Μετά την περίφημη Xylella, μια ακόμη ασθένεια που πλήττει τα ελαιόδεντρα έκανε την εμφάνιση της στην Ιταλία
Σαν να μην έφτανε η περίφημη… Xylella που έχει προκαλέσει ήδη τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες, τόσο στα ελαιόδεντρα όσο και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, μια νέα μυκητολογική ασθένεια έκανε τώρα την εμφάνισή της στη Βόρεια Ιταλία. Τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά σε ελαιόδεντρα το 2017, ενώ η ασθένεια αυτή αποτέλεσε το αντικείμενο της πειραματικής μελέτης μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ιταλικής επαρχίας Βένετο και του Πανεπιστημίου της Πάντοβα.
Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα στη δημοσιότητα, η ασθένεια προκαλεί φαινόμενα ξήρανσης, νέκρωσης και πτώσης των κλάδων, με σοβαρές επιπτώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργειών, ενώ η εμβέλεια της μόλυνσης είναι αρκετά μεγάλη, καλύπτοντας απόσταση 150 χιλιομέτρων.
Η μελέτη
Αναλυτικότερα, η εκτενέστερη μελέτη του παθογόνου προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής του κρίνεται απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα ερευνητική φάση μεταξύ της επαρχίας Βένετο και του Πανεπιστημίου (η συνεργασία των οποίων μετρά ήδη δύο χρόνια) θα περιλαμβάνει δοκιμές γεωργικών φαρμάκων που έχουν ήδη δοκιμαστεί εναντίον των Botryospharia dothidea, Neofusicoccum parvum και Phytophthora – μελέτη της επιρροής της βλάστησης που γειτνιάζει με τους ελαιώνες (η οποία θεωρείται ότι μπορεί να αποτελεί μέσο μετάδοσης-δεξαμενή του παθογόνου), καθώς και ο ρόλος των εντόμων στη μετάδοση του μύκητα, συμπεριλαμβανομένου και του Halyomorpha halys (κοινώς καφέ βρομούσα).
Επίσης, σε συμφωνία με τις ομάδες παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να προστατευτεί το ΠΟΠ του Βένετο, η επαρχία θα διαθέσει επιπλέον 20.000 ευρώ στο πρόγραμμα φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση της ασθένειας (πηγή: Teatronaturale.it).
«Να σημάνει συναγερμός»
Να σημάνει συναγερμός και στη χώρα μας, μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, ζητάει μέσω της εφημερίδας μας, δηλώνοντας προσωπικά ανήσυχος για το ενδεχόμενο η ασθένεια αυτή να έρθει και στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει, παράλληλα, ότι για πάρα πολλούς λόγους, και κυρίως λόγω χαμηλού εισοδήματος, στη χώρα μας οι ελαιοπαραγωγοί δεν είναι τόσο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ασθενειών στα ελαιόδεντρα, όσο είναι οι συνάδελφοί τους σε Ιταλία και Ισπανία. «Μην ξεχνάμε ότι οι εμπορικές πράξεις του λαδιού τους απέχουν από τις εμπορικές πράξεις του Έλληνα, με διαφορά τουλάχιστον ενός ευρώ ανά κιλό. Και μπορεί κανείς να πει ότι και στην Ισπανία τα λάδια είναι σε χαμηλές τιμές, ωστόσο στη χώρα αυτή οι φυτεύσεις είναι πυκνές, με συνέπεια το κοστολόγιο να είναι πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με τη χώρα μας και έτσι να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο εισόδημα των παραγωγών ελαιολάδου…».
Στο μεταξύ, όπως τονίζει ο Μύρων Χιλετζάκης, «ο Ισπανός έχει επενδύσει πάρα πολύ στο κομμάτι της ποσότητας. Και ο Ιταλός στο κομμάτι το εμπορικό. Ενώ εμείς έχουμε έναν γερασμένο αγροτικό πληθυσμό, που αποτελείται κυρίως από ετεροεπαγγελματίες. Αυτοί οι ετεροεπαγγελματίες δεν ευαισθητοποιούνται όσο ευαισθητοποιούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες…».
Πάντως, ο ίδιος στέλνει προς το επίσημο κράτος το εξής μήνυμα: «Πρέπει να σημάνει συναγερμό. Είμαστε μια γειτονική χώρα με την Ιταλία. Όπως χτύπησε συναγερμό με την Xylella και δεν έχει έρθει μέχρι τώρα και έχουν βγει διάφορες ανακοινώσεις, γίνονται ημερίδες και ενημερώνεται ο αγροτικός πληθυσμός, ακριβώς το ίδιο πρέπει να γίνει και με την υπόθεση της νέας ασθένειας στην Ιταλία», τονίζει κατηγορηματικά ο Μύρων Χιλετζάκης.
Η επέλαση της Xylella – Επικίνδυνος μικροοργανισμός καταστρέφει τους ελαιώνες
Σε ό,τι αφορά την Xylella θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πολλοί ελαιώνες στην Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό στην Ισπανία έχουν ήδη καταστραφεί.
Η Xylella, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Απουλία της Ιταλίας το 2013 και εξαπλώνεται από τα έντομα, θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς για τα φυτά στον κόσμο και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος για να καταπολεμηθεί. Εκτός από τις ελιές, επιτίθεται σε κερασιές, αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή κ.α. Η ασθένεια έχει ονομαστεί “Σύνδρομο της ταχείας παρακμής της Ελιάς” ή απλώς “λέπρα της ελιάς”.
Το βακτήριο εμποδίζει τη δυνατότητα του φυτού να τροφοδοτείται με νερό και θρεπτικές ουσίες, ώσπου τελικά ξεραίνεται και πεθαίνει. Στην Ιταλία έχει προκαλέσει μείωση της παραγωγής των ελαιόδεντρων κατά περίπου 60% από τότε που ανακαλύφθηκε. Εκτός από την Ιταλία, μέχρι τώρα η Xylella έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ισπανία (Βαλεαρίδες Νήσοι, Αλικάντε, Μαδρίτη κ.α.), στη Γαλλία (κυρίως Κορσική και Κυανή Ακτή) και στην Πορτογαλία, έχοντας καταστρέψει εκατομμύρια δέντρα στον ευρωπαϊκό Νότο. Στην Ιταλία τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ελιές έχουν καταστραφεί, καθώς έχει μολυνθεί περίπου το 17% των ελαιοπαραγωγικών περιοχών.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.