Κρήτη:Άρχισε το 1ο Θερινό Σχολείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ.

Ημερομηνία:

Άρχισε το 1ο Θερινό Σχολείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της πιλοτικής δράσης (pilot action) του ευρωπαϊκού έργου «ROAD-CSR:

Η διοργάνωση του Θερινού Σχολείου που άρχισε χθες με επιτυχία θα διαρκέσει έως 29 Αυγούστου, υποστηρίζεται και υλοποιείται από τις εγκαταστάσεις των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στο Ηράκλειο Κρήτης, στην οδό Αρχιμήδους 1 και Ικάρου στη Νέα Αλικαρνασσό, τηρώντας όλα τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η παρακολούθηση του προγράμματος του Θερινού Σχολείου είναι δωρεάν και οι δικαιούχοι είναι επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της Κρήτης.

Η πιλοτικής δράσης (pilot action) του ευρωπαϊκού έργου «ROAD-CSR αποτελεί τον Οδικό χάρτης για την ενσωμάτωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στις Επιχειρηματικές Πρακτικές», του προγράμματος INTERREG EU, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το ROAD-CSR αφορά στην προώθηση των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) σε όλους τους τομείς οργάνωσης και λειτουργίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) με βασική κατεύθυνση την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Επικεφαλής εταίρος του έργου ROAD CSR είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου (Κύπρος). Το έργο υλοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης από τη Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

Τις διεργασίες του Θερινού Σχολείου άνοιξε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης ο οποίος τόνισε την καινοτομία του έργου ROAD-CSR στην εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης που θέτει τις βάσεις συνέχειας της ΕΚΕ στην Κρήτη, υπό την οπτική της ολοκληρωμένης – ολιστικής προσέγγισης σε όλους τους τομείς: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους, και της βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως είπε, ο κ. Παπαδεράκης, η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων στον επιχειρηματικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό των επιχειρήσεων, ενισχύει τη φήμη, την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία αλλά και τη βιωσιμότητα αυτών. Παράλληλα πρόσθεσε, ότι, προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης της Περιφέρεια Κρήτης για την ΕΚΕ μέσα από το έργο ROAD-CSR καθώς και η πιλοτική εφαρμογή με τη δημιουργία μεντόρων και το Θερινό Σχολείο θέτουν τις βάσεις για τη λειτουργία ενός σταθερού μηχανισμού προώθησης της ΕΚΕ στην Κρήτη που σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων πιο φιλικών στο περιβάλλον με σεβασμό στον άνθρωπο και τις κοινωνικές του ανάγκες.

Ο Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Χρήστος Φλώρος αναφέρθηκε επίσης στην καινοτομία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην επιχειρηματικότητα, στην ολοένα αυξανόμενη τάση των επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο να ενσωματώνουν τις αρχές της ΕΚΕ στην οργάνωση και λειτουργία τους προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, και να καταστούν βιώσιμες. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης να θέσει τις βάσεις για την προώθηση της ΕΚΕ στην επιχειρηματικότητα της Κρήτης μέσα από τις υπηρεσιακές δομές που προτείνει, τη δημιουργία μητρώου μεντόρων και του Θερινό Σχολείο ΕΚΕ, με αφορμή το έργο ROAD-CSR. Τόνισε επίσης τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην προσπάθεια αλλαγής της επιχειρηματικότητας με κοινωνικά υπεύθυνο προσανατολισμό.
Στην έναρξη των διεργασιών του Θερινού Σχολείου συμμετείχαν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της πιλοτικής εφαρμογής του έργου από πλευράς Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Κουδουμάς Μανώλης. Επίσης, τα μέλη της Ομάδας Έργου του ROAD-CSR, Κατερίνα Βλασάκη (συντονίστρια ROAD-CSR για την Περιφέρεια Κρήτης) και Χρήστος Μπίλιος (Στέλεχος Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού). Η συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε με παρουσία των βασικών εκπαιδευτών του Θερινού Σχολείου και των μεντόρων ΕΚΕ του προγράμματος.

Οι βασικοί Εκπαιδευτές του προγράμματος είναι: Ο Κωνσταντίνος Μανασάκης, Οικονομολόγος (ΜΒΑ, PhD), Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικεύεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ επιχειρηματικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, στην ενσωμάτωση της επιχειρηματικής υπευθυνότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Ο Μάρκος Κουργιαντάκης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Μεταπτυχιακά Διπλώματα στη Επιχειρησιακή Έρευνα από το Πολυτεχνείο Κρήτης και στα Οικονομικά από το ΜΑΙΧ. Είναι εισηγητής σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Management, Marketing και Νέων τεχνολογιών. Έχει συνεργαστεί με δεκάδες επιχειρήσεις και οργανισμούς για παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με το σχεδιασμό, την έρευνα αγοράς, το management, το marketing και την εκπαίδευση. Έχει δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σε θέματα της Νέας Οικονομίας και Διοίκησης.
Το Θερινό Σχολείο έχει δύο βασικούς στόχους:

1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις τρέχουσες διεθνείς τάσεις σε θέματα επιχειρηματικών ευκαιριών μέσω της δημιουργίας βιώσιμης και διαμοιραζόμενης αξίας.
2. Εκπαίδευση σε θέματα διοίκησης της βιωσιμότητας, υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών, εργαλείων διοίκησης.
Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα
• Ανάδειξη των επιχειρηματικών ευκαιριών και των ωφελειών της βιώσιμης ανάπτυξης.
• Ανάδειξη του πώς η επιχειρηματική υπευθυνότητα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης.
• Παρουσίαση του οδικού χάρτη, των βημάτων και των περιεχομένων ενός προγράμματος δράσεων επιχειρηματικής υπευθυνότητας.
• Παρουσίαση της δομής ενός προγράμματος δράσεων επιχειρηματικής υπευθυνότητας και της σύνδεσής του με διοικητικές πρακτικές.
• Παρουσίαση των βημάτων για τη δημοσιοποίηση έκθεσης απολογισμού επιχειρηματικής υπευθυνότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ROAD-CSR: https://www.interregeurope.eu/road-csr/ http://ris3.crete.gov.gr/eke/
Ομάδας έργου ROAD-CSR για την Περιφέρεια Κρήτης:
Κατερίνα Βλασάκη (avlasaki@crete.gov.gr), Κατερίνα Ρουσάκη (krousaki@crete.gov.gr), Χρήστος Μπίλιος (cbilios@crete.gov.gr).

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Από την Κρήτη η πρώτη γυναίκα διοικητής...

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Ασφάλεια...

Δήμος Ηρακλείου:Συνεδριάζει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου η...

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 στις 12:00 συνεδριάζει η...

Από την Κρήτη η πρώτη γυναίκα διοικητής...

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Ασφάλεια...

Δήμος Ηρακλείου:Συνεδριάζει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου η...

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 στις 12:00 συνεδριάζει η...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Καίτη Γκρέυ

Η Καίτη Γκρέυ άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα...

Από την Κρήτη η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Ασφάλεια Αττικής

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ: Η πρώτη γυναίκα διοικητής στην Ασφάλεια...

Δήμος Ηρακλείου:Συνεδριάζει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου η Δημοτική Επιτροπή

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 στις 12:00 συνεδριάζει η...