Κορωνοϊός: Σε δύο μήνες τα αποτελέσματα του εμβολίου
Eλπίδες γεννούν τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του έκτου κινεζικού εμβολίου.
Εντός διμήνου θα έχουν οι επιστήμονες τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του γερμανικού εμβολίου κατά της COVID-19, που παρασκευάζει η γερμανική CureVac. Σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, τα πρώτα σαφή συμπεράσματα για το εμβόλιο θα εξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, γεγονός που καθιστά πιθανή την αδειοδότηση του σκευάσματος, εφόσον όλα πάνε καλά, στα μέσα της επόμενης χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι δοκιμαστικοί εμβολιασμοί σε εθελοντές, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά το προσεχές μέλλον, αλλά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η όλη διαδικασία θα είναι σχετικά ταχεία.
Tην ίδια στιγμή, ελπίδες γεννούν τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του έκτου κατά σειράν υποψήφιου κινεζικού εμβολίου εναντίον της COVID-19, το οποίο φαίνεται ότι κατάφερε να πυροδοτήσει την παραγωγή αντισωμάτων σε όσους εμβολιάστηκαν. Η παρασκευάστρια National Biotec Group ήδη ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει την επόμενη φάση της κλινικής δοκιμής στρατολογώντας και εθελοντές εκτός Κίνας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμβόλιο ήδη παρέχεται σε υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς και σε εργαζομένους σε εταιρείες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» του Πεκίνου, όπου τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική έξαρση κρουσμάτων.
Αυτό, πάντως, δεν είναι το μοναδικό κινεζικό εμβόλιο που δοκιμάζεται κατά της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Hδη, η κινεζική ρυθμιστική αρχή έχει δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές πέντε εμβολίων. Η Sinovac Biotech, που παρασκευάζει ένα από αυτά, κατέγραψε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και πρόκειται πλέον να ξεκινήσει την επόμενη φάση δοκιμών, στη Βραζιλία. Ανώτατος Κινέζος αξιωματούχος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κινεζική τηλεόραση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος της χρονιάς.
Αναμένοντας την παρασκευή του εμβολίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να συνθέσει ένα πρόγραμμα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιος θα έχει, κατά προτεραιότητα, πρόσβαση σε αυτό.
Το σχέδιο του ΠΟΥ προβλέπει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πρώτοι θα εμβολιαστούν όσοι βρίσκονται σε εστίες υπερμετάδοσης του νέου κορωνοϊού, όπως είναι τα σωφρονιστικά καταστήματα και οι οίκοι ευγηρίας.https://www.kathimerini.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.