήνεια στο θέμα του εμβολιασμού, όπως κάνει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ή αλλιώς κάνεις παρέα στους ανθρώπους, οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο εκφράζουν αυτή την αντιεπιστημονική, αντιπροοδευτική και αντιδραστική αντίληψη, την οποία βλέπουμε στην Πλατεία Συντάγματος».
Κυρώσεις
Αιχμές κατά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ άφησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ η οποία τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
«Στάση υπέρ του εμβολιασμού και ταυτόχρονα να λένε κάποιοι ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού, είναι θολή θέση. Είναι α-πολίτικη θέση, κανείς δεν μπορεί να θέλει να πατάει σε δύο βάρκες» ανέφερε η κα Γιαννακοπούλου.
Η κυβέρνηση παραπληροφορεί
Πάντως κατά της τροπολογίας της κυβέρνησης τάχθηκε και η ΟΕΝΓΕ η οποία, τάχθηκε υπέρ του καθολικού αλλά όχι υποχρεωτικού εμβολιασμού και με μια σκληρή ανακοίνωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται σε σχέση με τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών και χρέωσε στην κυβέρνηση εγκληματικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας.
«Όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και η πλειοψηφία του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν ανοσία επειδή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
»Αδιάψευστο κριτήριο το γεγονός ότι πριν τον εμβολιασμό, ως τον Φεβρουάριο του 2021 θρηνούσαμε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς όλων των κλάδων. Αρρώστησαν και έχασαν την ζωή τους από COVID19.
»Μετά τον Φεβρουάριο του 2021 δεν έχουμε καταγράψει σχεδόν καμία απώλεια. Παρεμπιπτόντως όχι μόνο δεν αναγνωρίστηκε η απώλεια ως εργατικό ατύχημα, αλλά ούτε καν κάποιο συλλυπητήριο μήνυμα δεν μπήκαν στον κόπο να στείλουν.
»Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, σκόπιμα παραπληροφορεί και στοχοποιεί τους υγειονομικούς για να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της. Σκόπιμη και υποβολιμιαία παραπληροφόρηση, με τους υπουργούς της κυβέρνησης σε μοιρασμένους ρόλους. Άλλα να λέει ο υπουργός Υγείας και άλλα υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης άσχετων υπουργείων.
»Σκόπιμα σήκωσαν επικοινωνιακό «κουρνιαχτό» δυσφήμισης, για να έρθουν στη συνέχεια να νομοθετήσουν την υποχρεωτικότητα . Με την επίκληση της δημόσιας υγείας ,την οποία η ίδια η κυβέρνηση εκθέτει σε κίνδυνο ,και με πρόσχημα τον αναγκαίο εμβολιασμό, που η ίδια υπονομεύει , φέρνουν τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για απλήρωτη δουλειά, περικοπές μισθών και απολύσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΕΝΓΕ.