Κρήτη: Λιομάζωμα χωρίς εργάτες – Ο δάκος απειλεί τον ελαιόκαρπο

Ημερομηνία:

Η φετινή βεντέμα στην Κρήτη δεν μπορεί να μαζευτεί αν δε λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, φωνάζουν οι ελαιοπαραγωγοί – Νέα περιπέτεια για τους παραγωγούς του νησιού μετά τις καταστροφές στα αμπέλια

Το λιομάζωμα φαίνεται ότι θα έχει φέτος μεγάλες περιπέτειες αν δε ληφθεί από την Πολιτεία μέριμνα ώστε να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης. Μετά τον τρύγο, ο οποίος ουσιαστικά λόγω των καταστροφών στα αμπέλια έχει σχεδόν τελειώσει πρόωρα, σειρά έχει το μάζεμα της ελιάς, που κυριολεκτικά ετούτη τη χρονιά τίθεται εν αμφιβόλω, αφού η Κρήτη έχει βεντέμα, αλλά δεν υπάρχουν οι εργάτες προκειμένου να μαζέψουν τη σοδειά!

«Το μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι οι εργάτες γης τόσο στα σταφύλια όσο και στις ελιές. Οι αγρότες βλέπουν σήμερα το εισόδημά τους να χάνεται. Θέλουν άμεσα να κόψουν τα σταφύλια τους για να τα οδηγήσουν στα οινοποιεία και δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχουν οι εργάτες γης. Ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην ελαιοκομία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Δυστυχώς, τα μεροκάματα και στις ελιές έχουν εκτοξευτεί και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Θα περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα όσον αφορά στο μάζεμα των ελιών», τόνισε ο συνεταιριστής.

«Σήμερα τα μεροκάματα κυμαίνονται από 40 μέχρι 50 ευρώ. Και παρ’ όλα αυτά, ο αγρότης δεν μπορεί να βρει εργάτη γης», είπε χαρακτηριστικά ο Μύρων Χιλετζάκης. «Οι εργάτες που έρχονταν από τρίτες χώρες δεν έρχονται πλέον», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη. «Κι αυτό διότι έχουν φύγει πάρα πολλοί εργάτες και έχουν πάει στην Ιταλία και την Ισπανία», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ.

Πέρυσι, στην Κρήτη ήταν διαθέσιμοι εργάτες γης από χώρες όπως το Πακιστάν και την Αλβανία ή άλλες χώρες, με μεροκάματο που έφτανε τα 40 ευρώ. Μάλιστα, να υπενθυμίσουμε ότι από πέρυσι οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης καλούσαν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας να λάβουν μέτρα στήριξης για να βρεθούν νέα εργατικά χέρια. Οι αγροτοσυνδικαλιστές έκαναν λόγο για μέτρα τα οποία θα έδιναν κίνητρα στον κόσμο να δουλέψει.

«Ζητάμε τη δημιουργία ενός ταμείου εργασίας και όχι ανεργίας», έλεγαν σχετικά, εξηγώντας ότι θα έπρεπε να δίνει μία επιδότηση τέτοια που οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν πρόσθετο δέλεαρ για να δουλέψουν.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ επισήμανε ότι φέτος οι ελαιοπαραγωγοί είναι αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές και δύσκολες καταστάσεις και είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία η παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν εργάτες για να μαζέψουν τη σοδειά τους.

Δύσκολη η φετινή χρονιά – Ο δάκος απειλεί τον ελαιόκαρπο

Έτσι, λοιπόν, με την έλλειψη εργατικών χεριών από τη μια και με την ακρίβεια από την άλλη, οι αγρότες εκτιμούν ότι πολλά ελαιόδεντρα θα μείνουν με τον καρπό αμάζευτο, προμηνύοντας μια δίχως σύγκριση δύσκολη χρονιά. Την ίδια ώρα, οι ελαιοπαραγωγοί είναι αντιμέτωποι και με τις τεράστιες δακοπροσβολές, που απειλούν σοβαρά τη σοδειά τους και δεν ξέρουν αν θα φτάσουν στο τέλος σε μία τέτοια κατάσταση που να έχουν παραγωγή για να αναζητήσουν και εργάτες να τη συγκομίσουν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

«Το μικροκλίμα που είχε δημιουργηθεί στο νησί τους τελευταίους τρεις μήνες, οι δροσιές, οι ψυχρές νύχτες και η δροσούλα το πρωί, αλλά και η βροχή η οποία έπεσε τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, ευνόησαν πάρα πολύ το έντομο. Το διέγειραν σεξουαλικά και το έντομο πολλαπλασιάστηκε με ρυθμούς έντονους. Δεν μπορεί να σταματήσει μόνο με τον ψεκασμό που γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης. Και η Περιφέρεια έχει χτυπήσει “κόκκινο”. Οι ψεκασμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ. Και θεωρώ ότι θα γίνουν και όσοι άλλοι χρειαστούν. Δυστυχώς, είναι μια κακή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο όσον αφορά στον δάκο. Έχουμε μία υπερβεντέμα από τη μία άκρη του νησιού μέχρι και την άλλη. Ο καιρός ευνοεί και η βροχή ευνόησε το αφυδατωμένο ελαιόδεντρο, αλλά ο δάκος έχει όλα τα “κίνητρα” να σαρώσει στην Κρήτη».

Με τα τρακτέρ στο αεροδρόμιο οι αγρότες

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες, ελαιοπαραγωγούς, αμπελουργούς, παραγωγούς κηπευτικών, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους, να δώσουν το “παρών” στο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο που αποφασίστηκε από όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους της Κρήτης, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του αερολιμένα Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης”.

Η κινητοποίηση είναι μονόδρομος για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, καθώς, έπειτα από τόσους μήνες προσπαθειών, η κυβέρνηση αρνείται να θέσει σε άμεση προτεραιότητα τα προβλήματα που καίνε τον πρωτογενή τομέα.

Εργάτες γης και υψηλό κόστος παραγωγής είναι τα ζητήματα που οδηγούν σε κατάρρευση τον αγροτικό-κτηνοτροφικό κλάδο. Για τους λόγους αυτούς καλούνται αγρότες, κτηνοτρόφοι, ελαιοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι, αμπελουργοί, αλιείς και όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα με τον αγροτικό τομέα να παρευρεθούν στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης.

Η κινητοποίηση γίνεται εν μέσω τουριστικής περιόδου, αλλά το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: «Χωρίς πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει αύριο στην κοινωνία».

Για τις κατά τόπους προσυγκεντρώσεις και λεπτομέρειες θα ακολουθήσει ενημέρωση τις επόμενες μέρες, όπως ανακοινώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων Σητείας, Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου και Ιεράπετρας.

«Ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης συρρικνώνεται και σβήνει κάθε μέρα που περνάει χωρίς εργατικά χέρια. Επενδύσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ εγκαταλείπονται και μένουν ανεκμετάλλευτες, μεγάλες εκτάσεις με θερμοκήπια μένουν ακαλλιέργητες, μεγάλοι πληθυσμοί αιγοπροβάτων σφάζονται και δεν ανανεώνονται λόγω της μεγάλης αύξησης των ζωοτροφών και ελαιώνες εγκαταλείπονται λόγω του κόστους της καλλιέργειας και της έλλειψης συνεργείων συγκομιδής της ελιάς. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν καθημερινά να αυξάνεται το κόστος του πολλαπλασιαστικού υλικού, των πλαστικών κάλυψης των θερμοκηπίων, των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών και όλων γενικά των αγροτικών εφοδίων.

Τα μεταφορικά ανέβηκαν στα ύψη, ενώ το εργατικό κόστος, η ενέργεια, τα καύσιμα και όλα τα άλλα αναλώσιμα τραβούν συνεχώς την ανηφόρα, με αποτέλεσμα τα καθημερινά έξοδα μιας καλλιέργειας να έχουν ανεβάσει, για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής όλων των θερμοκηπιακών κηπευτικών πάνω από το ένα ευρώ. Οι παραγωγοί μας ρισκάρουν πλέον τα πάντα… όσοι έχουν αποφασίσει να ξανακαλλιεργήσουν, κάνοντας περικοπές ακόμα και στα αυτονόητα. Άλλοι δεν έκαναν απολύμανση των μονάδων τους, άλλοι άλλαξαν καλλιέργεια επιλέγοντας κάποια με λιγότερες απαιτήσεις και λιγότερα εργατικά, άλλοι δεν άλλαξαν τα φθαρμένα πλαστικά της οροφής τους κινδυνεύοντας να χάσουν τα πάντα στην πρώτη ανεμοθύελλα ή δεν επιδιόρθωσαν προβληματικά σημεία του σκελετού των θερμοκηπίων τους, άλλοι δεν προχώρησαν σε λύσεις εδαφοβελτίωσης, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε μια νέα περίοδο με περισσότερο άγχος και μεγαλύτερη ανασφάλεια», μας είπε ο εντεταλμένος σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα νομού Λασιθίου και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, κ. Γιώργος Τσιφετάκης, από τον Γούδουρα.

“Σφυρίζουν” αδιάφορα…

Διπλάσιο φέτος το κόστος παραγωγής

«Ξέρουμε ότι ξεκινά μια καλλιεργητική σεζόν απρόβλεπτη, με δεκάδες προβλήματα, που πάντα υπήρχαν σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτή τη φορά έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλά μαζί, με την κυβέρνηση να μην έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες να επιλύσει κάποια από αυτά, και αυτή η κατάσταση έχει ξεσηκώσει όλους όσοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή ή σχετίζονται έμμεσα με αυτήν. Παράγουμε με διπλάσιο κόστος φέτος και δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας σε τιμές που θα μπορούν να μας τις καλύψουν οι αγορές. Από την άλλη, είναι και οι καταναλωτές, που δε γίνεται να σηκώσουν αυτοί όλο το βάρος των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Σε όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα θέλουμε να δούμε την Πολιτεία να σκύβει πάνω τους και να ασχολείται με την επίλυσή τους. Μέχρι τώρα δεν έχουμε νιώσει ότι υπάρχει κάποια στρατηγική που να δίνει λύσεις σε αυτά ή σε κάποια από αυτά τα προβλήματα. Για αυτούς τους βασικούς λόγους κατεβαίνουμε στο συλλαλητήριο», καταλήγει ο κ. Γιώργος Τσιφετάκης.https://www.neakriti.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μαλεβίζι: Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Robofest Hellas 2025”

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. σε συνεργασία με...

Η Καθηγήτρια Έλια Ψυλλάκη του Πολυτεχνείου Κρήτης...

Η Καθ. Έλια Ψυλλάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και...

Μαλεβίζι: Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “Robofest Hellas 2025”

Ο Ελληνικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής H.E.R.O. σε συνεργασία με...

Η Καθηγήτρια Έλια Ψυλλάκη του Πολυτεχνείου Κρήτης...

Η Καθ. Έλια Ψυλλάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related