Τις προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, μετά την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης από τον Υπουργό Τουρισμού, προσπαθούν να … αποκωδικοποιήσουν οι τουριστικοί φορείς της Κρήτης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στον Χάρη Λεοντάκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι συμμετέχουμε σε διαδικτυακές εκθέσεις.
«Προετοιμαζόμαστε μέσα στον Απρίλιο για εκπαίδευση στους ανθρώπους του τουρισμού. Είναι μια δυναμική που την έχουμε αναπτύξει και είναι ένας παράγοντας που θέλουμε να ξανακεφαλοποιήσουμε. Προχωράμε σε ενέργειες όπως η υποβολή στο Υπουργείο σε σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να ισχύσουν φέτος, είμαστε σε μία Περιφέρεια που θεωρείται πρωτοπόρα αλλά έχουμε ένα τεράστιο άγχος πως θα μεταφραστούν αυτά σε αφίξεις».
Ο κ. Κώτσογλου επεσήμανε ότι είναι μια χρονιά που παρότι είχε τον ίδιο κοινό παράγοντα με πέρσι, είναι διαφορετική. «Πέρσι η Κρήτη εμφανίστηκε και έπαιξε στον χάρτη ως ένας από τους καλύτερους και ασφαλέστερους προορισμούς. Φέτος, ο κοινός παράγοντας είναι η πανδημία όμως δεν έχουμε φαινόμενα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Όλος ο ανταγωνισμός θα είναι εκεί και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι».
Αναφορικά με την άφιξη των τουριστών ο κ. Κώτσογλου τόνισε πως υπάρχει ένα μεγάλο μπέρδεμα. «Όπως έχει τώρα η κατάσταση λένε ότι θα δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο PLF με το οποίο θα μπορεί είτε αυτός που έχει εμβολιαστεί να έχει ένα κωδικό είτε αυτός που έχει νοσήσει κι έχει αντισώματα και μνημονικό να μπορεί να ταξιδέψει παράλληλα με έναν επισκέπτη που έχει ένα PCR τεστ. Αυτό δεν είναι καλό. Φανταστείτε την ευρωπαϊκή οικογένεια που είναι 5 μέλη να έχει δύο άτομα εμβολιασμένα ή να έχουν νοσήσει και τρία PCR τεστ για να ταξιδέψει».
Ο κ. Κώτσογλου αναφέρθηκε στην εκπαίδευση των εργαζομένων λέγοντας πως θα είναι κάτι ανάλογο με το περσινό πρόγραμμα αλλά πιο βελτιωμένο. «Η ιατρική κοινότητα είναι καλύτερη ενημερωμένη. Προσπαθούμε με συνεχή υπομνήματα να καθορίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να δώσουμε μια αίσθηση βάζοντας και τα Εργατικά Κέντρα ως φορείς. Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε λίγο παραπάνω γνώσεις σε ανθρώπους που άπτονται τουρισμού».
Προετοιμασία και στον δήμο Χερσονήσου
Στο ίδιο μήκος και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο οποίος επεσήμανε πως η σπουδή και η μέριμνα όλων, είναι η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την περσινή. «Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη και για το δήμο μας. Μάλιστα ένας τουριστικός προορισμός που αντιμετώπισε τα περισσότερα προβλήματα, όμως η φετινή χρονιά η οποία ακόμη και τώρα δεν έχει δείξει τα σημάδια που πρέπει είναι μια χρονιά αινιγματική που ελπίζουμε ότι οι εμβολιασμοί θα έχουν την δέουσα εξέλιξη».
Ο κ. Σέγκος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Τουρισμού στην Αθήνα όπου τέθηκε και το θέμα του εμβολιασμού των εργαζόμενων. «Πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να μπορέσουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι επισκέπτες μας να νιώθουν ασφαλείς. H Κρήτη και η Ελλάδα να είναι λιγότερο επιδημιολογικά επιβαρυμένες, αυτό είναι μέριμνα του κ. Θεοχάρη. Από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλεψη για άνοιγμα τουρισμού στις 14 Μάιου, πρέπει οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν γρήγορα».
Ο δήμος Χερσονήσου, προετοιμάζεται για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου σε ένα αντίξοο περιβάλλον. «Ακόμη και πράγματα που φέτος δεν είναι άμεση προτεραιότητα όπως η διαφήμιση και η διεθνής παρουσία, είναι στην άμεση μέριμνα μας. Ο δήμος μας συμμετείχε στην πρόσφατη διαδικτυακή έκθεση του Βερολίνου και στη σημαντικότερη έκθεση στον κόσμο. Συμμετείχαμε με διαδικτυακό περίπτερο, αναδείξαμε το δήμο Χερσονήσου μέσω διαφημιστικών σποτ και ολιγόλεπτων βίντεο και αδράξαμε την ευκαιρία να δείξουμε τις δράσεις μας. Ωστόσο το πιο βασικό είναι να επουλώσουμε όλες τις μεγάλες πληγές που μας άφησαν οι θεομηνίες. Είναι δύσκολη η εξίσωση».