Κρήτη:Ανακούφιση από τα… λύματα. Τι δείχνουν για τα ιικά φορτία της Κρήτης

Αισιόδοξες οι αναλύσεις στα πρώτα δείγματα, αλλά δεν χρειάζεται εφησυχασμός

Χαμηλά είναι τα ιικά φορτία που καταγράφονται στη Κρήτη, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων του επιστημονικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν παραληφθεί από τις ΔΕΥΑ του νησιού, που εξετάζουν με προσοχή τα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο η εικόνα δείχνει πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις του ιού. Μάλιστα, ενώ αρχικά οι τρεις μεγάλες πόλεις έδειχναν να κινούνται στα ίδια επίπεδα, το Ηράκλειο τις τελευταίες μέρες έκανε ένα μικρό “γκελ” προς τα πάνω, παίρνοντας ελαφρώς «κεφάλι».

Στη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη, καθώς δεν βρέθηκε ιικό φορτίο προς το παρόν, όπου όμως έχει ελεγχθεί μικρός αριθμός δειγμάτων. Οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επίσημες επιστημονικές αναλύσεις των πρώτων δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι ότι τα πρώτα αποτελέσματα για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να σημάνουν εφησυχασμό, για δύο βασικούς λόγους. Αφενός επειδή η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη, αφού έχει γίνει σε όλους αντιληπτή η τεράστια ευκολία διασποράς του ιού.

Αφετέρου, για να εξαχθούν τα πρώτα ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα θα πρέπει εξακολουθήσουν οι δειγματοληψίες σε βάθος χρόνου, μέσα σε ένα οριοθετημένο πλαίσιο που θα αποτυπώσουν την εξέλιξη της πανδημίας στο νησί.

Όπως είναι γνωστό, η όλη διαδικασία ελέγχου των λυμάτων εξελίσσεται μέσα από ένα δίκτυο συνεργασίας πέντε ΔΕΥΑ και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, που υποστηρίζεται από την Ιατρική Σχολή.

Ωστόσο, καταγράφεται μια αυξανόμενη πίεση από την πλευρά της αυτοδιοίκησης για τη διεύρυνση της προσπάθειας αυτής, ώστε να ενταχθούν στον σχεδιασμό αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι, και μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αιρετοί, είναι ζωτικής σημασίας η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια και προοπτική και στη μετά Covid εποχή, καθώς η μελέτη των λυμάτων είναι ένας κρίσιμος δείκτης σε θέματα δημόσιας υγείας, που με κάθε τρόπο θα πρέπει να αξιοποιηθεί.https://www.patris.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.