Κρήτη: Ξεπουλούν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι σε πολυεθνικές – Τι αναφέρουν φορείς του νησιού

Ημερομηνία:

Η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την ακρίβεια στις ζωοτροφές, δημιούργησε «ασφυξία» για τον μέσο κτηνοτρόφο, με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι – και – της Κρήτης μετά την τεράστια κρίση που έχει υποστεί ο κτηνοτροφικός και αγροδιατροφικός τομέας, με το σενάριο να αναγκαστούν να ξεπουλήσουν τα αιγοπρόβατά τους να είναι πιο ορατό από ποτέ. Ήδη η πρακτική αυτή έχει ξεκινήσει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στη Λάρισα, ενώ δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά σοβαρό ενδεχόμενο σε λίγο καιρό να εφαρμοστεί και στην Κρήτη, «σβήνοντας» από τον χάρτη τον «παραδοσιακό βοσκό».

Οι αυξήσεις των τιμών στις ζωοτροφές, σε συνδυασμό με την καταναλωτική αυτοσυγκράτηση ένεκα των χαμηλών εισοδημάτων, έχει δημιουργήσει αντίξοες συνθήκες, με άμεσο αποτέλεσμα όχι μόνο να πλήττεται το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και να υπάρχουν σκέψεις για ξεπούλημα προβάτων και κατσικιών σε εταιρείες που ενδεχομένως θα έρθουν από το εξωτερικό. Εκπρόσωποι του αγροδιατροφικού κόσμου καλούν την Πολιτεία να στηρίξει τις παραγωγικές της δυνάμεις, ενώ ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης, μιλώντας στη «ΝΚ» ανέφερε σχετικά πως «η κτηνοτροφία σε κατσίκια και πρόβατα είναι σημαντική οικονομική πηγή. Επίσης, η Κρήτη διαθέτει αυτάρκεια διατροφική του ντόπιου πληθυσμού σε κουνέλια, ενώ εξάλλου ο κάθε πολίτης έχει εξασφαλίσει το αβγό του που έχει σημαντική θρεπτική αξία».

Η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την ακρίβεια στις ζωοτροφές, δημιούργησε οικονομική ασφυξία για τον μέσο κτηνοτρόφο, με τις ζημιές να είναι ανυπολόγιστες. Ο κ. Στεφανάκης υποστήριξε πως είναι ορατή η εξέλιξη, σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, σημαντικό μέρος του ζωικού κεφαλαίου της Κρήτης να μεταφερθεί στον έλεγχο των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Από τη στιγμή που ο μέσος κτηνοτρόφος δεν έχει τα μέσα να συντηρήσει το κόστος της πρώτης ύλης, σε συνδυασμό με την απουσία κρατικής στήριξης σε προϊόντα που πρέπει να παράγονται σ’ ένα συγκεκριμένο τόπο, είναι χειροπιαστό το σενάριο να έρθουν εταιρείες από το εξωτερικό και να αγοράσουν αιγοπρόβατα με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν. Με αυτόν τον τρόπο, η Κρήτη χάνει σημαντικό μέρος της παραγωγικής της δυναμικής.

«Η Κρήτη βρίσκεται σε καθεστώς παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί συνθήκες κινητικότητας. Η κτηνοτροφία στα κατσίκια έχει περιορίσει τη δυναμική της. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια αδυναμία του κράτους να ελέγξει προϊόντα που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές. Δηλαδή, το ξύγαλο Σητείας είναι μοναδικό και παραδοσιακό προϊόν της συγκεκριμένης πόλης. Αλλά, πλέον το ξύγαλο δημιουργείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και η αγορά του έχει επεκταθεί. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, είναι υπαρκτή εξέλιξη να έρθουν εταιρείες του εξωτερικού και να παράγουν και να χάσει ο μέσος κτηνοτρόφος την παραγωγή του, την οποία θα την έχει πουλήσει και θα έχει στραφεί σε κάποιο άλλο επάγγελμα».

Τι χρειάζεται, όμως, να γίνει ώστε να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση και πιο συγκεκριμένα ο Κρητικός κτηνοτρόφος να συνεχίσει να εκτρέφει κρητικά ζώα τα οποία θα παράγουν κρητικά προϊόντα;

Σε αυτό το ερώτημα, ο κ. Στεφανάκης απαντά πως «το κράτος είναι αυτό που χρειάζεται να στηρίξει τον κτηνοτρόφο. Χρειάζεται να του δώσει ώθηση και κίνητρο ώστε να μπορεί να αντέξει τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει υποστεί. Εάν, όμως, το κράτος συνεχίζει και αγνοεί τον μέσο κτηνοτρόφο, τότε το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο». Να σημειωθεί ότι η κτηνοτροφία είναι μια παραγωγική και οικονομική δύναμη στην Κρήτη, καθώς το 12% της συνολικής κτηνοτροφίας σε πρόβατα και κατσίκια της Ελλάδας εκτρέφεται στην Κρήτη, με τον βαθμό εκσυγχρονισμού να ανέρχεται στο 40%.

Η κρίση

Μια αρκετά μεγάλη κρίση πλήττει και τον αγροδιατροφικό τομέα. Ως γνωστό, η ύπαρξη μιας κρίσης δημιουργεί συνθήκες αυτοσυγκράτησης. Όταν τα μηνιαία εισοδήματα δεν είναι σταθερά ή είναι υπαρκτή μια κρίση, ο καταναλωτής προσπαθεί να αποταμιεύσει και να κάνει οικονομία σε αγαθά που δεν έχουν μεγάλο κόστος.

Ο αγροδιατροφικός τομέας έχει υποστεί κρίση για δύο μεγάλους λόγους: Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως οι πολίτες έχουν περιορίσει την ποσότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η υγειονομική κρίση έθιξε τον τομέα της προσφοράς και της ζήτησης. Η μικρή αυτή κρίση θεωρήθηκε από πολλούς κτηνοτρόφους βέβαιη και προσωρινή, αφού ήταν σε πολλά προϊόντα. Η μεγάλη όμως κρίση στον αγροδιατροφικό τομέα ήρθε με τον πληθωρισμό. Η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών είχε ως άμεσο αντίκτυπο ο κτηνοτρόφος να βιώσει μια κρίση που ακόμη και στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης δε φανταζόταν.

Δραματική η κατάσταση

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, μίλησε στη «ΝΚ» για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι τονίζοντας τη μείωση κατά 50% του ζωικού κεφαλαίου. «Εδώ και τέσσερις ολόκληρους μήνες, το ζωικό κεφάλαιο έχει περιοριστεί σημαντικά. Έχει μειωθεί κατά 50%. Οι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει και σφάζουν τα μεγάλα ζώα, καθώς θα με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική για τις τιμές των ζωοτροφών. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εγγυηθεί την καταβολή 90 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κόσμου», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο κ. Στεφανάκης, ο οποίος ανέφερε: «Δύο χρόνια υπολειτούργησε ο κτηνοτροφικός τομέας εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Οι γενετικές βελτιώσεις στα ζώα έχουν σταματήσει και υπάρχουν στοιχεία για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου». Μιλώντας για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στον αγροδιατροφικό και κτηνοτροφικό τομέα, υποστήριξε: «Ο αγροδιατροφικός τομέας έχει βαρύνουσα σημασία για την εθνική οικονομία. Όπως επίσης μείζονος σημασίας είναι και ο κτηνοτροφικός. Μια ενδεχόμενη κρίση στον κτηνοτροφικό τομέα μπορεί να πλήξει σημαντικά τον πληθυσμό των ζώων σε κατσίκια και πρόβατα αλλά και στα παραγόμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν δύο ολόκληρα χρόνια για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια κάποια ανάκαμψη».https://www.neakriti.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρέθυμνο : Διακρατική συνάντηση των εταίρων του...

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο...

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου για τον Ελευθέριο...

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη...

Ρέθυμνο : Διακρατική συνάντηση των εταίρων του...

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο...

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου για τον Ελευθέριο...

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στοχεύοντας στην ανάδειξη...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο : Διακρατική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού σχεδίου «rEdESIGN»

Στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο...

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος της Βουλής

Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία λαμβάνοντας 247...

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Μίμης Δομάζος

Ο Μίμης Δομάζος διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, εξαιτίας αδιαθεσίας...