Η δολοφονία της Σούζαν Ίτον και η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη μεταξύ των υποθέσεων που αναβιώνουν το προσεχές διάστημα στις δικαστικές αίθουσες
Το νέο δικαστικό έτος έχει ήδη ξεκινήσει – νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά – από την 1η Σεπτεμβρίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και σε τοπικό επίπεδο αναμένεται μέσα στις επόμενες βδομάδες η εκδίκαση ιδιαίτερα σοβαρών υποθέσεων, οι οποίες είχαν εκτυλιχθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Κρήτη, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον στο πανελλήνιο, και όχι μόνο.
Ο λόγος για την πολύκροτη υπόθεση του βιασμού και της δολοφονίας της 60χρονης επιστήμονα Σούζαν Ίτον, τον Ιούλιο του 2019, αλλά και την υπόθεση απαγωγής του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος παρέμεινε “όμηρος” στα χέρια των απαγωγέων του για έξι μήνες, το 2017.
Η δίκη για το φρικτό έγκλημα που απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα σε διεθνές επίπεδο, το προπερασμένο καλοκαίρι, θα διεξαχθεί – όπως αποκάλυψε πριν λίγες εβδομάδες η “Νέα Κρήτη” – τον ερχόμενο Οκτώβριο. Εξάλλου, η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης απαγωγής Λεμπιδάκη έχει προσδιοριστεί στις 4 Νοεμβρίου.
Υπόθεση Ίτον
Όπως αποκάλυψε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr, η δίκη του 28χρονου Χανιώτη, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό και τη δολοφονία της Σούζαν Ίτον, προσδιορίστηκε για την Τρίτη 13 Οκτωβρίου. Η δίκη θα διεξαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου. Ο νεαρός πατέρας δύο μικρών παιδιών θα δικαστεί για δύο κακουργήματα: για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για βιασμό.
Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα της δίκης αναμένεται να δώσουν το “παρών” στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου οι συγγενείς της Ίτον.
Πριν από μερικές εβδομάδες, σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος, κ. Πανταζή και Τζερίζ, επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι «ο σύζυγος, τα δύο της αγόρια, η μητέρα και τα αδέρφια της αείμνηστης βιολόγου Suzanne Eaton, που δολοφονήθηκε και βιάστηκε με άγριο και απάνθρωπο τρόπο το καλοκαίρι που πέρασε, μας εμπιστεύτηκαν την υπεράσπιση της μνήμης της και την υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος του ανθρώπου που, πέρα από κάθε ανθρώπινο ένστικτο, της στέρησε τη δυνατότητα να ζήσει, βυθίζοντας την οικογένειά της και τους οικείους της σε μια απέραντη θλίψη.
Η οικογένεια της θανούσης έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ανακριτικής έρευνας, που μόλις ολοκληρώθηκε και δεν άφησε ούτε ένα σημείο αυτής της βάναυσης ανθρωποκτονίας αδιερεύνητο.
Πήραμε την εντολή, επειδή διακινούνται από διάφορες “πηγές” πληροφορίες που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματική διάσταση της υποθέσεως, να ανακοινώσουμε τα κάτωθι:
Ουδεμία ανάκληση των ομολογιών του κατηγορουμένου για τα φρικτά εγκλήματα που ομολόγησε, με κάθε λεπτομέρεια, δεν υπήρξε σε κανένα στάδιο της ανάκρισης και ούτε υποβλήθηκε ποτέ και σχετικό αίτημα από την πλευρά του κατηγορουμένου ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας Χανίων για συμπληρωματική απολογία.
Ουδεμία ενεργή ψυχοπαθολογία δε διαπίστωσαν οι ψυχίατροι που εξέτασαν τον κατηγορούμενο, μετά από αίτημά του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είχε απόλυτη αντίληψη σε τι απάνθρωπες πράξεις προέβαινε σε βάρος της άτυχης Suzanne που βρέθηκε στον δρόμο του.
Αντιθέτως, οι επιστήμονες που τον εξέτασαν έμειναν έκπληκτοι από την απάθεια, την ψυχρότητα και τον κυνισμό, που διαπίστωσαν κατά την περιγραφή που τους έκανε ο κατηγορούμενος, για τα όσα διέπραξε σε βάρος της θανούσης, τόσο εν ζωή όσο και μετά τον θάνατό της».
Απαγωγή Λεμπιδάκη
Εκτός από τη δίκη για το φρικτό έγκλημα με θύμα την Σούζαν Ίτον, αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για τη δίκη – σε δεύτερο βαθμό – των “12”, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.
Και οι 12 είχαν κριθεί ένοχοι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2019. Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους και τους 12 άνδρες που κάθονταν στο εδώλιο, επιβάλλοντάς τους, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης που κυμάνθηκαν από 11 έως 26 έτη και 4 μήνες.
Το δικαστήριο δε χορήγησε ελαφρυντικό σε κανέναν εκ των καταδικασθέντων, ωστόσο για δύο εξ αυτών αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη: Πρόκειται για έναν 40χρονο κι έναν 42χρονο, οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι – υπό όρους – μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 11 ετών.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.