Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες – Στο τραπέζι νέο lockdown για να σταματήσει η αναζωπύρωση
Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες – Στο τραπέζι νέο lockdown για να σταματήσει η αναζωπύρωση
Σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί δείχνει η επιδημία της Covid-19 στη χώρα μας με την κυβέρνηση να έχει πλέον όλα τα μέτρα στο τραπέζι ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.
Όπως ανέφερε άλλωστε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πλέον το πρόβλημα είναι δυναμικό και εξελίσσεται, πράγμα που σημαίνει πως αν η πορεία του κοροναϊού χειροτερέψει κατά πολύ δεν αποκλείεται να έχουμε και νέο lockdown.
Από την πλευρά τους ανησυχία προκαλούν και οι προβλέψεις των ειδικών, μερικοί από τους οποίους δεν αποκλείουν τον ενδεχόμενο να έχουμε και τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων τη μέρα.
Οι 5 λόγοι που έφεραν νέα μέτρα
Τα σημεία που ανησυχούν τους ειδικούς είναι κυρίως δύο. Η αυξητική τάση που σημειώνουν τα κρούσματα στην χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, καθώς από τους 53 διασωληνωμένους που είχαμε πριν τέσσερις μέρες ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί στους 67.
Το πρόβλημα στην Αττική είναι μεγάλο με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να δέχεται μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι πως από τα 296 εγχώρια κρούσματα που σημειώθηκαν στην χώρα, πάνω από τα μισά, δηλαδή τα 197 κρούσματα βρίσκονται στην περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (14η) Έκθεση Προόδου Παρατηρητηρίου για τον κοροναϊό η οποία αφορά στην περίοδο 3-10 Σεπτεμβρίου, «παρατηρείται ήπια αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 με την πληρότητα να ανέρχεται σε 26% (από 23% ), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ».
Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες έξι μέρες καθώς μόνο οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί κατά 16.
Εκτός από τα προβλήματα υπάρχουν κι άλλα μέτωπα τα οποία οι ειδικοί δεν μπορούν να παραβλέψουν. Ένα από αυτό είναι το άνοιγμα των σχολείων.
Ήδη μόλις δύο ημέρες μετά τον αγιασμό έκλεισε το πρώτο σχολείο στην Κρήτη, καθώς εκεί βρέθηκε θετικός ένας εκπαιδευτικός.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας όσο μπαίνουμε στο φθινόπωρο μόνο αισιόδοξες δεν είναι. Κάποιοι λοιμωξιολόγοι έχουν κάνει λόγο για τετραπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ οι περισσότεροι τονίζουν απλά πως τα χειρότερα έρχονται τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα αστικά κέντρα είναι η «Αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» οδήγησαν τους λοιμωξιολόγους αλλά και την κυβέρνηση να λάβουν επιπλέον μέτρα όσον αφορά την πρωτεύουσα.
Τα δύο βασικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό στην Αττική
Για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και να αντέξει το σύστημα λοιπόν θα μπει ένα «στοπ» στον τρόπο διασκέδασης μας, μιας και τα κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες και η μάσκα θα μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας.
Κι ενώ ουσιαστικά το Νο.1 μέτρο για την Αττική είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας όπου δεν είναι δυνατή η απόσταση 1,5 μέτρου, οι ειδικοί συμβουλεύουν να φοράμε τη μάσκα όσο περισσότερο μπορούμε όσε όλους τους ανοιχτούς υπαίρθους χώρους.
Φαίνεται πως με το μέτρο αυτό, η στρατηγική της Πολιτείας αλλάζει ξανά, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται ξανά η προστασία των ευπαθών ομάδων για τους οποίους και γίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας παντού.
Όχι λήψη μέτρων σε επίπεδο δήμων – Γιατί δεν είναι εφικτό
Από την άλλη, όπως εξήγησε χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, φαίνεται πως η σκέψη να ληφθούν μέτρα ανά δήμο δεν θα καρποφορούσε.
Ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε επίπεδο δήμων στην Αττική, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί προχθές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η ανθρωπογεωγραφία των μητροπολιτικών περιοχών και της Αττικής δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο. «Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους», τόνισε.
Όλα τα μέτρα στο τραπέζι για να μπει στοπ στην διασπορά του ιού
Κι ενώ σήμερα είναι η πρώτη μέρα με νέα μέτρα στην Αττική, οι ειδικοί τονίζουν πως αν δεν συμμορφωθούμε και αυτή την φορά, σύντομα θα έχουμε νέα δέσμη.
«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν τηρούνται οι οδηγίες και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα.
«Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο»», είπε, ενώ επισήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά.
Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το λοκ ντάουν, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πλέον όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, λέγοντας για πρώτη φορά μετά από καιρό πως δεν αποκλείεται να έρθει ένα νέο lockdown.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται» τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέο lockdown είπε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, όλα είναι στο τραπέζι. Δεν υπάρχει δίλημμα «οικονομία ή υγεία». Εχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».
Συνέχισε πάντως λέγοντας ότι «τώρα δεν είμαστε εκεί, αλλά στο τραπέζι πρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές. Το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο θα καθορίσει τις αποφάσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τα σχόλια είναι κλειστά.