Κώστας Σκρέκας: «Η ολοκλήρωση του IGB σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της χώρας»

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υποδέχθηκε σήμερα, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Kiril Petkov, σε εργοτάξιο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή και επιθεώρησαν από κοινού την πρόοδο των εργασιών.

Στην επιθεώρηση του έργου συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov ενώ από την ελληνική πλευρά παραβρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Πρόκειται για ένα έργο που ενισχύει την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Η υλοποίησή του αποτελεί σημαντικό βήμα για την καθιέρωση της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός IGB, με μήκος 182 χλμ, θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Η δυναμικότητά του ανέρχεται ετησίως σε 3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm/a), με δυνατότητα να αυξηθεί σε 5 bcm/a, με την πρόσθετη εγκατάσταση ενός σταθμού συμπίεσης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 220 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Την ώρα που οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει την πιο σοβαρή γεωπολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αποτελεί ένα έργο που προάγει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Θεμελιώνει τον ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κόμβου φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή. Απέναντι στις εύθραυστες διεθνείς συγκυρίες, ενισχύουμε την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και δημιουργούμε νέες εξαγωγικές προοπτικές.

Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το έργο σηματοδοτεί μια νέα εποχή, ενισχυμένης και πολυδιάστατης ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Με κοινό άξονα την ευημερία των πολιτών μας, σχεδιάζουμε και αναβαθμίζουμε από κοινού το μέλλον των δύο χωρών σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική κατεύθυνση».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

SKY express: Ενημέρωση για την ακύρωση και...

Σημαντική ενημέρωση για την ακύρωση και τροποποίηση του πτητικού...

Το Politikakritis.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των...

Στο πλευρό των συντακτών και των εργαζομένων στα Μέσα...

SKY express: Ενημέρωση για την ακύρωση και...

Σημαντική ενημέρωση για την ακύρωση και τροποποίηση του πτητικού...

Το Politikakritis.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των...

Στο πλευρό των συντακτών και των εργαζομένων στα Μέσα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εκκλησία της Κρήτης:Aνακοινωθέν εκδημίας Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρού Δαμασκηνού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης μέ βαθύτατη...

Ανακοίνωση για την επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης

Εξαιτίας των εργασιών ανάπλασης στην πλατεία Ελευθερίας, έχει κοπεί...

Χανιά:Συλληπητήριο μήνυμα για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου από τον Ανδρέα Κουκλινό

ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ Με...