“Παραγωγικά ζώα οδηγούνται στα σφαγεία από απελπισμένους κτηνοτρόφους, άλλα πεθαίνουν από ασιτία, τυροκόμοι διαμαρτύρονται για ελλείψεις σε γάλα
. Η κτηνοτροφία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης περιγράφει την περιδίνηση του κλάδου στον φαύλο κύκλο των προβλημάτων που προκαλεί η εκτόξευση του παραγωγικού κόστους, το οποίο απειλεί πλέον την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το κόστος των ζωοτροφών αυξήθηκε κι άλλο, σε ποσοστό 30%. Η αύξηση αυτή ήρθε να προστεθεί στις ήδη επιβαρυμένες κατά 70%, όπως εξήγησε, τιμές, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο το κόστος να έχει διπλασιαστεί.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ένας τόνος καλαμπόκι από 180 ευρώ έφτασε να κοστίζει 420 ευρώ. “Μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση με 100 αιγοπρόβατα χρειάζεται 110 -120 ευρώ την ημέρα σε ζωοτροφές, χωρίς να υπολογιστούν τα υπόλοιπα έξοδα. Ακόμη κι αν κάθε ζώο αποδίδει ένα λίτρο γάλα την ημέρα, με τιμή παραγωγού 90 λεπτά, δεν καλύπτεται ούτε το κόστος των ζωοτροφών” πρόσθεσε.
“Έχουμε καταστεί μη βιώσιμοι. Η κτηνοτροφία της Κρήτης, που πάντα έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα κόστη εξαιτίας των μεταφορικών, αλλά όχι και αντίστοιχες τιμές παραγωγού, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” δήλωσε. Πρόσθεσε δε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται να δοθεί ουσιαστική έκτακτη ενίσχυση στις κτηνοτροφικές μονάδες, χαρακτηρίζοντας “ψίχουλα” τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του αυξημένου παραγωγικού κόστους.
Τόνισε ακόμη ότι αν δεν στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η κτηνοτροφία της Κρήτης θα έχει σβήσει και θα χρειάζεται να μεταφέρονται ζώα από άλλες περιοχές για την αναγέννησή της.https://www.ertnews.gr/