Το κορίτσι πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί – Η μητέρα καταγγέλλει πως το όνομα του παιδιού της “χάθηκε” από τις λίστες…
Κραυγή αγωνίας από μια μητέρα στο Ηράκλειο που προχωρά σε μια σοβαρή καταγγελία για την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”.
Η κ. Χριστίνα Βρανάκη με δάκρυα στα μάτια περιγράφει στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” τις δύσκολες στιγμές που περνούν η ίδια και το κοριτσάκι της, το οποίο είναι μόλις 3,5 ετών και όμως από τόσο μικρή ηλικία έχει ζήσει μεγάλες περιπέτειες. Ήδη έχει κάνει δύο χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” για άλλα θέματα υγείας που αντιμετώπιζε, πριν το χειρουργείο για την καρδιά.
Την ώρα, όμως, που η εν λόγω μονάδα, η οποία είναι και η μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα, χρησιμοποιείται για παιδιά με κορωνοϊό, η κ. Βρανάκη καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα: Το όνομά του παιδιού της έχει εξαφανιστεί από τη λίστα αναμονής για τα χειρουργεία, όπως καταγγέλλει. Το 3,5 ετών κοριτσάκι είχε πάει για έναν απλό έλεγχο στο Νοσοκομείο Παίδων τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου, όπως αναφέρει η μητέρα, ο γιατρός τους έβαλε στη λίστα για να χειρουργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς δεν ήταν επείγουσα η επέμβαση. Ωστόσο, η εξέταση στην οποία υπεβλήθη το κοριτσάκι τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ηράκλειο από τη γιατρό που παρακολουθείται δεν ήταν καλή και έτσι οι γιατροί τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα έκριναν πως το χειρουργείο έπρεπε να πραγματοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα.
«Μετά προέκυψε ο εγκλεισμός μας λόγω κορωνοϊού, οπότε ο γιατρός που επρόκειτο να χειρουργήσει το παιδί μάς είπε ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν μπορούσε να γίνει κανένα χειρουργείο. Παράλληλα είχαν μετατρέψει την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) σε μονάδα COVID-19».
Εντωμεταξύ, όπως ισχυρίζεται η κ. Βρανάκη, ενημερώθηκε πως τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης αντιμετωπίζονται από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
«Εμένα δε με πήρε κανείς από το Ωνάσειο να μου πει να πάει το παιδί μου εκεί για να χειρουργηθεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μαθαίνω ότι το όνομα του παιδιού μου έχει χαθεί από τη λίστα. Ο γιατρός μπορεί να το επιβεβαιώσει ότι το είχε βάλει στη λίστα. Πώς γίνεται να χάνεται έτσι το όνομα ενός παιδιού από τη λίστα; Κι αν χάνεται, δε χάνεται σαν πρόβλημα. Πώς ξαφνικά δεν μπορεί να βρεθεί στη λίστα; Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, μιλάμε για παιδιά, όχι για αντικείμενα», λέει με λυγμούς η μητέρα του 3,5 ετών κοριτσιού.
«Γιατί;»
Λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα ζητά η κ. Χριστίνα Βρανάκη, η οποία αναφέρει πως, αν δε γίνει το χειρουργείο, «θα πεθάνει προφανώς. Η καρδιά δημιουργεί επιπλοκές. Γιατί να παρακολουθώ το παιδί μου να πεθαίνει αργά; Πρέπει να ανοίξει άμεσα η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα για να μπορέσουν να χειρουργηθούν τα παιδιά μας».
Παράλληλα, η μητέρα καταγγέλλει ότι έχει επιχειρήσει την επικοινωνία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, ανεπιτυχώς όμως αφού δεν είχε καταφέρει να βρει στο τηλέφωνο τον διοικητή. Την ίδια ώρα που αναρωτιέται πώς γίνεται ένα παιδί το οποίο είχε γραφτεί στη λίστα να… εξαφανίζεται, ζητώντας όχι απλά δικαιοσύνη, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό: Να μην πεθάνει το παιδί της.
«Η κλινική υφίσταται “κακοποίηση” από το 2011»
“Μπαλάκι” φαίνεται πως γίνεται μια τόσο σημαντική μονάδα για την οποία έρχονται παιδιά από ολόκληρη την Ελλάδα. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες του “Αγία Σοφία” κ. Χρυσάνθη Μιχαλακοπούλου-Κοκολάκη καταγγέλλει την κατάσταση που επικρατεί στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα ετών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η εν λόγω εντατική υφίσταται “κακοποίηση” από το 2011, οπότε έκλεισε πρώτη φορά μέχρι το 2013, για ανάξιους λόγους. Μετά με πίεση των γονέων άνοιξε ξανά. Έκτοτε η διοίκηση την κρατά σε μια αποδυνάμωση και δίνει ελάχιστα κρεβάτια στην εντατική, δε μας έχει παραδώσει τον χώρο που είχαμε πριν για την Καρδιολογική Κλινική. Γενικά η λειτουργία της ήταν άσχημη όλα αυτά τα χρόνια. Και ερχόμαστε στον Σεπτέμβριο του 2019, που μας ανακοινώνουν ότι η μοναδική – πανελλαδικά – μονάδα πρέπει να κλείσει πάλι, αυτή τη φορά για ανακαίνιση».
Εντωμεταξύ, η πανδημία άλλαξε τα σχέδια. Σύμφωνα με την κ. Μιχαλακοπούλου-Κοκολάκη, μέσα στον χώρο αυτό έχουν νοσηλευτεί μόλις 5 ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία τελικά βγήκαν αρνητικά, και το 8 μηνών βρέφος που είχε βρεθεί θετικό. Αυτή τη στιγμή, όμως, όπως επισημαίνει η ίδια, δεν υπάρχει λόγος να μένει αυτή η μονάδα κλειστή για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, αφού υπάρχουν άλλοι χώροι, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον COVID-19.
Όσον αφορά στα παιδιά που χάνονται από τη λίστα, φαίνεται να επικρατεί ένα… μυστήριο.
«Υποτίθεται ότι έχουν πάει τα παιδιά μας στο Ωνάσειο (σ.σ. με το οποίο συνεργάζεται το “Αγία Σοφία”), όμως δεν έχουν πάει όλα. Ήταν για χειρουργείο 65 άτομα στη λίστα τον Οκτώβριο όταν πήγαμε στην 1η Υ.ΠΕ. και το καταγγείλαμε και είπαμε ότι μ’ αυτές τις ημερομηνίες που μας έχει δώσει ο διοικητής θα περάσει πάνω από ένας χρόνος. Ξαφνικά, μόλις το καταγγείλαμε αυτό, βλέπουμε τον Ιανουάριο να έχουν βγάλει μια άλλη λίστα με περίπου 30 παιδιά. Και λέμε, πού εξαφανίστηκαν τα υπόλοιπα; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που βιώνει τώρα η κ. Βρανάκη στο Ηράκλειο», τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου.
Η αγωνία, λοιπόν, είναι μεγάλη για πολλούς γονείς, ενώ το ερώτημα πώς γίνεται να χάνεται το όνομα ενός παιδιού από τη λίστα αναμονής για χειρουργείο παραμένει.
Διευκρινίσεις από το υπ. Υγείας
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου “Αγία Σοφία”, το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να κάνει κάποιες διευκρινίσεις μέσα από ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης αντιμετωπίζονται από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορωνοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μια μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη».
Τι απαντά το “Αγία Σοφία”:Αναληθή δημοσιεύματα για τη διοίκηση του νοσοκομείου
Απαντήσεις επιχείρησε να δώσει επίσης και η διοίκηση του Νοσοκομείου “Αγία Σοφία”: «Στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα του ΓΝΠΑ “Η Αγία Σοφία” […] λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με COVID-19. Τα τακτικά περιστατικά της καρδιοχειρουργικής λίστας του νοσοκομείου εξετάζονται από ομάδα γιατρών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και αυτά για τα οποία απαιτείται αντιμετώπιση, προγραμματίζονται άμεσα».