Κρήτη:Αναιρέθηκε η απόφαση του Εφετείου Κρήτης για τον ειδικό φρουρό που είχε καταδικαστεί για απόπειρα βιασμού
Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση, καθώς ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ευμενέστερη μεταχείριση
Αναίρεσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης ο Άρειος Πάγος γατί τον ειδικό φρουρό που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών και 10 ημερών για απόπειρα βιασμού, για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για οδήγηση αυτοκινήτου υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Κρήτης, ο 29χρονος – τότε – ειδικός φρουρός μπήκε τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά από διασκέδαση, στο διαμέρισμα 27χρονης – τότε – κοινωνικής λειτουργού, και αφού την χτύπησε αποπειράθηκε να την βιάσει, αλλά δεν ολοκλήρωσε το σκοπό του, καθώς παρενέβη ο αδελφός της.
Ο ειδικός φρουρός υποστήριξε ότι εκείνη «του άνοιξε την πόρτα λόγω της υπάρχουσας μεταξύ τους ερωτικής σχέσης και ότι πήγε για να της ζητήσει να κάνουν έρωτα, όπως είχαν πράξει δυο φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο».
Όμως, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του, με το σκεπτικό ότι «ακόμα και ερωτική σχέση να υπήρχε μεταξύ τους, από τη στιγμή που εκείνη δεν συνήνεσε στην ερωτική συνεύρεση και του το κατέστησε γνωστό και μάλιστα αντέδρασε σθεναρά, η εκ μέρους του άσκηση βίας προκειμένου να την εξαναγκάσει στη συνουσία ή σε ανοχή ασελγών πράξεων που επεδίωκε στοιχειοθετεί το έγκλημα της απόπειρας βιασμού, διότι ο νόμος προστατεύει τη γενετήσια ελευθερία του ατόμου, το οποίο είναι ελεύθερο να αυτοδιαθέσει τον εαυτό του και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να συνευρεθεί με κάποιον χωρίς την συναίνεσή του».
Το Εφετείο Κρήτης, κατά πλειοψηφία έκρινε, ότι ο ειδικός φρουρός «τέλεσε το έγκλημα της απόπειρας βιασμού, καθόσον άσκησε σωματική βία σε βάρος της εγκαλούσας με σκοπό να κάμψει την αντίσταση αυτής και να την εξαναγκάσει σε κατά φύση και παρά φύση συνουσία, πλην, όμως, ο σκοπός του δεν επιτεύχθηκε, καθόσον η σθεναρή αντίσταση της εγκαλούσας, η ικανότητα αυτής να επινοήσει τρόπο χρησιμοποίησης του κινητού της τηλεφώνου και οι κραυγές της, προκάλεσαν την εμφάνιση του αδελφού της στο διαμέρισμα της εγκαλούσας, η οποία ματαίωσε τα σχέδια του κατηγορούμενου». Από το Εφετείο καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 7 ετών και 10 ημερών για απόπειρα βιασμού, για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για οδήγηση αυτοκινήτου υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Στην συνέχεια ο ειδικός φρουρός προσέφυγε στον ‘Αρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνον απόφαση. Οι αρεοπαγίτες από τους λόγους που επικαλέστηκε, δέχθηκαν μόνο τις επιεικέστερες ρυθμίσεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ισχύουν από 18.11.2019 και απέρριψε όλους τους υπόλοιπους ισχυρισμούς.
Τελικά, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανάπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο Κρήτης προκειμένου να επανεξετάσει τις ποινές που επιβλήθηκαν για τα αδικήματα της: α) απόπειρας βιασμού και β) επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αλλά και για να κάνει τον επανακαθορισμό της συνολικής ποινής, ενώ διαγράφηκε η παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του για 2 έτη, που του είχε επιβληθεί, καθώς δεν προβλέπεται πλέον στο νέο Ποινικό Κώδικα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τα σχόλια είναι κλειστά.