Στην άμυνα απέναντι στην πανδημία με την δρακόντεια εποπτεία των περιοριστικών μέτρων αλλά και στην αντεπίθεση με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος επικεντρώνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης.
Έχοντας σπάσει το «φράγμα» των 500.000 εμβολιασμών, η task force που επιβλέπει την επιχείρηση «Ελευθερία» είναι έτοιμη να ανεβάσει ταχύτητες με την προσθήκη των δυο mega – εμβολιαστικών κέντρων.
Η πλήρης ανάπτυξη των κρίσιμων υποδομών εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη του μεγάλου στόχου για τη δημιουργία, έως το Πάσχα, του μεγάλου τοίχους ανοσίας.
Άλλωστε έως το συγκεκριμένο ορόσημο εκτιμάται ότι θα έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών.
Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 εκτός από το τμήμα του σταθμού στο Μαρούσι, με 48 εμβολιαστικά κέντρα, ενεργοποιείται και στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ, με συνολικά 24 εμβολιαστικά κέντρα.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
«Έχουμε τη δυνατότητα όπως έχουμε πολύ πει πολλές φορές να επιταχύνουμε τη διαδικασία των εμβολιασμών, έχουμε αποδείξει ότι με συνεργασία, με την απαραίτητη σύμπνοια όλων των κυβερνητικών δομών αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας αυτό το εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα» όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την αυτοψία του στον «Προμηθέα», όπως έχει ονομαστεί το mega – εμβολιαστικό κέντρο, στους χώρους της Helexpo στο Μαρούσι.
Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.
Στην παρούσα φάση το προσωπικό του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Μαρούσι αποτελείται από περίπου συνολικά 136 άτομα.
Ειδικότερα στελεχώνεται από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ η κάλυψη της διάρκειας του ωραρίου θα εναλλάσσεται σε δύο βάρδιες. Τονίζεται δε, πως το δυναμικό των 8 εμβολιαστικών κέντρων περιλαμβάνει έναν ιατρό, οκτώ νοσηλευτές και δύο διοικητικούς.
Το plan b
Για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υπάρχει προσωπικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την εμβολιαστική δράση και στις δυο βάρδιες ενώ το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης εμβολιασμού και αποθήκευσης στις μονάδες εμβολιασμού, καθώς και για το χειρισμό των tablet και τη λειτουργία της εφαρμογής «COVID-19 – Vaccination».
Ταυτόχρονα έχει τεθεί σε εφαρμογή ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια», το plan b, για να μην χαθεί καμιά από τις σχεδόν 50.000 δόσεις εμβολίων που έχουν προγραμματιστεί να χορηγηθούν τις προσεχείς ώρες. Επιπλέον, όπως έγραφε το CNN Greece, έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τις επόμενες ομάδες που θα ενταχθούν στον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ελευθερία».
Δεν αποκλείεται η επιλογή να μην γίνει με βάση την ηλικία αλλά κριτήριο να αποτελέσει ο τομέας απασχόλησης στον οποίο ανήκουν τα άτομα που θα πάρουν τη σειρά προτεραιότητας.
Ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό και ο πρωθυπουργός για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ενώ δεν αποκλείεται στην ίδια κατηγορία να βρεθούν οι διανομείς φαγητού αλλά και το προσωπικό που απασχολείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Οι εφεδρείες για το ΕΣΥ
Την ίδια στιγμή διατηρείται ο αυξημένος βαθμός ετοιμότητας για να αποσβεστούν οι μεγαλύτερες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
«Κλειδί» στο plan b που θα ενεργοποιηθεί θα αποτελέσει η αύξηση, σε διαφορετικές φάσεις, των κρεβατιών που διατίθεται στα δημόσια νοσοκομεία για περιστατικά κορωνοϊού, με την συνδρομή των κλινών ΜΕΘ που προέρχονται από τις δωρεές του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Τέτοιες είναι οι 30 που πρόσφατα παραδόθηκαν στο ΚΑΤ, ενώ ακόμη 100 αναμένονται να προστεθούν μέσα στον μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του ΕΣΥ που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα.
Ταυτόχρονα μπορεί να δοκιμαστεί και η «φόρμουλα» που χρησιμοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με την αξιοποίηση των υποδομών των χειρουργείων, καθώς επίσης άλλων χώρων με δυνατότητες αυξημένης φροντίδας.
Σημαντική θεωρείται η συνδρομή που μπορεί να παρασχεθεί από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια της περιφέρειας Αττικής.
Εκτός από την πλήρη αξιοποίηση των υποδομών του ιδιωτικού τομέα, θα αναπροσαρμοστούν και οι εσωτερικοί προγραμματισμοί στα δημόσια νοσοκομεία, με την, κατά το δυνατόν, αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων.
Ταυτόχρονα, από την περασμένη Παρασκευή τρέχει η νέα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 939 νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, διαφόρων ειδικοτήτων, για την περαιτέρω ενίσχυσή του ΕΣΥ.
Η νέα προκήρυξη έρχεται σε συνέχεια των τριών προηγούμενων που δημοσιεύθηκαν το 2020, με συνολικά 1.423 θέσεις μονίμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
Η διαδικασία των αιτήσεων ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 16 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες έως και την Τετάρτη 3 Μαρτίου.
Από αυτές, οι 847 αφορούν νοσοκομεία και οι υπόλοιπες 92 κέντρα υγείας.
Ειδικότερα για τα Νοσοκομεία, προτεραιότητα δόθηκε σε κρίσιμες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων: Ακτινολογίας, Αναισθησιολογίας, Εσωτερικής Παθολογίας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Παιδιατρικής , Πνευμονολογίας και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.
Τα σχολεία
Στο μέτωπο των σχολείων, πάντως, αναμένεται μετά και το ξεκάθαρο σήμα του πρωθυπουργού να αποκρυσταλλωθούν τα επόμενα βήματα που θα αντιμετωπίζουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
Όπως αναφέρθηκε με ευκρίνεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να γίνουν προσαρμογές στο πρόγραμμα, και μια ενδεχόμενη επέκταση του διδακτικού έτους, και πιθανώς κάποιος περιορισμός των διακοπών του Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά στις επικείμενες Πανελλήνιες Εξετάσεις, το τοπίο είναι ξεκάθαρο, καθώς αυτές θα διεξαχθούν κανονικά, αλλά με μειωμένη ύλη, όπως έγινε και πέρυσι.
Μάλιστα, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου γνωρίζουν ήδη την ύλη στην οποία θα εξεταστούν.https://www.cnn.gr/