Κρίση πανικού VS άγχους: Πώς θα τις διακρίνετε;
Πώς θα ξεχωρίσετε αν πρόκειται για κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε;
Κρίση πανικού VS άγχους: Πώς θα τις διακρίνετε;
Πολλές φορές έχουμε ακούσει ή δει ότι η κρίση πανικού παρομοιάζεται με την κρίση άγχους, πράγμα που δεν ισχύει. Οι κρίσεις πανικού έρχονται ξαφνικά και εκδηλώνονται συνήθως με ένα έντονο και συχνά συντριπτικό φόβο. Μπορεί να συνοδεύονται κι από σωματικά συμπτώματα, όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, δύσπνοια ή και ναυτία.
Οι απροσδόκητες κρίσεις πανικού συνήθως συμβαίνουν δίχως προφανή αιτία ενώ οι αναμενόμενες, μπορεί να προκληθούν από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι το στρες. Μερικοί συνηθισμένοι παράγοντες περιλαμβάνουν το στρεσογόνο εργασιακό περιβάλλον, τις κοινωνικές περιστάσεις, διάφορες φοβίες, όπως η κλειστοφοβία ή η αγοραφοβία, αλλά και τις αναμνήσεις τραυματικών γεγονότων ή επεισοδίων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές είναι οι παρανοήσεις αναφορικά με το πώς φαίνονται ή πώς αισθάνεται κανείς όταν βιώνει κρίση πανικού.
Περιλαμβάνουν όλες οι κρίσεις τα ίδια συμπτώματα;
Οι κρίσεις πανικού διαφέρουν από άτομο σε άτομο και σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την προσωπική εμπειρία. Αν και τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την δυσκολία στην αναπνοή, τους αυξημένους καρδιακούς παλμούς, το αίσθημα απώλειας ελέγχου ή ασφάλειας, τον πόνο στο στήθος, την ναυτία ή και την ζάλη, υπάρχουν διαφορετικά συμπτώματα κι ενδεχομένως να αισθανθεί κανείς διαφορετικά κι όχι όλα τα προαναφερθέντα μαζί.
Για ορισμένους ξεκινούν με έντονο φόβο ή αυξημένους καρδιακούς ρυθμούς ενώ για άλλους με έντονη έξαψη σε πρόσωπο και σώμα. Τα συμπτώματα της κρίσης άγχους περιλαμβάνουν την έντονη ανησυχία, την αγωνία ή και τον φόβο. Το άγχος αυτό συνήθως, σχετίζεται με μια αγχωτική κατάσταση, εμπειρία ή γεγονός.
Ταυτόχρονα, μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς μία κρίση πανικού και μία κρίση άγχους την ίδια στιγμή. Η έντονη ανησυχία μπορεί να οφείλεται σε μια πιθανότατα στρεσογόνα κατάσταση, όπως μια σημαντική παρουσίαση στην δουλειά. Μόλις κληθείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή, το άγχος μπορεί να κορυφωθεί προκαλώντας μια κρίση πανικού.
Πανικός VS Άγχος
Καθώς αναφερόμαστε στην κρίση πανικού και στην κρίση άγχους είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τα ακόλουθα:
- Το άγχος συνήθως σχετίζεται με κάτι στρεσογόνο ή απειλητικό. Οι κρίσεις πανικού όμως, δεν προκαλούνται πάντα από συγκεκριμένους παράγοντες και μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά.
- Η ανησυχία μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή και ιδιαίτερα έντονη και να υπάρχει στο πίσω μέρος του νου σας. Οι κρίσεις πανικού, από την άλλη, εκδηλώνονται με ξαφνικά και ακαριαία συμπτώματα.
- Κατά την διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ο οργανισμός εκδηλώνει την αντίδραση «πάλης ή φυγής», με τα σωματικά συμπτώματα να είναι συνήθως πιο έντονα.
- Το άγχος μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά, οι κρίσεις πανικού συνήθως εμφανίζονται απότομα.
Χρήσιμες συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε
Εάν νιώσετε το άγχος, την ανησυχία ή και το φόβο για οποιοδήποτε γεγονός να σας κατακλύζει, δοκιμάστε τα εξής:
- Πάρτε βαθιές ανάσες: Όταν νιώσετε ότι η αναπνοή σας γίνεται ολοένα εντονότερη, θα ήταν καλό να εστιάσετε την προσοχή σας στον ρυθμό με τον οποίο αναπνέετε. Εισπνεύστε και μετρήστε αντίστροφα από το τέσσερα καθώς εκπνέετε.
- Αυξήστε την ενσυνειδητότητα: Είναι σημαντικό να εστιάζετε στην καθημερινότητά σας και να είστε παρόντες σε κάθε στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρετε να εστιάσετε στο σήμερα και να ελέγξετε τις σκέψεις σας για το μέλλον. Παρατηρήστε ενεργά τις σκέψεις ή τις αισθήσεις σας, δίχως όμως να αντιδράτε συναισθηματικά σε αυτές.
Τα σχόλια είναι κλειστά.