Κρήτη: Επέστρεψαν στην Ελλάδα 10 φορτία ντομάτας από το Ισραήλ
Δεν είχαν φυτοϋγεινομικά πιστοποιητικά
Κρήτη: Επέστρεψαν στην Ελλάδα 10 φορτία ντομάτας από το Ισραήλ
Ενώ οι εξαγωγές ντομάτας από 1/1/2024 έως 4/10/24 έχουν φτάσει στους 30.400 τόνους έναντι 31.400 τόνων, -3,38% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σε αυτές τις ποσότητες που εξήχθησαν προς το Ισραήλ υπήρχαν και φορτία που είχαν εισαχθεί από την γειτονική Τουρκία, λόγω της μειωμένης παραγωγής της Ελληνικής ντομάτας.
Τους παραγωγούς και εμπόρους ανησυχεί το γεγονός ότι στο Ισραήλ έφτασαν ντομάτες από την Ελλάδα που δεν είχαν συνοδευτικά φυτοϋγεινομικά πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα 10 φορτία να αποσταλούν πίσω στην Ελλάδα.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι λόγω της tuta absoluta και του ιού της καστανής ρυτίδωσης οι φυτεύσεις ντομάτας πανελλαδικά είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό έχει οδηγήσει την Ελληνική αγορά σε μεγάλες εισαγωγές ντομάτας κυρίως από την Τουρκία. Μετά την 1η Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Ενδεικτικά από 1/9-4/10 οι εισαγωγές ντομάτας ανήλθαν σε 9.700 τόνους, εκ των οποίων από την Τουρκία 7.700 τόνοι ενώ μέχρι την 1/9 είχαν εισαχθεί συνολικά από την αρχή του 2024 13.000 τόνοι.
Οι φυτεύσεις καλοκαιρινής και φθινοπωρινής ντομάτας στην Κρήτη ήταν πολύ λίγες, ενώ και οι χειμωνιάτικες ντομάτες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, έχουν μεταφερθεί χρονικά κατά 15 με 20 μέρες αργότερα και αναμένεται να φυτευτούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να γίνουν οι πρώτες συγκομιδές την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εφόσον είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες.
«Μεγάλο πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές»
«Είναι μεγάλο πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές και επανεξαγωγές, η επιστροφή τόσων φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (ντομάτας) λόγω μη συμμόρφωσής τους προς τις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία και τις διμερείς συμφωνίες Αναμένουμε την πάταξη των παραβατών Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν παρεμφερή περιστατικά επιστροφής και στα εξαγόμενα προ της 15/10 ακτινίδια για κάποια ποικιλία εκ των οποίων ορισμένοι ζητούν την επίσπευση της συγκομιδής ακόμη και πριν την ωρίμανση τους», είπε στο neakriti.gr, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.
Στο μεταξύ η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών έφτασε τους 30,095 τόνους παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,1% έναντι του 2023.
Παρατηρείται σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών τόσο από την προσαρμογή του ανταγωνισμού σε νέες ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής τους στις απαιτήσεις των καταναλωτών εν αντιθέσει με την αδράνεια της ελληνικής παραγωγής, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, και στην εφετινή περίοδο και σε επιπτώσεις στην παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές, της έλλειψης εργατών γης με απώλεια της ανταγωνιστικότητας τους.
Οι εξαγωγές μήλων από 1/1/2024-4/10/24 εκτιμώνται σε 30.400 τόνους έναντι 31.400 τόνων -3,38% το αντίστοιχο διάστημα 2023 με εξαγωγή και προς το Ισραήλ εκ των οποίων ένα μέρος ενδέχεται να ήταν Τουρκικά.neakriti.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.