Καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο ο 16χρονος Αντώνης να μην είναι το τελευταίο παιδί που χάνεται στην άσφαλτο της Κρήτης εάν δεν αποχωριστούμε την «στρεβλή αντίληψη που έχουμε», έκρουσε ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Προστασίας Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, και σε συνέχεια της συγκλονιστικής ανάρτησής του για τις αιτίες που η Κρήτη θρηνεί σήμερα ένα ακόμη παιδί, ο κ. Λιονάκης τόνισε πως πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος που θέλει την συζήτηση για την μάστιγα, με ανήλικους να πιάνουν το τιμόνι, να μετατίθεται και να …ξεχνιέται μέχρι να σημειωθεί το επόμενο δυστύχημα και πάλι από την αρχή.
«Δεν ξέρω αν πρέπει να το πω, αλλά αυτό το παιδί έτρεχε συνέχεια, το ήξερε πολύς κόσμος. Και ο πολύς κόσμος που το ήξερε δεν έκανε τίποτα. Και ξέρουν κι άλλα παιδάκια που τρέχουν και ξέρουν και γονείς που παραχωρούν εν γνώσει τους το αυτοκίνητο και στέλνουν για δουλειές τα 14χρονα και 15χρονα», ανέφερε.
Όπως αποκάλυψε μάλιστα το αυτοκίνητο της οικογένειας, στο οποίο βρήκε ακαριαίο θάνατο ο 16χρονος, ήταν «πειραγμένο». «Είναι ένα αυτοκίνητο «μαϊμού», αυτά τα λάστιχα και οι ζάντες δεν συνάδουν με σωστή οδική συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναρωτήθηκε μάλιστα, απαντώντας εμμέσως και σε σχόλια που δέχτηκε ότι είναι νωρίς ακόμα για να γίνεται αυτή η συζήτηση: «Αυτά τα ελέγχουμε; Ο γονιός δεν μπόρεσε, δεν είχε το σθένος, το παιδάκι κάνει το κέφι του και θεωρεί ότι είναι αυτή είναι η μαγκιά, κανείς άλλος νοιάζεται σε αυτόν τον τόπο για τον διπλανό του ή μόνο στην κηδεία;».
Το πρωί, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 16χρονου Αντώνη ο κ. Λιονάκης βρέθηκε στο Λύκειο Ασημίου, όπου η πρώτη ώρα του διαδικτυακού μαθήματος αφιερώθηκε στο να ενημερωθούν οι μαθητές για τη μάστιγα των τροχαίων. Στο ίδιο Λύκειο ο κ. Λιονάκης έχει βρεθεί αρκετές φορές, με το ίδιο θέμα συζήτησης, την πρώτη φορά μάλιστα με αφορμή και πάλι τον θάνατο ενός 17χρονου μαθητή.
Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για την νοοτροπία που συνεχίζει να υπάρχει σε περιοχές του νησιού και η οποία όπως τόνισε θέτει σε κίνδυνο ανήλικα παιδιά. «Λυπούμαι που το λέω αλλά η κοινωνία της περιοχής και η ενδοχώρα του νησιού μας γενικότερα αρέσκεται, στηρίζει , θαυμάζει αποδέχεται όλες αυτές τις καταστάσεις. Αν μεθοδευμένα η κοινωνία γενικότερα, οι σύλλογοι, η εκκλησία, το σχολείο, η αστυνομία το έφερναν ψηλά το θέμα και το κυνηγούσαν με τον τρόπο που πρέπει δεν θα διαιωνιζόταν αυτό το φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε μάλιστα και παραδείγματα παιδιών, που κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εκδηλώσεων για τα τροχαία, που πραγματοποιούνται ανά διαστήματα σε σχολεία της ενδοχώρας και όχι μόνο, δήλωναν πως οδηγούν. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή σε γυμνάσιο της ενδοχώρας: «Σε επίσκεψή μου σε γυμνάσιο, από τα 22 αγόρια τα 21 και από τα 33 κορίτσια το 1 πήγαιναν με δική τους μηχανή στο σχολείο», ανέφερε ο κ. Λιονάκης συμπληρώνοντας πως κάποιος πρέπει επιτέλους να ελέγξει αν αυτά τα παιδιά είναι σε ηλικία που μπορούν να οδηγούν, να φορούν κράνος και αν στο τέλος της ημέρας είναι ασφαλή.
«Αυτά τα πράγματα δεν αλλάξαμε, γι΄ αυτά δεν μιλήσαμε ποτέ. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το κακό» συνέχισε ο κ. Λιονάκης, αποδίδοντας ευθύνες για τα όσα διαδραματίζονται στους δρόμους του νησιού στη κοινωνία αλλά και την πολιτεία.
Μάλιστα κλείνοντας προχώρησε σε μια σύγκριση του βάρους που έχει δοθεί από το κράτος στην πανδημία, με όσα δεν έγιναν ποτέ για την πρόληψη των τροχαίων. «Η πιο απούσα πολιτεία της Ευρώπης είναι η ελληνική σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο κ. Λιονάκης σημειώνοντας πως αν για την ενημέρωση για τα τροχαία είχε επενδυθεί ένα μέρος του ποσού που «ορθά επενδύθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας» θα είχαν σωθεί ζωές.https://creta24.gr/