Κρήτη:3 μόλις ξενοδοχεία στην Κρήτη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για φιλοξενία κρουσμάτων
Για επίταξη ξενοδοχείων, αν χρειαστεί, κάνει λόγο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Για επίταξη καταλυμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία κρουσμάτων κορωνοϊού, έκανε λόγο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Συγκεκριμένα, στην πρωϊνή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, στην οποία η ανταποκρίτρια του καναλιού στην Κρήτη Ευτυχία Πενταράκη, είπε ότι στην Κρήτη υπήρξαν μόλις 3 ξενοδοχεία που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για να γίνουν ξενοδοχεία φιλοξενίας κρουσμάτων κορωνοϊού, ο παρουσιαστής Ιορδάνης Χασαπόπουλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Τουρισμού είπε στο OPEN, ότι «μπορεί να επιτάξει κάποιο».
Η κα. Πενταράκη είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της το υπουργείο Τουρισμού θα προχωρήσει σε επιτάξεις στους νομούς της Κρήτης, ενώ ανέφερε και το ενδεχόμενο μέρος των δωματίων κάθε ξενοδοχείου να μπορεί να χρησημοποιηθεί για φιλοξενία κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Σαββάτου 20 Ιουνίου, του «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Χ&Τ», «…σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ξενοδοχεία Covid σε επίπεδο γεωγραφικής περιφέρειας, ρύθμιση που είναι άγνωστο πως μπορεί να εφαρμοστεί στα νησιά, αλλά και διατήρησης σε όλα τα ξενοδοχεία, ενός μικρού ποσοστού δωματίων 2-3%, που θα χρησιμοποιηθούν για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ φιλοξενία κρουσμάτων.
Βεβαίως εάν προωθηθεί μια τέτοια ρύθμιση, θα προκύψει ξανά μια τεράστια ανακολουθία, σε σχέση με όσα έχουν ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ, που θα δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό στον διεθνή Τουρισμό που παρακολουθεί τα δρώμενα. Και βέβαια υπάρχουν ερωτηματικά για την «συνύπαρξη» ασθενών Covid-19, με υγιείς τουρίστες που θα κάνουν διακοπές, στο ίδιο κατάλυμα…».
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΙ, είπε ότι θεωρεί αδιανόητο να φιλοξενούνται σε οποιαδήποτε ξενοδοχείο, πελάτες, μαζί με ασθενείς, έστω κι αν δεν θα έρονται σε επαφή».
122 ευρώ στην Αθήνα…
Σύμφωνα με όσα είπε η κα. Πενταράκη, στην Αθήνα οι τιμές για τα ξενοδοχεία Covid είναι 122 ευρώ, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε ξενοδόχος με συνδικαλιστική δράση, ερωτηθείς σχετικά από το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που θα μισθωθούν, υπολογίζεται ανά δωμάτιο στα 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιθανό να υπάρξει κοινή στάση όλων των ξενοδοχειακών φορέων της Κρήτης, που θα απαιτήσουν την λειτουργία ξενοδοχείων φιλοξενίας κρουσμάτων με «δίκαιους όρους», διαφορετικά εξετάζουν και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν…
Στο μεταξύ το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε παράταση για την υποβολή ενδιαφέροντος από καταλύματα μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου, χωρίς μεταβολή στο οικονομικό αντίτιμο.
Και η ΕΡΤ
Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ του Κ. Πολύζου στην ΕΡΤ, αναφέρονται τα εξής: «Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία καραντίνας στην Κρήτη. Μόνο τρία ξενοδοχεία από τη Χερσόνησο, στο Ηράκλειο έκαναν αίτηση σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο Covid-19 σε κάθε νομό.
O Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Open, υποστήριξε πως εάν χρειαστεί θα πάμε και σε επίταξη ξενοδοχείων, ενώ η πρόταση των ξενοδόχων είναι αντί για ξενοδοχεία, να υπάρχουν δωμάτια Covid-19.
Πάντως, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, σχολιάζοντας το επίμαχο θέμα ανέφερε ότι το υπουργείο αναζητά ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, το οποίο θα αποζημιώνεται με 10 ευρώ για κάθε κλειστό δωμάτιο και με 30 για δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται, γεγονός που καθιστά ασύμφορη μια τέτοια ενοικίαση.
Παράλληλα, ο κ. Χαλκιαδάκης, δήλωσε ότι μόνο ένα στα δύο ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν στο νησί, ενώ παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το μειωμένο ενδιαφέρον σε επίπεδο προκρατήσεων».
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ το Σάββατο, «Σε ένα ακόμη «Βατερλώ» για τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, εξελίσσονται τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούν τα πιθανά κρούσματα Covid-19, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν καθοριστεί και να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις, αλλά η σχετική προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή τα ενδιαφερόμενα καταλύματα, που όρισε το υπουργείο Τουρισμού έληξε χθες…
Και δεν είναι μόνο η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση, που εκθέτει την χώρα διεθνώς, αφού εμφανίζεται να μην έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, που η κυβέρνηση νομοθέτησε, αλλά κυρίως το γεγονός ότι τα καταλύματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, είναι ελάχιστα, πολύ λίγες δεκάδες, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Θεοχάρη, θα ήταν ένα ανά προορισμό.
Σε ρεπορτάζ του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 16 Ιουνίου αναφέροντο τα εξής: «…Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το Υπουργείο Τουρισμού πρόκειται να μισθώσει κύρια ή βοηθητικά τουριστικά καταλύματα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19 κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, θα πρέπει οι ασκούντες την εκμετάλλευσή των καταλυμάτων (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν σχετική αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού.
Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που θα μισθωθούν, υπολογίζεται ανά δωμάτιο στα 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.
.
Υπενθυμίζεται ότι τα καταλύματα αυτά, με βάση τον νόμο, θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα από εχθές, ενώ ξενοδοχειακοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον, παρά μόνο από καταλύματα που ουσιαστικά βρίσκονται εκτός αγοράς, με ότι αυτό σημαίνει για την εικόνα τους…
Στην πρόσκληση, συμπεριελήφθη και διάταξη για τη δυνατότητα οι τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους».
Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε απολύτως, ενώ ξενοδοχειακοί κύκλοι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσαν: «Ήταν σαφές ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον και το είχαμε επισημάνει στον υπουργό Τουρισμού, ο οποίος ωστόσο προχώρησε στην ρύθμιση αυτή, που εκ του αποτελέσματος ήταν ατυχής και αναποτελεσματική».
Διαρροές
Μετά και την αποτυχία αυτή, ο υπουργός Τουρισμού διαρρέει σε φιλικά του μέσα, την πρόθεση να αυξηθεί από 10 σε 20 ευρώ ημερησίως η αποζημίωση για τα κενά δωμάτια και πιθανώς σε 40 ευρώ για τα χρησιμοποιούμενα, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις, με ότι αυτό σημαίνει.
Ακόμη, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ξενοδοχεία Covid σε επίπεδο γεωγραφικής περιφέρειας, ρύθμιση που είναι άγνωστο πως μπορεί να εφαρμοστεί στα νησιά, αλλά και διατήρησης σε όλα τα ξενοδοχεία, ενός μικρού ποσοστού δωματίων 2-3%, που θα χρησιμοποιηθούν για την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ φιλοξενία κρουσμάτων.
Βεβαίως εάν προωθηθεί μια τέτοια ρύθμιση, θα προκύψει ξανά μια τεράστια ανακολουθία, σε σχέση με όσα έχουν ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ, που θα δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό στον διεθνή Τουρισμό που παρακολουθεί τα δρώμενα. Και βέβαια υπάρχουν ερωτηματικά για την «συνύπαρξη» ασθενών Covid-19, με υγιείς τουρίστες που θα κάνουν διακοπές, στο ίδιο κατάλυμα…».https://money-tourism.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.