Κρήτη:Ο κρίσιμος ρόλος της Τηλεπισκόπησης στην εκτίμηση των καταστροφών από το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ

Ημερομηνία:

Η πρωτοφανής έντονη βροχόπτωση στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 πάνω από τον Ελλαδικό χώρο που προκλήθηκε από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό», είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων σε αγροτικές και αστικές περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Το Εργαστήριο Γεωφυσικής Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ στην Αγγλία, έκαναν χρήση δορυφορικών εικόνων Planet Scope πριν και μετά την εκδήλωση του έντονου καιρικού φαινομένου. Για τη συγκεκριμένη περιοχή αναγνωρίστηκαν κατοικίες, βιοτεχνίες, αποθήκες και αγροτεμάχια που πλημμύρησαν ενώ εντοπίστηκαν και πρωτοφανείς καταστροφές στο οδικό δίκτυο. Τα πρωταρχικά αυτά αποτελέσματα, όπως αποτυπώνονται στη σχετική εικόνα, αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην άμεση καταγραφή των συνεπειών έντονων καιρικών φαινομένων, η οποία χρησιμεύει στην παροχή λεπτομερούς πληροφόρησης στον κρατικό μηχανισμό για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταγραφή των καταστροφών, ενισχύοντας το έργο της Πολιτικής Προστασίας.

Το Εργαστήριο Γεωφυσικής – Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης & Αρχαιοπεριβάλλοντος (GeoSat ReSeArch Lab) δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια στο χώρο της Γεωπληροφορικής καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των γεωφυσικών ερευνών, των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), της Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, της αεροφωτογράφισης και φωτογραμμετρίας, των τρισδιάστατων απεικονίσεων και μοντελοποίησης του τοπίου, δίνοντας έμφαση στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Δημιουργείται εθνικό δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας...

Χρηματοδοτούνται με 41,22 εκατ. ευρώ 107 νέες προτάσεις. Η δημιουργία...

Τέλος χρόνου με την κτηματογράφηση- Η διαδικασία...

Εάν δεν δηλωθούν τα ακίνητα, τότε καταλήγουν στο ελληνικό...

Δημιουργείται εθνικό δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας...

Χρηματοδοτούνται με 41,22 εκατ. ευρώ 107 νέες προτάσεις. Η δημιουργία...

Τέλος χρόνου με την κτηματογράφηση- Η διαδικασία...

Εάν δεν δηλωθούν τα ακίνητα, τότε καταλήγουν στο ελληνικό...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δημιουργείται εθνικό δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας – Η πρόταση για την Κρήτη

Χρηματοδοτούνται με 41,22 εκατ. ευρώ 107 νέες προτάσεις. Η δημιουργία...

Τέλος χρόνου με την κτηματογράφηση- Η διαδικασία για να μη χάσετε τα ακίνητα σας

Εάν δεν δηλωθούν τα ακίνητα, τότε καταλήγουν στο ελληνικό...

Εκλογές στη Γερμανία: Ποιος είναι ο Φρίντριχ Μερτς και ποια είναι η ατζέντα του

Ο Φρίντριχ Μερτς χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία, καλείται να...