Τα Προεδρεία των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, θέλοντας να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ενάντια στις ανατιμήσεις αλλά και τις ισχνές αποδοχές των εργαζομένων, πραγματοποίησαν Παγκρήτια Περιφερειακή σύσκεψη στο Ρέθυμνο, παρουσία και Αντιπροσώπων του Προεδρείου της Γ.Σ.Ε.Ε. για τον προγραμματισμό και την καλύτερη οργάνωση της απεργίας.
Όπως τόνισαν οι Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης ζούμε σε μία περίοδο, που οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και τις ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά.
Είναι επιτακτική ανάγκη η διεκδίκηση στήριξης και αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία.
Χαρακτηριστικά ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κος Βαγγέλης Μουτάφης τόνισε: «Βρεθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου για να πραγματοποιήσουμε μια παγκρήτια συνδιάσκεψη ώστε να οργανώσουμε την απεργία που θα γίνει στις 6 του Απρίλη. Οι εργαζόμενοι δώδεκα χρόνια πληρώνουν φτώχεια, απολύσεις και τώρα ακρίβεια. Δεν πάει άλλο. Μοναδικό μας όπλο είναι ο αγώνας και η προσπάθεια. Δεν μπορεί μονομερώς ο εργαζόμενος να πληρώνει τα βάρη».
Στην συνεχεία έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης, ο οποίος υπογράμμισε: «Η παγκρήτια σύσκεψη που κάνουμε σήμερα σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ αφορά την οργάνωση της απεργίας η οποία έχει εξαγγελθεί για τις 6 Απριλίου. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι δεν αντέχουμε άλλο, πρέπει να στηριχτούμε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει ακρίβεια, πόλεμο, κορωνοϊό και δεκαετή κρίση. Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στραγγαλιζόμαστε όλο και περισσότερο. Το μοναδικό μας όπλο για να παλέψουμε σαν εργαζόμενοι είναι η απεργία».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς επεσήμανε: «Τα νοικοκυριά έχουν φτάσει σε τραγική κατάσταση λόγω της ακρίβειας, ο μισθός εξαντλείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο, οι μισθοί είναι χαμηλοί και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι εργαζόμενοι αλλά και η κοινωνία. Δεν βλέπουμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και μέσω των κινητοποιήσεων ζητούμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 759 ευρώ, ανάλογες αυξήσεις σε όλους τους κλάδους και να επιστρέψει μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και η διαπραγμάτευση μεταξύ των φορέων για την συλλογική σύμβαση αλλά και γενικότερα να υπάρξει δημοκρατική ρύθμιση όλων των εργασιακών σχέσεων».
Στην ίδια κατεύθυνση και η ομιλία του Οργανωτικού Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Γιώργου Βουτηράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλαπλά «μέτωπα» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι επισημαίνοντας: «Στόχος είναι να αποφασίσουμε να στηρίξουμε την απεργία που γίνεται στις 6 Απριλίου. Τα προβλήματα είναι πολλά ξεκινούν από το ενεργειακό κόστος, τους χαμηλούς μισθούς, οι συμβάσεις υπάρχουν αλλά οι περισσότερες δεν τηρούνται. Πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ υποχρεωτικά, διότι το κόστος είναι μεγάλο όπως και στα καύσιμα. Το ρεύμα έχει αυξηθεί και μπορούσαν να το προβλέψουν αυτό. Καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί να δώσει κάτι στον εργαζόμενο, αντίθετα χτυπάνε τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κος Γιάννης Μανωλικάκης απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή τόνισε « Έχουμε πάρει απόφαση για να κάνουμε συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς. Έχουμε έρθει σε επαφή με τα σωματεία μας και με κοινωνικούς φορείς. Κοιτάμε να βρούμε τρόπους ώστε να γίνει μαζική συμμετοχή σε αυτή την απεργία. Από εκεί και πέρα οι διεκδικήσεις όπως λένε και οι αφίσες είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό. Ο μέσος κατώτατος μισθός που μας προτείνει και η ίδια ΕΕ είναι γύρω στα 806 ευρώ, ενώ εμείς αμειβόμαστε ακόμα με τα 662 ευρώ.»
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ