Σχεδόν μηδενικός θα είναι ο τζίρος των πωλήσεων του κρητικού ελαιολάδου – Κινδυνεύουν οι Κρητικοί τυποποιητές να χάσουν αγορές
Ούτε στα 30 εκατομμύρια ευρώ δε θα φτάσει φέτος ο τζίρος των πωλήσεων του κρητικού ελαιολάδου, δηλαδή ούτε στο 5% του περυσινού “χρυσού τζίρου” των 600 εκατομμυρίων ευρώ! Την αποκαλυπτική αυτή εκτίμηση κάνει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, λέγοντας πως ο ελαιοπαραγωγικός κόσμος το λιγοστό λάδι που βγάζει το κρατάει για το σπίτι του και ελάχιστο πουλάει.
Στο μεταξύ, λόγω της εκτεταμένης ακαρπίας, δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για εργάτες γης, ενώ ελάχιστο ήταν και το ενδιαφέρον εργατών, βάσει του σχετικού κρατικού προγράμματος, να έρθουν και να εργαστούν στον κρητικό ελαιώνα!
Από τη “χρυσή” ελαιοκομική περίοδο 2022-2023, έχουν φτάσει σε μια περίοδο που πραγματικά άπαντες θα ήθελαν από του χρόνου να ξεχάσουν, με το δεδομένο βέβαια πως το “φαινόμενο Ισπανίας” με τη διετή ακαρπία δε θα μετεξελιχθεί και σε… “φαινόμενο Ελλάδας”…
Η Κρήτη πέρυσι ξεπέρασε την παραγωγή των 100 έως και 110 χιλιάδων τόνων! Φέτος, δεν αναμένεται να ξεπεράσει ούτε τους 30 χιλιάδες τόνους, με τον Μύρωνα Χιλετζάκη να μιλάει ουσιαστικά για σχεδόν μηδενικό τζίρο, αφού στην καλύτερη περίπτωση δεν αναμένεται να φτάνει ούτε στο 5% του περσινού!
«Πέρυσι ήταν μια χρονιά ανεπανάληπτη. Ο τζίρος από τις πωλήσεις του ελαιολάδου μας ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος δεν περιμένουμε να φτάσουμε στην καλύτερη περίπτωση στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό διότι οι παραγωγοί, αν βγάλουν λίγο λάδι, το κρατούν για τις ανάγκες των σπιτιών τους. Δεν το διαθέτουν στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Μάλιστα, φοβάται, όπως είπε, ότι οι Κρητικοί τυποποιητές ελαιολάδου φέτος θα χάσουν αγορές, αφού δε θα μπορέσουν να καλύψουν τους πελάτες τους. «Καλώ τους παραγωγούς που θα πουλήσουν λάδι να προτιμήσουν να το δώσουν στην τυποποίηση. Να στηρίξουμε έτσι τους ντόπιους τυποποιητές ελαιολάδου, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά», κατέληξε ο συνεταιριστής.
Δεν ήρθαν εργάτες από τη Βόρεια Ελλάδα – «Λάδι δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και δουλειά»
Την ίδια ώρα, για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και η ακαρπία της κρητικής ελαιοκαλλιέργειας, το πρόγραμμα του κράτους που έδινε κίνητρα σε εργάτες να έρθουν από την υπόλοιπη Ελλάδα στην Κρήτη και να εργαστούν στη συλλογή του ελαιοκάρπου απέτυχε παταγωδώς.
Μιλώντας στο neakriti.gr χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που είχε και προσωπικά δώσει μάχες για το πρόγραμμα αυτό, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ούτε από την πλευρά των παραγωγών υπήρξε ενδιαφέρον, ούτε από την πλευρά των εργατών. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και μια κακή χρονιά για την παραγωγή του ελαιολάδου».
Στο μεταξύ, στο ερώτημα του neakriti.gr, μήπως θα έπρεπε να ήταν και πιο ελκυστικό το σύστημα αυτό, ο συνδικαλιστής απάντησε: «Μπορεί να μεροκάματα να μην ήταν ελκυστικά. Δεν ακούσαμε παράπονα για άλλα πράγματα. Δηλαδή, τα 250 ευρώ που δίνονταν για την ενοικίαση σπιτιού μπορεί να θεωρούνται λίγα, αλλά θα μπορούσαν δύο-τρεις εργάτες να συγκατοικούσαν για να πληρώσουν το ενοίκιο στο σπίτι που θα ενοικίαζαν. Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν υπήρχε και πρόβλημα στην εξεύρεση στέγης, γιατί και αυτό γενικότερα είναι ένα θέμα που υπάρχει στον τόπο μας».
Πάντως, ο πρόεδρος του ΕΚΗ επισημαίνει στο σημείο αυτό: «Κάθε πρόγραμμα πάντοτε στην αρχή αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες… Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε και θα επιδιώξουμε να εφαρμοστεί και του χρόνου, ευελπιστώντας σε μία καλή ελαιοκομική περίοδο».
Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών. Συγκεκριμένα, η ΔΥΠΑ ανέλαβε να πληρώνει τη μετακίνηση εργατών από περιοχές με υψηλή ανεργία σε άλλη με υψηλή ζήτηση εργασίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός τότε είχε μιλήσει για μεγάλο έλλειμμα εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα, την ώρα που έχουμε περιοχές στην Ελλάδα όπως στη Δυτική Μακεδονία, που έχουν πολύ μεγάλη ανεργία.
«Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους μήνες της συγκομιδής Οκτώβριο-Νοέμβριο στην Κρήτη και θα πληρώνει η ΔΥΠΑ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία».
Στο μεταξύ, πάντως, πέρα από την ελαιοκομία της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, διάφορες συγκομιδές βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα πρόταση που έχει αποστείλει προς τα συναρμόδια υπουργεία η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), οι πολίτες που λαμβάνουν το “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα” να μπορούν να εργαστούν στον αγροτικό τομέα.
Στόχος είναι η περιοριστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να διατηρήσουν τα εργατικά χέρια που απαιτούνται ώστε να μη χρειαστεί να προβούν σε αναγκαστική αγρανάπαυση μεγάλου ποσοστού των καλλιεργούμενων εκτάσεων.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.