Λ. Αυγενάκης: «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε όλοι μαζί μήνυμα αγώνα και νίκης στα πέρατα του κόσμου, απέναντι στις προκλήσεις της εποχής»
Με χαιρετισμό – παρακίνηση του Υφυπουργού Αθλητισμού προς το Ολυμπιακό κίνημα, άνοιξαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στο Ηράκλειο
Με θερμό χαιρετισμό του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, άνοιξαν οι διήμερες εργασίες της 25ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο του Creta Maris, στη Χερσόνησο Ηρακλείου.
«Είναι τιμή για τη χώρα μας να φιλοξενούμε τους ηγέτες του αθλητικού στερεώματος της υφηλίου. Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τη Διεθνή Ένωση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, το ανώτατο θεσμικό όργανο του Ολυμπιακού κινήματος, της προστασίας και προώθησης των Ολυμπιακών αξιών παγκοσμίως», ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού και υπογράμμισε:
«Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των Ολυμπιακών Αρχών, την κοιτίδα της γυμναστικής και του αθλητικού ιδεώδες, σας καλωσορίζουμε στην Κρήτη και στο Ηράκλειο.
Είστε οι θεματοφύλακες του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών αξιών. Είστε οι σημαντικότεροι πρεσβευτές του Ολυμπιακού Κινήματος για τη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, των οικουμενικών αξιών της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών, του αγώνα για την ανθρώπινη ζωή και την έννοια της εκεχειρίας».
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «η δύναμη του αθλητισμού είναι τεράστια και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώσει, να εμπνεύσει, να δημιουργήσει ελπίδα, να αλλάξει τον κόσμο.
Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, να οικοδομήσουμε όλοι μαζί –Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, Πολιτεία, Ολυμπιονίκες, Ομοσπονδίες, αθλήτριες και αθλητές, σύσσωμη η αθλητική οικογένεια- σε στέρεες βάσεις τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις κοινωνίες μας.
Να στείλουμε μήνυμα αγώνα και νίκης στα πέρατα του κόσμου απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.
Να στείλουμε μήνυμα ότι ο άνθρωπος, πηγή και υποκείμενο αξιών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ξέρει να αγωνίζεται, να προσαρμόζεται, να συνεργάζεται, να εξελίσσεται, να συνυπάρχει και να νικά».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε, επιπλέον, την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο και τα μέλη της ΕΟΕ, η οποία επέφερε και τη φιλοξενία στη χώρα μας της Γενικής Συνέλευσης της ANOC, στην οποία συμμετέχουν
• εκπρόσωποι και από τις 205 Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών από όλο τον κόσμο (155 εξ αυτών με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι μέσω τηλεδιάσκεψης),
• ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και η Εκτελεστική Επιτροπή της,
• οι Διεθνείς Ομοσπονδίες Ολυμπιακών Αθλημάτων
• οι Οργανωτικές Επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων
«Τόκυο 2020» για τον απολογισμό τους
«Πεκίνο 2022» (Χειμερινοί) και «Παρίσι 2024» για τον προγραμματισμό τους.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Αντιπρόεδρος της ANOC και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος, στον δικό του χαιρετισμό κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, σημείωσε:
«Εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με μεγάλη μου χαρά, σας καλωσορίζω στο όμορφο νησί της Κρήτης.
Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε αυτήν την περίφημη συγκέντρωση της Ολυμπιακής οικογένειας. Η σημασία της συγκέντρωσης των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών όλου του κόσμου παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ.
Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, η Γενική Συνέλευση της ANOC είναι η μόνη φορά που συγκεντρώνονται όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές του κόσμου. Και είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για όλους εμάς – ως Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές- να μοιραστούμε τις προκλήσεις μας και να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές.
Είμαστε λοιπόν πολύ περήφανοι που σας φιλοξενούμε όλους και ευχαριστώ πολύ τον Υφυπουργό Αθλητισμού για την άριστη συνεργασία μας, αποτέλεσμα της οποίας είναι και τούτη η σπουδαία για όλους συνάντηση».
Ευχαριστίες προς την ελληνική Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Αθλητισμού εξέφρασαν στις εναρκτήριες ομιλίες τους, τόσο ο εκτελών χρέη προέδρου της ANOC, Ρόμπιν Μίτσελ, όσο και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Μάλιστα, εκ μέρους της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, βραβεύτηκαν συμβολικά ο κ. Αυγενάκης και ο κ. Καπράλος.
Αργότερα το απόγευμα, στις 7 μ.μ., θα λάβει χώρα και η Τελετή Βράβευσης «ANOC Awards 2021», για τους καλύτερους αθλητές/τριες των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο, μαζί με τον καλύτερο Έλληνα, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ.
Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Είναι τιμή για τη χώρα μας να φιλοξενούμε τους ηγέτες του αθλητικού στερεώματος της υφηλίου.
Είναι τιμή μας να φιλοξενούμε τη Διεθνή Ένωση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, το ανώτατο θεσμικό όργανο του Ολυμπιακού κινήματος, της προστασίας και προώθησης των Ολυμπιακών αξιών παγκοσμίως.
Κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κύριε Μπαχ, είναι τιμητική για εμάς η παρουσία σας στη χώρα μας. Η μακρόχρονη εμπειρία σας και η πετυχημένη καριέρα σας στον αθλητισμό και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αποτελούν εγγύηση για το Ολυμπιακό κίνημα.
Αξιότιμα μέλη της ΔΟΕ και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, μας τιμά η παρουσία σας και δίνει μήνυμα αισιοδοξίας για τη συμβολή του Ολυμπιακού κινήματος στις προκλήσεις της εποχής.
Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, φίλε Σπύρο Καπράλο, σας ευχαριστώ και δημόσια για την εξαιρετική μας συνεργασία και για την επιτυχή διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης.
Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σας καλωσορίζουμε!
Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των Ολυμπιακών Αρχών, την κοιτίδα της γυμναστικής και του αθλητικού ιδεώδες, που όλοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι και ποιητές εξύμνησαν.
Σας καλωσορίζουμε στην Κρήτη και στο Ηράκλειο, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, μια από τις πόλεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Μια περιοχή με έντονο συμβολισμό στην ιστορία του αθλητισμού. Στο Ηράκλειο, στα τέλη περίπου της 3ης χιλιετίας π.Χ., την εποχή του χαλκού, σχηματίστηκε ο Μινωικός, ο πρώτος πολιτισμός στο Αιγαίο, ο οποίος επηρέασε την εξέλιξη του αθλητισμού και αναπτύχθηκαν διάφορα συστήματα άσκησης, που περιλάμβαναν γυμναστικές ασκήσεις, μουσική, εκπαίδευση, γραφή, κυνήγι, ψάρεμα και χορό.
Η εκπαίδευση των νέων προσανατολιζόταν, αφενός στην ανάπτυξη του σώματος και του νου, αφετέρου στην κατάκτηση της αρμονίας, της καλαισθησίας, της ομορφιάς.
Από την Κρήτη ξεκίνησε ο Ίδης Ηρακλής και πήγε στην αρχαία Ολυμπία και θέσπισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ίδης Ηρακλής ήταν ένας από τους πέντε αδελφούς Κουρήτες, στους οποίους η Θεά Ρέα παρέδωσε τον νεογέννητο Δία για να τον κρύψουν και να τον φροντίσουν, ώστε να γλιτώσει από τη βουλιμία του πατέρα του, του Κρόνου.
Ο αθλητισμός, στο διάβα των αιώνων, εξακολούθησε να έχει για εμάς έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.
Στην κλασσική Ελλάδα, οι δύο τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας ήταν ο αθλητισμός για το σώμα και η μουσική για το πνεύμα, που περιλάμβανε τη φιλοσοφία, το θέατρο, κλπ.
Η καλλιέργεια του σώματος ήταν εξίσου σημαντική με την καλλιέργεια του πνεύματος για τους αρχαίους Έλληνες, διότι δημιουργεί ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες.
Και αυτή ακριβώς είναι η αρμονία μεταξύ σώματος και πνεύματος που διατυπώνεται στο «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Ο αθλητισμός είναι πλέον ένας ισχυρός τομέας ανάπτυξης με πολλές σημαντικές πτυχές. Είναι όμως και μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαιότητα.
Ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό, έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό.
Οι προκλήσεις της σημερινής εποχής είναι πολλαπλές, σύνθετες και πολύπλοκες.
Η κλιματική αλλαγή και οι εμφανείς πλέον συνέπειές της, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, οι τοπικές συγκρούσεις και συρράξεις, οι μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, δημιουργούν σοβαρά παγκόσμια προβλήματα και διλήμματα, ενώ οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και οι επακόλουθες αλλαγές στην οικονομία, την επικοινωνία και την εργασία, δημιουργούν νέα δεδομένα και ερωτήματα.
Αλλά και ειδικότερα, ο τομέας του αθλητισμού αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το ντόπινγκ, οι προσυνεννοημένοι αγώνες και η βία.
Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε και συνεχίζει να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε όλους τους τομείς: υγειονομικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό.
Ο αθλητισμός δέχτηκε ισχυρό πλήγμα σε όλα τα επίπεδα: από τις μικρές δράσεις ερασιτεχνικού αθλητισμού, μέχρι τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, υπάρχει ελπίδα, υπάρχει όραμα, υπάρχουν απαντήσεις. Οι επιστήμες δίνουν λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα, οι κοινωνίες προσαρμόζονται, βρίσκουν τρόπους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται, οι προκλήσεις επισπεύδουν τις εξελίξεις.
Οι Ολυμπιακές αξίες και οι Ολυμπιακοί θεσμοί μπορούν να αποτελέσουν μέρος αυτών των εξελίξεων.
Η δύναμη του αθλητισμού είναι τεράστια και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώσει, να εμπνεύσει, να δημιουργήσει ελπίδα, να αλλάξει τον κόσμο.
Ο αθλητισμός διαπλάθει χαρακτήρες, καλλιεργεί το σώμα και το πνεύμα, διδάσκει την αρμονία και την πειθαρχία, τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση, τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο αγωνίσματα και επιδόσεις. Είναι ιδέα διαχρονική που πηγάζει από την αρχαιότητα, περνάει από γενιά σε γενιά και συνεχίζει απερίσπαστη την πορεία της στο χρόνο.
Είναι η διάδοση των αρχών του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών αξιών. Είναι η ενσάρκωση της διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση και για αριστεία.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διδάσκουν την αξία της κοινής, αρμονικής και ειρηνικής συμπόρευσης των αθλητών και, εν τέλει, των λαών, που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές κουλτούρες.
Και στον πυρήνα της Ολυμπιακής ιδέας βρίσκεται, βεβαίως, η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία μεταξύ των λαών!
Ο Ολυμπισμός είναι αυτός που καταδεικνύει ότι η ειρήνη, η αλληλεγγύη, το ευ αγωνίζεσθαι και η ευγενής άμιλλα είναι απαραίτητα συστατικά για τις κοινωνίες που θέλουμε να έχουμε.
Είναι αυτή η Ολυμπιακή ιδέα και η αρμονία μεταξύ πνεύματος και σώματος που οδηγούν σε καλλιεργημένους, ελεύθερους και δημοκρατικούς πολίτες, πολίτες που ενδυναμώνουν και θωρακίζουν τις ανθρώπινες αξίες, το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, την ισότητα, τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία!
Η Ελληνική Κυβέρνηση, πιστή στις Ολυμπιακές αξίες, υλοποιεί μια μεγάλη αθλητική μεταρρύθμιση, υιοθετώντας διεθνείς αθλητικές αρχές, όπως η αλλαγή του καταστατικού της ΕΟΕ, η εναρμόνιση με τους κανόνες αντι-ντόπινγκ, η θέσπιση ανώτατων ορίων θητειών και ηλικιών και η ενσωμάτωση της Σύμβασης Μακόλιν για τους προσυνεννοημένους αγώνες.
Κυρίες και κύριοι,
είστε οι θεματοφύλακες του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών αξιών. Είστε οι σημαντικότεροι πρεσβευτές του Ολυμπιακού Κινήματος για τη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους, των οικουμενικών αξιών της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών, του αγώνα για την ανθρώπινη ζωή και την έννοια της εκεχειρίας.
Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, να οικοδομήσουμε όλοι μαζί –Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, Πολιτεία, Ολυμπιονίκες, Ομοσπονδίες, αθλήτριες και αθλητές, σύσσωμη η αθλητική οικογένεια- σε στέρεες βάσεις τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις κοινωνίες μας.
Να στείλουμε μήνυμα αγώνα και νίκης στα πέρατα του κόσμου απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.
Να στείλουμε μήνυμα ότι ο άνθρωπος, πηγή και υποκείμενο αξιών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ξέρει να αγωνίζεται, να προσαρμόζεται, να συνεργάζεται, να εξελίσσεται, να συνυπάρχει και να νικά!
Είμαι υπερήφανος για τον υψηλό βαθμό συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το παραγόμενο έργο που έχουμε επιτύχει προς όφελος της αθλητικής οικογένειας.
Η Ελλάδα, που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και που με μεγάλη χαρά φιλοξενεί εσάς και τους φορείς που εκπροσωπείτε, είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι 3οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2023, που υπογράψαμε προχθές, την Παρασκευή. Στην προσπάθεια μας αυτή είναι πολύτιμη η στήριξή σας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.
Ελπίζω να φύγετε με τις καλύτερες αναμνήσεις από την πατρίδα μας».