Κρήτη:Ο δάκος είναι έτοιμος να κάνει… «πάρτι» στην Κρήτη – Χειρότερη χρονιά για τις ελιές και από το 2019

«Ούτε φέτος καταφέραμε να τον καταπολεμήσουμε σωστά και, αν δεν ήταν και οι καύσωνες, θα είχαν πέσει όλες οι ελιές»

“Φαγοπότι” μεγαλύτερο και από αυτό του 2019 φαίνεται πως είναι έτοιμος να κάνει ο δάκος της ελιάς, μετά τους καύσωνες και τις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30 και 35 βαθμών, που του προκάλεσαν μία… δυσλειτουργία, όχι όμως σε ολόκληρη την Κρήτη.

Με σύμμαχό του την… αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία, ο δάκος της ελιάς και πάλι καραδοκεί, τώρα που οι θερμοκρασίες υποχωρούν και αρχίζουν τα μελτέμια!

Από τις καταστροφές του 2019 δε φαίνεται να έχουν πάρει το μάθημά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες. Έτσι, πάρα πολύ σύντομα υπάρχει η έντονη ανησυχία, ότι θα δούμε καταστάσεις που θα… τραβάμε τα μαλλιά μας…

Όπως γράφει, μάλιστα, στη σελίδα του ΣΕΔΗΚ ο επιστημονικός του σύμβουλος και γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, «οι πρωτοφανείς σε ένταση και διάρκεια καύσωνες που έπληξαν στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου όλη τη χώρα και ιδιαίτερα την Κρήτη φαίνεται ότι υπήρξαν πολύ θετικοί στην καταπολέμηση του δάκου. Η επίδρασή τους στην κυκλοφορία του εντόμου, όπως πληροφορούμαστε, δεν ήταν βέβαια παντού καθηλωτική, αφού το ύψος των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν δεν ήταν ίδιο σε όλες τις περιοχές».

Διότι, όπως εξηγεί παρακάτω, «στην πράξη η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς μόνο στη βόρεια παραλία των Χανίων και στην κεντρική Μεσαρά και έτσι οι δακοπληθυσμοί μειώθηκαν κάπως αλλά όχι παντού και, ως αναμενόταν, επανήλθαν μετά τους καύσωνες.

Από την άλλη πλευρά, η επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών σε άλλα στάδια του εντόμου πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως αβγά και προνύμφες (σκουλήκια), φαίνεται να υπήρξε δραστικότερη. Αυτό φαίνεται από τις νεκρές προσβολές που ανευρίσκονται κατά περιοχές.

Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δε φαίνεται, όπως δείχνουν οι δακοσυλλήψεις, να ήταν γενικό. Αρκετές προσβολές εξελίχθηκαν και η νέα γενιά δείχνει να έχει δυναμική παρουσία. Επομένως, σωστά, κάποιες ΔΑΟΚ στην Κρήτη αμέσως μετά τους καύσωνες άρχισαν και πάλι τους ψεκασμούς, τους όποιους και συνεχίζουν».

Απίστευτη η γραφειοκρατία

Και μπορεί, βέβαια, να ξεκίνησε η δακοκτονία φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό… Μόνο οι καύσωνες φαίνεται πως “τρόμαξαν” κάπως και “καθήλωσαν” το καταστροφικό αυτό έντομο και όχι τόσο ο ανθρώπινος παράγοντας.

Είναι χαρακτηριστικά τα γραφόμενα του Νίκου Μιχελάκη: «Φτάσαμε αισίως στα μέσα του θέρους, που είναι μέσα της περιόδου δακοκτονίας, και οι γεωπόνοι επόπτες των ψεκασμών (τομεάρχες) που προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν προσληφθεί ακόμα! Παράλληλα και τα φάρμακα της φετινής περιόδου δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί και αυτά που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται αποτελούν υπόλοιπα της περσινής περιόδου.

Όμως και αυτά, κατά πληροφορίες, βρίσκονται προς το τέλος τους. Και όλα αυτά, βέβαια, δε συμβαίνουν μόνο φέτος. Επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια με τον ίδιο περίπου ρυθμό, αποτελώντας πλέον κανόνα και όχι εξαίρεση! Και οι συνέπειες, όσο και αν ο καιρός βάζει το χέρι του, είναι δύσκολο να αποφευχθούν.

Και μην ξεχνάμε, η παραγωγή φέτος είναι πολύ μειωμένη και αυτό σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να γίνει βορά στον δάκο. Έτσι, εμείς, έστω και αν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε “γραφικοί”, θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος.

Και αυτό, αφού δε φαίνεται να γίνεται κατανοητό κεντρικά, θα πρέπει να ζητηθεί κατά τρόπο σαφή από τους πολιτικούς και αγροτο-συνδικαλιστικούς παράγοντες της Περιφέρειας. Διαφορετικά η σύνταξη φακέλων για αποζημιώσεις από την Ε.Ε. θα καταστεί πλέον ειρωνική και αναξιόπιστη»!

Τα κυρίαρχα ζητήματα

Επομένως τα κυρίαρχα ζητήματα συνοψίζονται επιγραμματικά ως εξής:

Κάθε χρόνο εκτελούνται δολωματικοί ψεκασμοί λιγότεροι από εκείνους που χρειάζονται.
Οι προσλήψεις των εποπτών γίνονται κατόπιν… δακοπροσβολής… και συνεπώς η δακτοκτονία δεν εποπτεύεται.
Δε γίνονται έγκαιρα οι προμήθειες των φαρμάκων.
Ακόμα χρησιμοποιούνται περυσινά φάρμακα, που τώρα μας τελειώνουν.
Οι εγκριθείσες ποσότητες των φυτοφαρμάκων δε στηρίζονται σε επικαιροποιημένα στοιχεία των ελαιοκομικών εκτάσεων στην Κρήτη.
Αποδυναμώνεται διαρκώς το “οπλοστάσιο” κατά του δάκου, λόγω απαγορεύσεων σε δραστικές ουσίες.
Αμφισβητείται έντονα ο έλεγχος στη δουλειά των συνεργείων δακοκτονίας.
Με τρακτέρ οι ψεκασμοί. Δύσβατοι οι δρόμοι και μόνο με ψεκαστήρες στην πλάτη θα μπορούσε να γίνει ο ψεκασμός σε ένα μεγάλο ποσοστό ελαιώνων.
Απογοητευμένοι, δύσπιστοι και αδιάφοροι οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, που δεν ελέγχουν τους ελαιώνες τους και την πορεία της δακοκτονίας.
Οι καιρικές συνθήκες στην Κρήτη είναι… “η χαρά του δάκου”, με την κλιματική αλλαγή να τον έχει ευνοήσει.

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Dimethoate για δακοκτονία

Στο μεταξύ, τον διαχωρισμό της χρήσης της δραστικής ουσίας Dimethoate από τις βρώσιμες και τις ελαιοποιήσιμες ελιές, ώστε να επιτραπεί η χρήση της στις ελαιοποιήσιμες για την καταπολέμηση του δάκου, ζήτησε, μεταξύ άλλων, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος, «μετά από προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων έθεσε υπόψη του κ. Λιβανού, εκτός από μία σειρά πάγιων προβλημάτων, αλλά και νέων που έχουν δημιουργηθεί, και αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάργηση της δραστικής ουσίας Dimethoate και τον διαχωρισμό της χρήσης αυτής από τις βρώσιμες και τις ελαιοποιήσιμες.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η χρήση της δραστικής ουσίας αυτής είναι μοναδική και σωτήρια για την καταπολέμηση του δάκου και την καλή ποιότητα του ελαιολάδου, αντιθέτως είναι απαγορευτική για τη βρώσιμη».https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.