Από τη δίνη στην οποία στροβιλίζεται ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας δε θα ξεφύγει η ελαιοκομία της Κρήτης φέτος και – καθώς πρόκειται για την πρώτη ελαιοκομική περίοδο μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης- οι παραγωγοί θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με νέες συνήθειες.
Έτσι, προτού υποδεχτούν τους εργάτες γης, προτού στρωθούν τα πανιά στη γη και τα ραβδιστικά μηχανήματα πάρουν μπρος, θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση ότι οι εργάτες γης που απασχολούν- και οι οποίοι κατά κανόνα προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία- πέρασαν τα χερσαία σύνορα έχοντας αρνητικό τεστ Covid-19 έως 72 ώρες πριν την άφιξη τους και έμειναν σε 7 ήμερη καραντίνα!
Το αρνητικό μοριακό τεστ οφείλουν να το επιδείξουν στις ελεγκτικές ελληνικές αρχές όχι μόνο όσοι διέρχονται από τα συνοριακά σημεία ελέγχου αλλά και όσοι φθάνουν σε ελληνικό έδαφος αεροπορικώς, σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία που ανανεώνεται συνεχώς όχι μόνο για τη γείτονα χώρα αλλά και για όσες χώρες έχουν επιβαρυμένη υγειονομική εικόνα.
Ωστόσο, η εφταήμερη καραντίνα, όπως εξηγεί στο ekriti.gr ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη νομοθεσία που εκδόθηκε 24 Οκτωβρίου, είναι υποχρεωτική σε όλους όσους διέρχονται από τους συνοριακούς σταθμούς της Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής και όχι σε όσους χρησιμοποιήσουν αεροπορική σύνδεση.
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εργάτες περνούν τα σύνορα οδικώς, θα πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτική αργία μιας εβδομάδας σε δηλωμένο τόπο διαμονής…
Ο covid-19 ενισχύει την εργασιακή νομιμότητα
Οι «επιπλοκές», ωστόσο, του Sars Cov 2 επεκτείνονται και στην εργασιακή νομιμότητα, καθώς ο υγειονομικός “συναργεμός” δε θα συγχωρέσει παρεκκλίσεις από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία!
Και αυτό διότι, εάν εντοπιστεί θετικό κρούσμα σε εργάτη γης, μέσω της ιχνηλάτησης οι αρχές θα οδηγηθούν στον εργοδότη- παραγωγό και εφόσον ο εργάτης δεν απασχολείται νόμιμα, ο παραγωγός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα όσα προβλέπει το εργατικό δίκαιο.
Υπό αυτόν τον φόβο, πολλοί αγρότες- για πρώτη φορά φέτος- έχουν ήδη απευθυνθεί στην Περιφέρεια Κρήτης και έχουν λάβει γνώση του φακέλου που πρέπει να κατατεθεί για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θα απασχολήσουν. Σε αυτόν τον φάκελο συμπεριλαμβάνεται η αίτηση, το παράβολο ύψους 100 ευρώ, υπεύθυνες δηλώσεις και το εκκαθαριστικόhttps://www.ekriti.gr/