Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία – Εκλογές την άνοιξη»

«Κάποια στιγμή την άνοιξη» θα γίνουν οι εκλογές, επανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN, από το Νταβός.
Συνέντευξη στον δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακαρία, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οκονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις εκλογές – για τις οποίες είπε ότι θα γίνουν την ίδια περίοδο – θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις τόσο για τα ελληνοτουρκικά, όσο και για το μεταναστευτικό και την ενέργεια.

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο»
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελόριζο».

Τόνισε πως «θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στη Χάγη και αυτή θα αποφασίσει», όπως είπε.

«Όσο συμφωνούμε στους κανόνες, που είναι το διεθνές δίκαιο, για την επίλυση προβλημάτων και δεν προκαλείς αχρείαστα τους γείτονές σου, κρατάς ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας. Και δεν είναι χρήσιμο να εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για εσωτερικούς λόγους», επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τους τακτικισμούς και την προκλητική ρητορική Ερντογάν ενόψει τουρκικών εκλογών.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά;».

«Έχουμε δύσκολο γείτονα – Σημαντική η προβολή ισχύος μας»
Μετά τις εκλογές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα» (σ.σ. στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου) – όπως ανέφερε – «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

«Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν είχαν ενισχυθεί επί δεκαετίες. Συνεπώς, είναι σημαντική η προβολή ισχύος μας».

«Εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη»
Σε ερώτηση που δέχτηκε για την ημερομηνία των εκλογών, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα πάω σε εκλογές κάποια στιγμή την άνοιξη».

Αναφερόμενος στο δίλημμα των εκλογών, σημείωσε ότι «οι Έλληνες θα συγκρίνουν τέσσερα χρόνια μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης και τέσσερα χρόνια μιας δικής μας κυβέρνησης.

»Αν κερδίσουμε – που πιστεύω ότι θα κερδίσουμε – θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μια εκλογική διαδικασία που θα πρέπει να προσέξουν και στο εξωτερικό. Τα παλιά διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς δεν είναι πια σχετικά, όσο η διαιρετική τομή μεταξύ λαϊκιστών και πραγματιστών προοδευτικών δημοκρατών», προσέθεσε.

Και κατέληξε: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, πολύ οδυνηρά. Παράδειγμα ο κοροναϊός, αλλά όταν κοιτάς πίσω και όταν απευθύνεσαι στους πολίτες για να επανεκλεγείς, λες ότι έκανες το καλύτερο δυνατό, παραδέχεσαι τα λάθη σου και κοιμάσαι καλά το βράδυ».

«Non issue» στην Ελλάδα το μεταναστευτικό
Για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στην Ελλάδα έγινε πρόβλημα το 2015, «όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε πολιτική ανοιχτών συνόρων».

«Τώρα έχουμε μειώσει τις ροές κατά 90%. Όμως, το είπαμε από την αρχή ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά, όπου υπήρχαν μετανάστες, είναι ικανοποιημένες», ανέφερε.

«Έχουμε εφαρμόσει μια σκληρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική – και αν δείτε την εσωτερική συζήτηση στην Ελλάδα, θα δείτε ότι πρόκειται για non issue», συμπλήρωσε.

«Προστατεύοντας τα σύνορά μας σε στεριά και θάλασσα, θέτουμε λιγότερες ζωές σε κίνδυνο. Όσο λιγότεροι προσπαθούν να περάσουν, τόσο λιγότερα ατυχήματα θα έχουμε. Εξαρθρώσαμε τα κυκλώματα διακινητών», κατέληξε ο πρωθυπουργός ως προς το μεταναστευτικό.

Για την ενέργεια
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στις έρευνες που γίνονται για φυσικό αέριο στη χώρα μας και τόνισε ότι «ταυτόχρονα δημιουργούμε αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο, έτσι ώστε να παρέχουμε στις γειτονικές μας χώρες».

«Είναι δύσκολο να επενδύσουμε στην πυρηνική ενέργεια στην χώρα μας», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο πρωθυπουργός, «καθώς είναι και ακριβή τεχνολογία και είμαστε μια σεισμογενής χώρα».

Είπε επίσης ότι υπάρχει εξομάλυνση στις τιμές του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι «έχουμε ηθική αλλά και εθνική υποχρέωση να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

«Οι αναθεωρητικές δυνάμεις πιστεύουν ότι μπορούν να επεκταθούν, χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.